Pereiti į pagrindinį turinį

Blaivumo kontrolei siūloma automatinį užraktą

2009-06-01 18:53
Blaivumo kontrolei siūloma automatinį užraktą
Blaivumo kontrolei siūloma automatinį užraktą / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Įkliuvusius neblaivius vairuotojus siūloma kontroliuoti jų automobiliuose įrengiant alkoholio kiekio kraujyje matuoklius bei automatinius užraktus.

„Šalia baudžiamųjų sankcijų: baudų, teisių atėmimo, būtų galima taikyti alternatyvias priemones - automobilio užraktą, kuris viską automatiškai užblokuoja, jei prie vairo sėda neblaivus vairuotojas“, - lrt.lt sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Stasys Šedbaras, šią idėją inicijuojantis kartu su socialdemokratu Juliumi Sabatausku.

„Tai būtų sąlyginė, lygtinė nuobauda - sistemą būtų galima įsirengti savo sąskaita, savo noru ir tada tam tikrą laiką tave stebėtų - ar nesukčiauji, nebandai ko nors pakeisti“, - lrt.lt teigė S.Šedbaras.

Anot politiko, dabar vairuotojas profesionalas, netekęs teisių, iškart neišvengiamai patenka į bedarbių gretas, o, pavyzdžiui, užmiestyje gyvenantis tėvas, praradęs galimybę vairuoti, nebegali vežti į mokyklą savo vaikų, tad „šeimą ištinka katastrofa“.

„Būna tokių dalykų, kad žmogus, nepiktnaudžiaujantis alkoholiu, vieną kartą įkliūna, būna keista, bet tada yra tokia galimybė pasitaisyti“, - kalbėjo Seimo narys, akcentuodamas, kad automatinio užrakto sistemos negalėtų prašyti pakartotinai įkliuvę vairuotojai.

„Niekas neverčia - jei nori, eik pėsčias, bet jei nori vairuoti, tai prie tos baudos, kurią jau sumokėsi, dar turėsi mokėti už tokią įrengtą sistemą“, - pridūrė jis.

S.Šedbaras aiškina, kad sistemą vairuotojo automobilyje įrengtų valstybės kontroliuojama ar valstybės sertifikuota įmonė - jai vairuotojas nuolat mokėtų nuomos mokestį, o jei policijos struktūrose prireiktų papildomos įrangos ar etatų tokiai sistemai stebėti, juos per mokesčius taip pat turėtų išlaikyti prasižengėliai.

„Taip pats sau kas mėnesį primintų, kad yra priverstas mokėti, priverstas pasitempti - nuomos būdas turi būtent tokį papildomą poveikį, su tokiu vertimu iš vidaus save mobilizuoti, įgyti kitokių vairavimo įgūdžių, gerinti vairavimo kultūrą“, - sakė Seimo narys, pridurdamas, kad savo lėšomis įsirengti tokią sistemą nuosavame automobilyje gali kainuoti nuo 3 ar 4 iki 6 tūkst. litų.

Anot S.Šedbaro, dabar dėl tokios galimos poveikio priemonės taikymo „inicijuojama diskusija“, o kada ji galėtų būti taikoma, paaiškės bediskutuojant.

„Pradžiai, pabandymui, galim pradėti labai nedideliais teisinio reguliavimo pakeitimais - reikėtų pradėti diskutuoti, o gal ir vairuotojas, įkliuvęs, bet jau įsidiegęs šitą sistemą, jau galėtų prašyti švelninti nuobaudą“, - apie esamą situaciją kalbėjo S.Šedbaras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų