A. Bilotaitė: karantinas savivaldybėse galėtų būti švelninamas pagal sergamumą

Vyriausybei nagrinėjant galimybes atlaisvinti karantino suvaržymus atskirose savivaldybėse, būtina padvigubinti testavimo dėl COVID-19 apimtis, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ketvirtadienį po pasitarimo su savivaldybių asociacijos, Vyriausybės kanceliarijos atstovais ministrė teigė, kad siekiant šio tikslo svarstoma ir galimybė įvesti privalomą testavimą veiklą atnaujinančių sektorių atstovams – šiuo metu testai yra tik rekomenduojami.

„Analitikai ir ekspertai aiškiai pabrėžia, kad testavimo apimtys savivaldybėse turėtų padvigubėti. Ir šiuo metu yra dėliojami sprendimai, kaip tai galėtų įvykti. Pirmiausiai yra svarstoma, kad galėtų atsirasti tam tikra privaloma būtinybė testuotis tiems asmenims, kurie pradeda tam tikras veiklas arba įvyksta kažkokie protrūkiai“, – sakė A. Bilotaitė.

Ministrė sako, kad padidinus testų apimtis, galėtų išryškėti „realus vaizdas“ ir atskirų savivaldybių rodikliai galėtų koreguotis tiek į gerąją, tiek į blogąją pusę.

Anot jos, šiuo metu sergamumo situacija savivaldybėse labai skiriasi. Todėl svarstoma savivaldybėms ar pagal sergamumą nustatytoms jų grupėms taikyti individualius atlaisvinimus vadovaujantis Vyriausybės patvirtintu planu.

Vis dėlto dėl jo konkretaus taikymo, kaip ir dėl konkrečių sergamumo rodiklių, nuo kurių, pavyzdžiui, būtų panaikinami judėjimo ribojimai, dar diskutuojama.

„Susirinkome pasitarti, kaip būtų galima pritaikyti tą patį planą atskiroms savivaldybėms, o gal net ir atskiriems tiems klasteriams, kad tai galėtų būti skirtingu laikotarpiu, skirtingoms savivaldybėms (...). Buvo svarstoma, kaip galėtų atrodyti ir pats judėjimas, nes tikrai matome tam tikras rizikas, kad iš tų „juoduojančių“ savivaldybių, kuriose yra nelabai kokia situacija, kad tas judėjimas nebūtų aktyvus ir situacija nepablogėtų kitur“, – teigė ji.

Susirinkome pasitarti, kaip būtų galima pritaikyti tą patį planą atskiroms savivaldybėms, o gal net ir atskiriems tiems klasteriams, kad tai galėtų būti skirtingu laikotarpiu, skirtingoms savivaldybėms.

A. Bilotaitė sakė, kad konkrečiau galimi modeliai pirmadienį bus aptariami jos vadovaujamoje Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijoje, ji ir turėtų suformuluoti aiškesnę poziciją Vyriausybei. Ministrė neįvardijo, ar sprendimai galėtų įsigalioti po kovo 15-osios  – būtent iki kovo vidurio Vyriausybė šiuo metu yra nustačiusi judėjimo tarp savivaldybių apribojimus, išskyrus išimtis didmiesčiams ir juos supantiems rajonams.

Savivaldybės siūlymus palaikytų

Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius sako, kad savivaldybės palaikytų „geriausiai atrodančių savivaldybių suvaržymų mažinimą“. Anot jo, būtų „daugiausiai kalbama apie Šiaurės ir Vakarų Lietuvą“.

„Kalba dėl atlaisvinimų buvo apie švietimo ir kultūros sritis. Švietimo sritis, turbūt, yra trejetuke svarbiausių, kur mes lauktumėme atlaisvinimų tose savivaldybėse, kurios demonstruoja mažiausią sergamumą. Kultūros srityje kalbėjome apie bibliotekas, muziejus, ne apie masinius renginius ir galimybes lankytis piliečiams juose“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Vis dėlto, anot jo, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys informavo, kad kultūros įstaigos atsidaryti galėtų tik „pasiekus pakankamai menkus sergamumo rodiklius“.

Jis taip pat sutiko, kad testų savanoriškumo principas šiuo metu nelabai veikia, todėl savivaldybės palaiko galimybę įvesti privalomus testus kai kurių profesijų atstovams.

Nes savivaldybėse neretai matome, jei yra galimybė testuotis arba nesitestuoti, mūsų piliečiai linkę geriau nieko nedaryti.

„Galėtų būti atskiros profesijų grupės, kurios turi santykį su asmenimis paslaugų, aptarnavimo sferoje, kur būtų privalomas imperatyvus nurodymas periodiškai testuotis (...), kuriems tai būtų privalomybė, ne tik pasirinkimo teisė. Nes savivaldybėse neretai matome, jei yra galimybė testuotis arba nesitestuoti, mūsų piliečiai linkę geriau nieko nedaryti“, – sakė savivaldybių asociacijos vadovas.

Jis taip pat sako, jog savivaldybės tikisi iš LRT ir komercinių transliuotojų aktyvumo siekiant įtikinti dalį visuomenės būtinybę skiepytis ir atlikti testus. Anot M. Sinkevičiaus, pati savivaldybių asociacija taip pat žada išplatinti vaizdo klipą, kuriame būtų siekiama šių tikslų,

Pagal susitarimą, juoda spalva žymimos savivaldybės, kur per 14 dieną nustatyta daugiau kaip 500 naujų COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, dabar tokia padėtis yra Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Švenčionių, Širvintų, Kupiškio, Biržų, Joniškio rajonuose.

Rausva spalva žymimos savivaldybės, kur nustatoma 100–200 naujų susirgimų 100 tūkst. gyventojų, geltona spalva – iki 100 atvejų.  Dabar geltonai „nudažytos“ Pakruojo, Kretingos, Skuodo, Mažeikių, Akmenės, Pasvalio, Šilalės, Birštono, Kazlų Rūdos, Šakių, Ukmergės rajonų savivaldybės.

Bendras dviejų savaičių naujų COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklis šiuo metu siekia 256.

Vyriausybės karantino švelninimo plane numatyta, kad pradinukai į mokyklas galėtų grįžti esant 200 atvejų rodikliui, abiturientams kontaktinio ugdymas atnaujinamas ir kultūros įstaigų atsivėrimas numatytas sergamumui nukritus iki 150 naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų, judėjimo apribojimai būtų panaikinti, jei rodiklis nukristų iki 50.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leticija

Leticija portretas
Atlaisvinkit bus kaip Estijoj,pažiūrėkit vėl kokie skaičiai

klaipediete

klaipediete portretas
Seniai taip reikejo....švelnint karantiną pagal savivaldybes.Kodel klaipediečiai turi būt užsidarę del Vilniaus,ar kitų miestų...kur didelis sergamumas

S.S.S.

S.S.S. portretas
tu ministre geriau eik savo nesantuokinių vaikų prižiūrėti, nes iš tavęs naudos apskritas nulis...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių