Pereiti į pagrindinį turinį

Buvusio Leo LT vadovo R.Juozaičio verslui – šiltnamio sąlygos

2010-10-30 07:59
Talentas: į privatų verslą išėjęs R.Juozaitis moka daryti verslą su valstybės valdomomis įmonėmis.
Talentas: į privatų verslą išėjęs R.Juozaitis moka daryti verslą su valstybės valdomomis įmonėmis. / Ingos Juodytės nuotr.

Buvusio "Lietuvos energijos" ir "Leo LT" vadovo Rymanto Juozaičio šeimos valdoma bendrovė ENG pelnosi tiekdama šilumą Vievio gyventojams, nes iš Lietuvos elektrinės šilumą gauna itin pigiai.

Valstybės netiesiogiai valdoma Lietuvos elektrinė žada pakeisti sutartį su bendrove ENG, tiekiančią šilumos energiją iš Elektrėnų į Vievį. Bendrovė šilumą iš elektrinės perka beveik perpus pigiau nei ji parduodama kitiems pirkėjams.

"Mes inicijuojame derybas dėl sutarties peržiūrėjimo. Manau, kad kaina, kuria šilumos energija parduodama įmonei ENG, nėra sąžininga – ji spalio mėnesį yra apie 5 centus už 1 kilovatvalandę, o Vievio gyventojams šiluma kainuoja 24 centus. Elektrėnų komunalinis ūkis šilumą nuo lapkričio pirks po 9,6 cento už 1 kilovatvalandę (be PVM), o Elektrėnų gyventojai moka po 16 centų", – BNS sakė Lietuvos elektrinę valdančios bendrovės "Lietuvos energijos" generalinis direktorius Aloyzas Koryzna.

Kainų komisijos duomenimis, Vievio gyventojams šilumą tiekianti įmonė "Gelvita", kuri ją perka iš ENG, šilumą vartotojams nuo spalio parduoda po 28,15 cento (su PVM). O "Elektrėnų komunalinis ūkis" šilumą vartotojams parduoda po 15,36–16,20 cento (su PVM), priklausomai nuo šilumos punkto nuosavybės.

"Mes laikomės nuostatos, kad Vievio gyventojai turi gauti mažesnę kainą, tačiau kartu norime iš ENG gauti daugiau, nes Kainų komisijos patvirtina Lietuvos elektrinės parduodamos šilumos kaina dabar yra 9,1 cento už 1 kilovatvalandę. Tarpininkas nori gauti pinigus, nors, kaip jie skelbė, 12 mln. litų vertės vamzdynui į Vievį tiesti gavo 6 mln. litų europinės paramos", – kalbėjo A.Koryzna.

Jo teigimu, sutartis su ENG buvo pasirašyta tuomet, kai įmonei dar vadovavo Pranas Noreika.

ENG, spalio pradžioje pradėjusios tiekti šilumą įmonei "Gelvita", direktorius Romualdas Rutka BNS sakė, kad ENG laimėjo Elektrėnų savivaldybės skelbtą investuotojo konkursą ir 2009 m. vasarį su savivaldybe, "Gelvita" ir "Elektrėnų komunaliniu ūkiu" pasirašė sutartį ir įsipareigojo tiekti šilumą, kurios kaina bus 5 proc. mažesnė nei šilumos tiekėjo kuro dedamoji.

"Gelvitos" direktorius Timofejus Rusakovas BNS sakė esąs įsitikinęs, kad ENG tiekiamos šilumos kaina bus mažesnė nei pačios įmonės gaminamos šilumos – ji šiuo metu siekia 17,15 cento už 1 kilovatvalandę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų