A. Bilotaitė: siūloma stabdyti keleivinius skrydžius iš D. Britanijos į Lietuvą

Jungtinėje Karalystėje (JK) plintant naujai koronaviruso atmainai, Lietuvos Vyriausybei bus siūloma stabdyti visus keleivinius skrydžius iš tos šalies. Neatmetama galimybė, kad skrydžiai iš JK bus sustabdyti jau artimiausią parą.

Apie tai paskelbta sekmadienio vakarą, po vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sušaukto skubaus Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdžio.

„Mūsų komisijos posėdyje buvo priimtas sprendimas stabdyti visus keleivinius skrydžius į Lietuvą ir tokį siūlymą teikti Vyriausybei“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji argumentavo, kad kaimyninės šalys – Estija, Latvija –  jau priėmė sprendimą stabdyti oro susisiekimą iš Britanijos, taip pat pasielgė Nyderlandai, Belgija ir Italija, o Lenkija, pasak jos, dėl to spręs pirmadienį. 

Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigia, kad Lietuva aktyviai derina savo veiksmus su kaimyninėmis šalimis.

Tikimės artimiausiu metu veiksmų ir iš kitų šalių, ne tik kurios buvo paminėtos.

„Tikimės artimiausiu metu veiksmų ir iš kitų šalių, ne tik kurios buvo paminėtos. Ir, natūraliai, atsižvelgiant į visą informaciją, kurią turime, bent jau Vyriausybei Ekstremalių situacijų komisija pasiūlė tokį sprendimą“, – sakė M. Skuodis.

Jo teigimu, taip pat svarbu įvertinti, kiek piliečių sprendimai galėtų paveikti. Kitą savaitę iš Britanijos laukiama maždaug 7 tūkstančių keleivių.

„Mūsų prognozės rodo, kad kitą savaitę į Vilnių iš Jungtinės Karalystės skirtingų oro uostų mes galime tikėtis atvykstančių 5 tūkst. keleivių, į Kauną – 1,7 tūkst. ir į Palangos oro uostą gali atvykti 350 keleivių. Tai, kitaip sakant, toks sprendimas, jeigu ar kada Vyriausybė jį priimtų – priklausomai nuo to, kada jis įsigaliotų – galėtų paveikti tokį piliečių ratą“, – aiškino susisiekimo ministras.

„Šiuo metu geriausias patarimas – likti savo namuose, nes priešingu atveju galima susidurti keliaudami su labai didelėmis kliūtimis“, – rekomendavo jis.

Ministrai dar negalėjo konkretizuoti sprendimų datų.

„Šiandien bus neformalus Vyriausybės pasitarimas ir, matyt, mes apsispręsime dėl konkrečių datų ir dėl kitų dalykų. Manau, kad viskas paaiškės, kai įvyks posėdis. Jis gali būti ir šiandien, gali būti ir rytoj. Šiandien numatytas tik neformalus posėdis“, – sakė A. Bilotaitė.

Vis dėlto ministras M. Skuodis neatmetė galimybės, kad sprendimai bus priimti jau artimiausiomis valandomis.

„Nenoriu iš anksto signalizuoti, bet yra įmanomi keli variantai. Paskutinis skrydis gali būti ir šią naktį, paskutiniai atvykstantieji. Yra įmanomas variantas ir vėlesnė data. Ir čia labai svarbu, kad šiuo metu visos datos derinamos su kaimyninėmis šalimis. Čia yra tikriausiai svarbiausias aspektas, kad draudimai įsigaliotų tuo pačiu metu“, – kalbėjo M. Skuodis.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) išplatintame pranešime teigia, kad konkrečios datos paaiškės po Vyriausybės sprendimo, o jis turėtų būti priimtas pirmadienį.

Jau atvykusiems iš Britanijos žmonėms – bendri reikalavimai

Į klausimą, kas numatyta jau atvykusiems iš Britanijos piliečiams, A. Bilotaitė teigė, kad jiems galioja ta pati tvarka, kaip ir visiems Lietuvoje esantiems žmonėms.

freepik.com nuotr.

„Ribojimas judėti, tai yra, pirmiausia užtikrinamas buvimas namuose ir be jokių priežasčių nereikalingų, na, užtikrinimas, kad niekur jie nejudėtų, neitų iš namų ir nejudėtų tarp savivaldybių, – tai yra, tie patys bendri reikalavimai, kurie taikomi visiems Lietuvoje esantiems žmonėms“, – sakė ministrė.

„Iš kurių svarbiausias, jeigu galėčiau pridėti, kad du namų ūkiai, tai yra, dvi grupės žmonių, gyvenančios kartu, negali kontaktuoti ir palaikyti kontakto, tai yra lygiai tas pats reikalavimas taikomas visiems“, – papildė M. Skuodis.

VRM teigimu, šią savaitę (nuo gruodžio 14 dienos 13 val. iki gruodžio 20 dienos 13 val.) iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą atvyko 3485 keleivių: į Vilniaus oro uostą – 2139 asmenys, į Kauno oro uostą – 1346.

Pasak M. Skuodžio, išvykimo į Jungtinę Karalystę stabdyti nenumatoma.

A. Bilotaitė teigė, kad pirmadienį taip pat numatytas VESK posėdis, jame, be kita ko, bus aptarta situacija su šiam savaitgaliui nustatytais ribojimais keliaujant tarp savivaldybių.

„Mes išklausysime Policijos departamento vertinimus ir siūlymus, kaip sekėsi, nes šį savaitgalį buvo, kaip mes sakome, tam tikra generalinė repeticija prieš šventinius laikotarpius, tai mes turėtume įsivertinti, kaip mums sekėsi, kokios buvo problemos, kokie buvo iššūkiai“, – sakė ministrė.

Pasak jos, komisija aptars ir judėjimą per Lietuvos-Baltarusijos sieną.

„Bus klausimas, susijęs su Baltarusijos sienos režimo pasikeitimu, kadangi nuo pirmadienio atsiranda nauji dalykai, kurie susiję su tuo, kad iš Baltarusijos pusės nebegalės žmonės atvykti į Lietuvą. Ir mes tiesiog norime išsiaiškinti galimus iššūkius ir galimas rizikas“, – vardijo ministrė.

Komisija pirmadienį tarsis ir dėl klausimų, susijusių su Astravo atomine elektrine.

„Trečias klausimas susijęs su Astravo atomine elektrine ir konkrečiai su vandens telkinių, geriamojo vandens aprūpinimo klausimais. Tai yra šitie klausimai. Ir manau, kad turėsime konstruktyvų posėdį“, – apibendrino A. Bilotaitė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

EX

EX portretas
Agne, fiziškai neįgali, intelekto sistemoje nerasta,kiek organizuoto nusikalstamumo išaiškinai ar užkardinai apie kurį kalbėjai per pirmąją kadenciją? Piaras ,o ne ministrė. Ko ardytis ,jei nesugebi žodžio suregzti. Vidaus reikalams batai. Bendrai

AnI

AnI portretas
Bilotaitė,siūlisim sustabdyti skrydžius,bet palauksim pakol dar šimtai išmirsit.

bbd

bbd portretas
maniske atsivilko birzelio menesi tai spaly turejo trenktis per frankfurta
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių