Pereiti į pagrindinį turinį

Bankams – įspūdingas gelbėjimosi ratas

2009-04-18 09:00

Vyriausybė prašo Seimo leisti jai garantuoti iki 3 mlrd. litų paskolų šalies bankams, jei šiuos ištiktų finansinės bėdos.

Tokia suma įrašyta į šių metų biudžeto pataisas, kurias Seimas turėtų patvirtinti gegužės 7 d., pranešė alfa.lt.

"Šia suma – 3 mlrd. litų – įvertintas bankų sektoriaus rizikos veiksnys. Tokia suma į biudžeto projektą įrašyta Lietuvos banko pasiūlymu, jie taip įvertino galimą poreikį garantijoms. Tai nereiškia, kad tokias garantijas reikės ir suteikti, bet limitas kaip rizikos įvertinimas galėtų būti toks", – teigė finansų ministras Algirdas Šemeta.

Garantijos bankams būtų teikiamos pagal Finansinio tvarumo įstatymą, kurio projektas šiuo metu dar derinamas su Europos centriniu banku.

Šalies valdžia dar pernai gruodį pranešė apie planus kurti specialų apie 3 mlrd. litų fondą, kuris užtikrintų bankų likvidumą. Tačiau vėliau planų kurti bankų stabilizavimo fondą atsisakyta, Vyriausybei nusprendus, jog ji kitais būdais garantuos stabilią bankų veiklą.

Be to, problemų ištiktiems Lietuvos bankams pasiryžęs padėti ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB). Bankas šiemet ir kitąmet Baltijos šalyse ketina investuoti iki 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų). ERPB investicijos į komercinius bankus priklausys nuo konkrečių bankų poreikių, pranešė vakar Lietuvoje viešėjęs banko prezidentas Thomas Mirow.

"Rygoje pasirašėme memorandumą dėl "Parex" banko – tai itin svarbu Latvijai, bet taip pat gali būti reikšminga Lietuvai. Ir mes palankiai žiūrime į tolesnį dalyvavimą kitų bankų veikloje čia, šioje šalyje. Mes taip pat norime paremti jūsų iniciatyvą energetikos projektuose", – vakar po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi Vilniuje sakė T.Mirow.

"Nenorėčiau įvardyti konkrečių bankų, kol nepasiekėme susitarimų. Bet mes bendravome tiek su pagrindiniais bankais, kurių padaliniai veikia šioje šalyje, tiek su vietos. Mes kalbame apie akcijų įsigijimą, jei tai būtų būtina, bet taip pat kalbame apie subordinuotas paskolas, kreditų linijas", – kalbėjo T.Mirow.

Lietuvoje ERPB šiemet planuoja investuoti maždaug 100 mln. eurų (345 mln. litų). Bankas skelbia, jog yra pasirengęs finansuoti perspektyvias ir patikimas Lietuvos finansų institucijas bei įmones, kurios šiuo metu neturi ar turi labai ribotas veiklos finansavimo galimybes ir kurių nesėkmė turėtų skaudžių pasekmių visai šalies ekonomikai.

ERPB Lietuvoje jau yra investavęs beveik 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų