Baltarusis tikisi prieglobsčio Lietuvoje: už dalyvavimą protestuose jam iškeltos dvi bylos

  • Teksto dydis:

Andrejus skiriasi nuo nelegalų, kurie per pastarąsias savaites neteisėtai į Lietuvą atkeliavo iš Baltarusijos. Jis sieną kirto pasikinkęs parasparnį, praneša LNK žinios.

Tokiai misijai vyriškis ryžosi kovo pabaigoje. Nuo to laiko jis gyvena Rukloje. Baltarusis tam ruošėsi itin kruopščiai – iš pradžių studijavo žemėlapius, ieškojo orientyrų, galiausiai apsisprendė, kad sieną kirs ties Švenčionimis.

„Bijojau, kad pradės šaudyti, bet geriau taip nei tupėti kalėjime. Rizika buvo, bet ji – teisinga. Gal ir būtų nušovę, bet geriau būti laisvu žmogumi. Nejaugi geriau už nieką sėdėti kalėjime?“ – retoriškai klausė baltarusis Andrei Susha.

Bėgti iš šalies Andrejui prisireikė dėl dalyvavimo praėjusių metų protestuose prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą. Baltarusis pasakojo, kad iki šiol tenykštei teisėsaugai buvo užkliuvęs tik dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų. Dabar Andrejui iškeltos dvi bylos. Tėvynėje jam gresia penkeri metai nelaisvės. Per protestus vyras buvo suimtas, o po patirties areštinėje mintis bėgti iš Baltarusijos tik sustiprėjo.

„Milicija darė viską, kad būtų kuo blogiau – antrankius užveržė, pirmą dieną įmetė į kamerą, kur žmonės serga sifiliu. Su narkomanais. Mušti – nemušė, bet sąlygos – kaip čia pasakius... Naktį kėlė kelis kartus, neleido miegoti, maistas – prastas, jie tiesiog bando palaužti žmogų“, – atviravo A. Susha.

Vos nusileidęs Lietuvos teritorijoje Andrejus nė nebandė gudrauti – kaipmat nužingsniavo prie artimiausios sodybos ir paprašė iškviesti policiją. Baltariusis sako, kad papasakoti tai, kas dabar vyksta kaimyninėje šalyje, trūksta žodžių.

Andrejaus galvoje – tik viena mintis – kaip iš režimo užgniaužtos tėvynės atsigabenti šeimą. „Kai perskridau, tiesiog pagalvojau, kad aš tai padariau – aš išgelbėtas. Kai nusileidau, užvaldė emocijos, – paskambinau tėvams, pasakiau, kad viskas gerai. Tą patį pasakiau ir žmonai. Mano motina meldžiasi už Lietuvą kiekvieną dieną“, – kalbėjo baltarusis.

Andrejus Lietuvos prašo politinio prieglobsčio. Gaus ar ne, šį statusą jis sužinos rugsėjo pabaigoje. Bet kokiu atveju, į Baltarusiją jis grįžti neketina. Abejonių nėra – ten vyro laukia tik kalėjimas. Panašaus likimo žmonių Ruklos Pabėgėlių centre ne vienas. 

Nuo priespaudos baltarusiai bėga naktimis. Daugelis renkasi sudėtingus ir pavojingus kelius miškais. Vieni tikisi prasmukti į Lenkiją, kiti – į Ukrainą, tačiau populiariausias maršrutas veda į Lietuvą.

„Rukloje šiuo metu mes turime 77 žmones iš įvairių šalių – Baltarusijos, Afganistano, Tadžikistano, Mianmaro, Irako“, – sakė Ruklos Pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė.

Dėl iš Baltarusijos nelegaliai plūstančių pabėgėlių šią savaitę Pabradėje buvo įrengtas palapinių miestelis. Absoliuti dauguma nelegalų yra vadinamieji ekonominiai migrantai iš Artimųjų Rytų. Lietuvos pasieniečiai neatmeta, kad nurodymus jiems, kur ir kada nelegaliai kirsti sieną, teikia Baltarusijos pasieniečiai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Prisidirbo Andriukas banditukas ir kur jam dabar dėtis ? Tik pas Gabriuką ant kelių šliaužti...

jOANA

jOANA  portretas
BANDITAS NR 1

Rasa

Rasa portretas
Gerai isižiurėkit to bandito snuki ji jau rodė per belarusu 1 kanala ir slėpkitės pamate
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių