Pereiti į pagrindinį turinį

Briuselyje pasislėpti nepavyks

2009-05-05 09:00

Europos Parlamento (EP) rinkimuose kandidatuojantys baudžiamojon atsakomybėn patraukti parlamentarai garantuojamos teisinės neliečiamybės neįgis, tačiau pergalė rinkimuose ją užtikrintų, bent laikinai.

Įstatymas numato, kad EP narys Lietuvos teritorijoje turi tokią pat asmens neliečiamybę, kaip ir Seimo narys, jeigu ES teisės normos nenumato kitaip.

Tačiau EP nario neliečiamybės panaikinimo klausimą reglamentuoja ne Lietuvos, o ES teisės aktai. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Stasio Šedbaro teigimu, dėl EP nario teisinės neliečiamybės panaikinimo spręstų EP.

"Procedūra panaši kaip ir Lietuvoje, tik sprendimą dėl EP nario neliečiamybės panaikinimo priimtų ne Seimas, o EP. Lietuvos teisėsauga turėtų kreiptis į EP, o toliau pagal atitinkamas procedūras būtų priimamas sprendimas", – BNS sakė S.Šedbaras.

Darbo partijos (DP) apgaulingos buhalterinės apskaitos organizavimu įtariamas Viktoras Uspaskichas partijos kandidatų į EP sąraše užima pirmą vietą. Be DP lyderio, į EP kandidatuoja ir policijos pareigūnų įžeidimu bei pasipriešinimu jiems kaltinamas Tautos prisikėlimo partijos atstovas Seime Rokas Žilinskas.

Nors kandidatams į EP teisinė neliečiamybė garantuojama, baudžiamojon atsakomybėn patraukti Seimo nariai į ją nepretenduoja.

Įstatymas numato, kad kandidatas per rinkimų agitacijos kampaniją, taip pat iki pirmo naujai išrinkto EP posėdžio be Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip varžoma jo laisvė. Tačiau šio straipsnio nuostatai netaikomi kandidatams, kurie eina prezidento, EP ar Seimo nario, Vyriausybės nario pareigas. Šių asmenų neliečiamybės klausimas vykstant rinkimų agitacijos kampanijai sprendžiamas Konstitucijos ir įstatymų nustatyta tvarka.

Seimas jau yra panaikinęs parlamentarų V.Uspaskicho ir R.Žilinsko teisinę neliečiamybę, tad šiems tapus kandidatais į EP, padėtis nesikeistų, nes, esant tokiam teisiniam reguliavimui, imuniteto iš naujo jie neįgytų.

EP Informacijos biuro Lietuvoje atstovas Rolandas Pyragis BNS yra sakęs, kad tokie atvejai, kai į EP kreipiamasi dėl jo narių teisinės neliečiamybės panaikinimo, gana dažni.

Europarlamentaras Aloyzas Sakalas, dirbantis EP Teisės reikalų komitete, yra teigęs, valstybės kompetentingos institucijos prašymas dėl imuniteto panaikinimo pirmiausia svarstomas Teisės reikalų komitete, o vėliau komiteto priimtas sprendimas teikiamas tvirtinti per EP plenarinę sesiją.

Pasak europarlamentaro, iki šiol EP nebuvo svarstytas nė vienas prašymas panaikinti imunitetą europarlamentarams iš Baltijos šalių, tačiau apskritai tokie atvejai gana dažni ir juos tenka svarstyti beveik kas mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų