Baltijos jūroje kariai aptiko tris minas

  • Teksto dydis:

Per keturias dienas vykstančią operaciją kariai Baltijos jūroje aptiko tris jūrines minas, taip pat rasta vienos raketos dalis, du jūrinių minų inkarai ir vieno nuskendusio laivo liekanos.

Tarptautinė nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo jūroje operacija „Atvira dvasia 2016“ prasidėjo pirmadienį, gegužės 16 dieną.

Pirmąją miną gegužės 18 dieną rado Prancūzijos išminavimo laivas „Sagittaire“. Apie 10 jūrmylių (apie 19 km) į pietvakarius nuo Juodkrantės jūros dugne aptiktas objektas buvo identifikuotas kaip Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmuo ir sunaikintas vietoje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Kitos dvi jūrinės minos aptiktos Norvegijos ir Lietuvos narų – išminuotojų. Pirmoji rasta apie 5 jūrmylės (apie 10 km) į pietvakarius nuo Juodkrantės, antroji – apie 3 jūrmylės (apie 5,5 km) į pietvakarius nuo Klaipėdos uosto vartų.

Planuojama, kad šie radiniai taip pat bus sunaikinti vietoje.

Išminavimo operacijos rajonai yra išdėstyti Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje ir buvo parinkti remiantis istorine medžiaga, patvirtinančia minavimo darbus Baltijos jūroje Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų metais, bei Lietuvos, Švedijos ir Vokietijos turima tarptautine Baltijos jūros dugno duomenų baze.

Tarptautinė ir didžiausia šiais metais Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacija vyks iki gegužės 27 dienos Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje. Operacijoje dalyvauja 19 karinių laivų, 9 narų-išminuotojų komandų ir kitų specialistų iš 14 šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių