Buvusio ūkio ministro D. Kreivio skandalo atomazga artėja

Tikimybė, kad su buvusio ūkio ministro Dainiaus Kreivio skandalu susijusios ir 6 mln. litų ES paramos gavusios bendrovės iš balos išlips sausos, – nedidelė. Europos Komisija šį atvejį vis dar tiria ir bent dalį lėšų verslininkai tikriausiai turės grąžinti.

Finansų ministerijos atstovai nesiima spėti, kada Europos Komisija įvertins gautą informaciją, nors po skandalo, kai iš posto turėjo trauktis tuometis ūkio ministras D.Kreivys, praėjo daugiau kaip dveji metai. Europos Komisija šiuo metu analizuoja Europos kovos su sukčiavimu tarnybos išvadas, kuriose teigiama, kad Vilniaus "Ąžuolyno" pagrindinės mokyklos ir Karoliniškių gimnazijos renovacijos darbams skirtos lėšos iš ES fondų buvo panaudotos netinkamai. "Ąžuolyno" mokyklai tąkart skirta 3,64 mln. litų, Karoliniškių gimnazijai – 2,34 mln. litų.

Skandalas kilo paaiškėjus, kad tuometis ūkio ministras, dabar vėl į Seimą išrinktas konservatorius D.Kreivys, savo parašu skyrė ES pinigų savo motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdomoms bendrovėms statybų darbams atlikti. Dėl įtariamų pažeidimų tyrimą atliko VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA), savo išvadą, skelbiančią apie viešųjų bei privačiųjų interesų konfliktą, pateikė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

"LVPA, kaip ji įpareigota teisės aktuose, nustatė, kad dalis projektų išlaidų netinkamos finansuoti ES fondų lėšomis. Netinkamos finansuoti išlaidos bus susigrąžinamos teisės aktų nustatyta tvarka iš projektų vykdytojų ir bus naudojamos kitiems projektams finansuoti", – teigiama Finansų ministerijos pateiktame atsakyme.

Jeigu Europos Komisija nuspręs, kad išlaidos ar jų dalis buvo panaudotos neteisėtai, konkrečią nustatytą sumą darbus vykdžiusios bendrovės turės grąžinti, o pinigai nukeliaus kitiems projektams finansuoti. Pasak Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Vytauto Lenkučio, toks scenarijus – tikėtinas.

"Europos Komisija arba pripažins, kad lėšos buvo neteisėtai panaudotos, tada reikės sugrąžinti, arba nuspręs, kad teisėtai. Paprastai po to, kai mūsiškiai nustato, jog yra pažeidimas, reikia manyti, kad ir Europos Komisija pripažins", – sakė V.Lenkutis.

Su pačiu D.Kreiviu susisiekti nepavyko. Jis jau anksčiau yra išreiškęs abejonių dėl VTEK išvadų ir teisme bandė jas ginčyti, tačiau nesėkmingai. D.Kreivys yra tikinęs, kad lėšos bet kokiu atveju liks Lietuvoje. Politiko požiūriu, jo parašas skiriant paramą mokyklų renovacijai tebuvo formalumas. Be to, kaip teisinosi D.Kreivys, rangovus mokyklų renovacijai atrinko ne jis, o Vilniaus miesto savivaldybė.

Politikas ar verslininkas?

Pernai D.Kreivys vėl susigrąžino prieš tai motinai priklausiusias akcijas. Prieš 2012 m. spalį vykusius Seimo rinkimus politikas deklaravo, kad turi UAB "Catus" akcijų, o ši buvo mokyklų renovacijoje dalyvavusios D.Kreivio motinos iš dalies valdytos bendrovės "Specializuota komplektavimo valdyba" akcininkė.
D.Kreivys taip pat turi verslo ryšių su UAB "Statybų gausa" ir UAB "Makveža", valdančia prekybos tinklą "Moki – veži". Seimo narys yra ir VšĮ Demokratinės politikos instituto dalininkas bei narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mangerai

Mangerai portretas
Žinau tik vieną: vagis turi sėdėti kalėjime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių