Buvusi prezidento atstovė spaudai: A. Adamkienė aukštai iškėlė kartelę pirmajai poniai

Penkerius metus prezidento Valdo Adamkaus atstove spaudai dirbusi Rita Grumadaitė sako, kad velionės jo sutuoktinės Almos Adamkienės anuomet niekas nevadino pirmąja ponia, tačiau būtent ji iškėlė kartelę šiai pozicijai.

„Pakėlė labai aukštai kartelę, standartą prezidento žmonos, kaip dabar vadinama pirmoji ponia. Tada taip niekas jos nevadindavo, būdavo prezidento žmona. Nors jai iš tikrųjų nerūpėjo nei tas išorinis blizgesys, nei titulų svoris, su kuriais bendraudavo. Ji buvo labai paprasta, labai nuoširdi, tai galbūt ir papirkdavo – tas ypatingas jos žavesys“, – BNS sekmadienį sakė R. Grumadaitė.

Anot jos, tuometė pirmoji ponia dalyvaudavo su prezidentu renginiuose, išvykose, kiek jai priklausydavo pagal pareigas.

„Ten, kur prezidentas dalyvaudavo, jei būdavo atskira programa pirmosioms ponioms, tekdavo dalyvauti. Prezidento žmona lankydavo ligonines, įstaigas, kur globojami vaikai, nes jai ir pačiai labai rūpėjo vaikų priežiūra, ypač tų, kuriems stigdavo gyvenime to rūpesčio tėvų ar būdavo likimo nuskriausti“, – kalbėjo R. Grumadaitė.

Ji buvo labai paprasta, labai nuoširdi, tai galbūt ir papirkdavo – tas ypatingas jos žavesys.

Jos teigimu, A. Adamkienė buvo tas žmogus, kuris Lietuvoje atgaivino, pradėjo labdaros akciją, kurios tikslas buvo rūpintis vaikais.

„Ne iš karto ji būdavo suprasta. Tuo metu mūsų visuomenėje vyravo galbūt nuomonė, kad čia nelabai reikia rūpintis, kad kaimo mokykloje yra kam pasirūpinti. Nusistebėjimo netgi būdavo, bet po to, kaip paaiškėjo, ją galima vadinti netgi vėliavneše ir pradininke šitos veiklos, labdaringos misijos, kuri buvo išplėtota ir dabar yra labai stipri Lietuvoje“, – teigė buvusi prezidento patarėja.

Anot jos, A. Adamkienė buvo svarbiausias prezidentui gyvenimo žmogus.

„Tai buvo ir atrama, ir patarėja, ir kritikė, ir nuomonė, kurios jis tikrai paklausydavo“, – sakė R. Grumadaitė.

Pasak jos, prezidentas neslėpdavo, kad pasikalba su žmona apie reikalus, tačiau, anot R. Grumadaitės, A. Adamkienė niekada nesikišo, nepiršo niekam savo nuomonės.

„Laikėsi savo darbuose, veikose. Valstybės reikaluose nejusdavom nebylaus dalyvavimo prie pasitarimų stalo, bet neslėpdavo prezidentas, kad pasikalbėdavo su ponia Alma, aptardavo kai kuriuos reikalus. Kadangi tai buvo labai išmintingas žmogus, manau, kad tie patarimai ir ta nuomonė buvo vertinga“, – teigė ji.

96 metų A. Adamkienė mirė sekmadienį Vilniuje po sunkios ligos.

V. Adamkus Lietuvos prezidento pareigas ėjo dvi kadencijas 1998–2003 ir 2004–2009 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių