Pereiti į pagrindinį turinį

Birželį – nauja algų pjūtis

2009-04-29 09:00
Atgal: A.Kubiliaus Vyriausybė gali ryžtis valdininkų algas mažinti iki 2006 m. lygio.
Atgal: A.Kubiliaus Vyriausybė gali ryžtis valdininkų algas mažinti iki 2006 m. lygio. / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Planuodama antrą valstybės išlaidų karpymo etapą, Finansų ministerija vasarą ketina dar kartą sumažinti šiemet jau kirptą valdininkų bazinį algos dydį.

Išsaugojo... 5 litus

Dienraščio žiniomis, Finansų ministerija rengia siūlymą bazinį algos dydį kirpti iki 435 litų. Tai vos vos geresnis variantas, nei siūlytas kovą – tuomet Vyriausybė norėjo bazinį dydį sumažinti iki 430 litų.

Finansų ministerija kol kas nesileidžia į kalbas apie vasaros planus, tačiau žinių apie planus mažinti bazinę algą nei patvirtina, nei paneigia.

"Šiuo metu Seime svarstomas pirmas patikslinto biudžeto projektas – jis dar nepatvirtintas, taigi kol kas anksti kalbėti apie galimas biudžeto korekcijas birželio mėnesį, juo labiau – spėlioti, kas būtų, jeigu būtų. Kai Seimas priims "pirmuosius" biudžeto pakeitimus, bus galima sukonkretinti "antruosius", – dienraščiui sakė Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jovita Girlevičiūtė.

Jei bus ryžtasi bazinį atlyginimų dydį sumažinti iki 435 litų, valstybės tarnautojų algos grįš maždaug į 2006 m. lygį. O palyginti su praėjusių metų pabaiga, kai Seimas pirmą kartą sumažino bazinę algą iki dabar galiojančio 475 litų dydžio, šis rodiklis smuks net 11,2 proc.

Bazinio dydžio apkarpymas paliestų apie 230 tūkst. biudžetinės sferos darbuotojų. Kovą, kai buvo planuojama jį mažinti iki 430 litų, Vyriausybė skaičiavo taip sutaupyti galinti apie 340 mln. litų.

Dar turi vilties

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas dienraščiui teigė tik girdėjęs apie planus mažinti bazinį atlyginimų dydį. Tačiau jis tikisi, kad Vyriausybei neprireiks imtis drastiško karpymo, ir bazinis dydis bus didesnis nei 430 ar 435 litų.

"Sunku pasakyti, kaip bus. Viskas priklauso nuo šalies ekonominės padėties. Tikimybė (kad bazinis dydis kris iki 435 litų – red. past.) yra, bet manau, Vyriausybė stengsis, kad to nebūtų", – sakė K.Glaveckas.

Bet jeigu Andriaus Kubiliaus Vyriausybė vis dėlto bus priversta imtis tokių taupymo priemonių, politiko teigimu, veikiausiai teks susimąstyti ir apie išimtis. Pavyzdžiui, statutiniai pareigūnai, be abejo, priešintųsi dar vienam algų mažinimui – jų netenkina ir dabartinis 475 litų bazinis dydis.

Pareigūnams būtų liūdna

"Tai būtų pats liūdniausias taupymo variantas, kokį tik Vyriausybė galėtų pasiūlyti šiais laikais. Tai smarkiai kirstų per pareigūnų darbo užmokestį", – galimą bazinio dydžio mažinimą dienraščiui komentavo Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas.

Pasak jo, jeigu bus mažinamas bazinis atlyginimas, pareigūnai sieks, kad Vyriausybė jiems padarytų išimtį. Kitas galimas variantas – perskaičiuoti koeficientus. Esą pareigūnų atlyginimų koeficientus būtų galima padidinti tiek, kad jie nepajustų, kad bazinis dydis sumažintas. "Tai būtų logiškiausias variantas, ir mes jį siūlysime", – pabrėžė V.Lamauskas.

"Eiliniai pareigūnai yra pačiame koeficientų sistemos dugne, ir jiems bazinio dydžio mažinimas kirstų skaudžiausiai. Nors jie dirba patį atsakingiausią ir pavojingiausią darbą. Tam, kieno koeficientas yra, tarkime, 18 (bazinių dydžių, – red. past.), pamažėjimas iki 435 ar 430 litų būtų ne toks ženklus, kaip eiliniam pareigūnui, kurio koeficientas, pavyzdžiui, 3,6. Atlyginimų skirtumas tarp aukščiausių ir žemiausių koeficientų yra tūkstantis procentų", – pridūrė pašnekovas.

Dėl bazinio dydžio sumažinimo, be valdininkų ir pareigūnų, sumenktų ir politikų, prokurorų, teisėjų ir karių atlyginimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų