Pereiti į pagrindinį turinį

Būsto renovacija jau pasmerkta

2009-05-09 09:00

Vyriausybė, kurianti daugiabučių namų renovacijos modelį, veikia chaotiškai, teigia nekilnojamojo turto asociacijos ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės "Eika" vadovas Robertas Dargis.

"Renovacija vėl taps pavyzdžiu, kaip nereikėtų visko daryti. Iš esmės visi susikoncentravo, kad reikia tik pinigų, ir visas mechanizmas pajudės. Visas mechanizmas buvo, kaip sukurti finansinę priemonę renovacijai. Ekonominiai dalykai palikti – iš tikrųjų niekas neskaičiuoja, ką verta, ko neverta renovuoti. Dėl teisinės bazės – ar ji palanki, ar trukdo renovacijai – nėra šiandien dar sprendimo", – vakar "Verslo žinių" konferencijoje kalbėjo R.Dargis.

Pasak jo, visuomenė apie daugiabučių namų renovaciją taip pat turėtų būti geriau informuojama.

"Visi žinome, kaip sunku perlaužti viešąją nuomonę. Viešoji informavimo kampanija turi eiti lygiagrečiai su visais kitais klausimais. Dabar jau yra nuomonė, kad visas renovacijos planas padarytas tam, kad išgelbėtų statybininkus, užkabintų gyventojams išsimokėjimo naštas", – sakė R.Dargis.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nenorėjo sutikti, kad Vyriausybė veikia chaotiškai.

"Sisteminis požiūris yra. Vienintelę kaltę galima prisiimti, kad viešinimo nėra. Dabar viešojoje erdvėje daugiausia skamba iškreipti duomenys. Žiūrima, kaip paskatinti, skaičiuojama, kad būtų ekonomiška, galvojama, kaip išlyginti socialinę nelygybę, žmonių išlaidoms kompensuoti", – teigė G.Kazlauskas.

Premjeras Andrius Kubilius anksčiau yra pripažinęs, kad daugiabučių renovacija iš pradžių finansiškai neatsipirks, tačiau po kurio laiko gyventojai esą turėtų mokėti mažiau už šildymą.

Vyriausybės numatyta renovacija yra sulaukusi ir kitų ekspertų kritikos. Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis teigė, jog renovacijos planas nebus veiksmingas, o žmonės, bijodami papildomų įsipareigojimų, neims paskolų.

Vyriausybė planuoja, kad daugiabučių namų renovacijai iki 2013-ųjų prireiks daugiau nei 4,5 mlrd. litų.


Pamiršta socialinio būsto idėja

Statybų bendrovės "Hanner" vadovas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos valdybos narys Arvydas Avulis teigė, kad valdžia, žadėjusi svarstyti galimybę iš statybų bendrovių įsigyti tuščius butus ir skirti juos socialiniam būstui, šiuos pažadus jau pamiršo.

"Buvo kilusi socialinių būstų iniciatyva. Iš pradžių buvo problema, kaip pasiekti, kad nebūtų valstybei ilgalaikių balansinių įsipareigojimų – su bankais išsprendėme tą klausimą. Tada atsirado kitų problemų. Jeigu Vyriausybė visą laiką ieškos problemų, o ne sprendimų, mes niekada nieko nepadarysime", – vakar "Verslo žinių" konferencijoje sakė A.Avulis.

Pasak jo, valdžia skelbia daug idėjų, kaip padėti verslui, tačiau realių sprendimų nepriima. "Savivaldybių biudžetuose nurėžė visus pinigus – pinigų nulis. Bet vėlgi siūlome kitą dalyką – padarykime tą sandorį su mokėjimo atidėjimu, kuris prasidėtų po metų dvejų. Kodėl to negalima padaryti? Tyla. Reikia pagalvoti – iš karto negalime sugalvoti priežasties, kodėl to negalime daryti", – ironizavo A.Avulis.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos duomenimis, metų pradžioje Lietuvoje buvo apie 3 tūkst. laisvų naujų butų. Skaičiuojama, kad iki metų pabaigos laisvų butų skaičius trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – gali išaugti iki 5,5 tūkst.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų