Buvęs kariškis laimėjo bylą prieš Lietuvą Strasbūro teisme

  • Teksto dydis:

Buvęs kariškis Alvydas Jokšas laimėjo bylą prieš Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), kuriam skundėsi, kad buvo atleistas dėl spaudoje išsakytos kritikos Kariuomenės drausmės statutui.

Strasbūre įsikūręs teismas nusprendė, kad Lietuva pažeidė A.Jokšo teisę į teisingą bylos nagrinėjimą, bet nenustatė, kad būtų suvaržyta jo saviraiškos laisvė.

57 metų vyrui nepavyko prisiteisti šimtatūkstantinės kompensacijos. Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad Lietuva jam turės sumokėti 6 tūkst. eurų (20,7 tūkst. litų) neturtinės žalos atlyginimo.

Tuometinis Kunigaikščio Vaidoto tiesioginės paramos logistikos bataliono vado padėjėjas teisės klausimais A.Jokšas teigė, kad jis iš karo tarnybos buvo atleistas dėl 2006 metais dienraštyje "Kauno diena" paskelbto rašinio, kuriame kritikavo neseniai priimtą Kariuomenės drausmės statutą.

Karinė vadovybė teigė, kad tuomet 50 metų sulaukęs vyriausiasis puskarininkis atleistas suėjus pensiniam amžiui, tačiau A.Jokšas pabrėžė, kad jis buvo diskriminuojamas, nes keturiems to paties bataliono kariškiams sutartis buvo pratęsta, nors jie taip pat sulaukė pensinio amžiaus.

Lietuvos administraciniai teismai atmetė vyro skundus, teigdami, kad krašto apsaugos ministras turėjo teisę priimti sprendimą dėl atleidimo ar sutarties pratęsimo sulaukus pensinio amžiaus.

Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad Lietuvos teismai nepagrįstai atsisakė nagrinėti A.Jokšo teiginius, jog leidimas likti karo tarnyboje kitiems kariškiams įrodo, kad jis buvo diskriminuojamas.

"Teismas mano, kad administraciniai teismai turėjo nagrinėti pareiškėjo skundo aspektą dėl diskriminacijos", - rašoma antradienį priiimtame Strasbūro teismo sprendime.

Vis dėlto Strasbūro teismas teigė turintis per mažai duomenų, kad galėtų pats nustatyti faktą, jog A.Jokšas atleistas dėl spaudoje išsakytos nuomonės. Teismas pabrėžė, kad po rašinio pasirodymo nebuvo įvesta kokių nors naujų reikalavimų, o karinė vadovybė viešai neragino atleisti jo iš pareigų.

A.Jokšas prašė teismo priteisti 185 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimo dėl negautų pajamų ir 100 tūkst. už patirtą neturtinę žalą. Strasbūro teismas turtinės žalos nepriteisė, neįžvelgęs tiesioginio priežastinio ryšio tarp nustatyto pažeidimo ir galimai patirtį nuostolių. Teismas nusprendė, kad dėl pažeidimo pakaks 6 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių