Beveik pusė sukčiavimo nusikaltimų padaroma telefonu, dauguma – iš įkalinimo įstaigų

  • Teksto dydis:

Beveik pusė visų sukčiavimo nusikaltimų yra padaroma telefonu, dauguma jų – iš įkalinimo įstaigų, skelbia Teisingumo ministerija (TM).

Pernai iš viso buvo registruoti 2 264 sukčiavimo nusikaltimai. Telefoninis sukčiavimas sudaro apie 46 proc., 80 proc. nusikaltimų padaro asmenys, atliekantys bausmę pataisos įstaigose.

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, tokie duomenys rodo, kad pataisos įstaigose naudojamos prevencinės priemonės nepakankamos, bei kviečia teisėsaugos institucijas ir telekomunikacijų bendroves kartu ieškoti būdų kovoje su telefoniniu sukčiavimu.

„Pataisos įstaigose jau daugelį metų yra naudojamos įvairios prevencinės priemonės: tikrinami įeinantys asmenys, taip pat darbuotojai, atliekamos kratos, vykdoma kriminalinė žvalgyba, nemažai investuota į mobilaus ryšio blokavimo ir detektavimo sistemas. Akivaizdu, kad to nepakanka – turime veikti bendrai ir sutelktai, ieškoti inovatyvių sprendimų ir užbėgti už akių nusikaltimams“, – sako E. Dobrovolska.

Pasak ministrės, turi būti plečiamas bendradarbiavimas su ikiteisminio tyrimo įstaigomis, o su telekomunikacijų bendrovių atstovais ieškoma kitų būdų, leisiančių blokuoti sukčiavimą vykdančių asmenų iš pataisos įstaigų skambučius.

Per 2020 metus Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose buvo aptikti ir perimti 5 246 mobilūs telefonai, iš jų 1 338 paimti bandant juos perduoti įkalintiesiems, o 3 908 – rasti įstaigos viduje. Taip pat paimta 4 691 telefono SIM kortelė, iš jų 1 448 kortelės paimtos bandant jas perduoti, o 3 243 kortelės rastos jau pas nuteistuosius.

Statistika rodo, kad su laiku sukčiavimo nusikaltimų mažėja: 2014 metais registruoti 4 971 toks nusikaltimas, 2015 metais – 3 729, 2016 metais – 2 487, 2017 metais – 2 721, 2018 metais – 2 411, 2019 metais – 2 580, 2020 metais – 2 264 nusikaltimai.

Stebima tendencija, kad didžioji dalis sukčiavimų pernai buvo organizuota iš Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos. Kitos dominuojančios pataisos įstaigos iš kurių organizuoti sukčiavimai yra Marijampolės, Vilniaus ir Alytaus pataisos namai.

Ministerija skelbia, jog per šią savaitę įvykusį teisėsaugos institucijų ir mobiliojo ryšio operatorių atstovų susitikimą nutarta organizuoti pasitarimus ekspertų grupėse dėl konkrečių techninių sprendimų įveikiant iššūkius kovoje su telefonų naudojimu įkalinimo įstaigose.

Teisingumo ministerija sako dėkojanti telekomunikacijų bendrovių atstovams už geranorišką bendradarbiavimą ir socialiai atsakingo verslo įsitraukimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Skirtos lešos ryšio blokavimui. Vienintelė išeitis pakeist 100% pareigunu.

Korupcija

Korupcija portretas
Pasityčiojimas - valdžia tvarkos nenori. Gal nubyra visiems. Vietą kur randasi telefonai lengvai nustato ta pati policija, todėl išrinkti juos iš kalinių - juoko darbas. Bet valdžia nenori, ir toliau sukčiai dirba išsijuosę.

Raeivis

Raeivis portretas
Jausmas tas ką prie kažko pratinamas, kaip maisto, vėliau kaltinamas ir asmuo lieka teisiamas lyg gyvos galvos su nuostaba.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių