„Caritas“ išradingai skatina skirti 1,2 proc. GPM paramai: to nėra darę net 70 proc. gyventojų

  • Teksto dydis:

Meti pinigus, mesk teisingai. Taip sako „Carito“ organizacija, kuri ragina nepaleisti vėjais savo nedidelės gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies. Skirti ją paramai, nes tai nieko nekainuoja. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su „Carito“ vadove Deimante Bukeikaite.

– Pakalbėkime apie jūsų iniciatyvą ir kokią žinutę norite pasiųsti gyventojams?

– Pagrindinė idėja – rūšiuokime viską, tik – ne žmones. Šia iniciatyva norime paskatinti gyventojus paskirti savo 1,2 proc. GPM nevyriausybinėms organizacijoms, įvairioms veikloms. To nėra darę net apie 70 proc. gyventojų. Tad pagrindinė idėja ir buvo ta, kad visi pasinaudotų tokia savo galimybe – rūšiuoti pinigus.

– Minėjote, kad net 70 proc. gyventojų neskiria pinigų paramai, nors galėtų ir tai jiems nieko nekainuotų. Kaip manote, kokios to pagrindinės priežastys?

– Be abejo, pradėdami šią kampaniją, savo aplinkoje klausinėjome žmonių, kodėl jie neskiria to 1,2 proc. paramai. Ir tokių žmonių rasti nebuvo sunku, nes kas septintas niekam neskiria savo GPM dalies. Atsakymų ir priežasčių išgirdome labai įvairių. Vieni teigė, kad jau deklaravo savo pajamas ir visai pamiršo apie tuos 1,2 proc. Klaidingai įsitikinę, kad jau antro veiksmo atlikti negalima, šaukštai, kaip sakoma, po pietų. Tad norėčiau visiems pasakyti, kad galimas antras žingsnis, net jei pajamos jau deklaruotos. Tie veiksmai tarpusavyje nesusiję. Kiti aiškina, kad uždirba minimumą ir mano, kad iš tų kelių centų naudos nebus, todėl neskiria paramai. Yra ir kita kategorija žmonių, kurie teigia, kad nežino, kaip tą padaryti. Dar kitiems pritrūksta laiko arba sunku apsispręsti, kokią organizaciją paremti ir pan.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar jūsų kampanija, iniciatyva jau davė kažkokių rezultatų?

– Džiaugiuosi, kad ši mūsų kampanija jau bent keletą žmonių paskatino tai padaryti. Sulaukėme atsiliepimų, kad toks būdas – per pinigų konteinerį – atkreipė daugelio dėmesį. Žmonės nori tokių inovatyvių kvietimų. Esame paruošę tiems, kurie dar niekada neskyrę savo 1,2 proc. GPM paramai, keleto žingsnių instrukciją, kad jiems būtų aišku, ką ir kaip daryti. Tikimės, kad ši mūsų iniciatyva daugeliui bus puiki proga susimąstyti, kodėl iki šiol neskyrė paramai. Viliamės, kad daugelis šiemet apsispręs tai padaryti.

– Ragintumėte skirti 1,2 proc. GPM net tuos, kurie gauna ir nedideles pajamas?

– Taip, būtent, nes kiekvienas euras mums yra aukso vertės. Net nedaug gaunantys gali organizacijai atnešti iki 30 eurų paramą. Tai yra nemaži pinigai, už kuriuos vėliau mes galime suteikti konkrečią pagalbą žmonėms. Taigi prašome visų, kurie dirba ir uždirba, nesvarbu, kokias pajamas gauna, deklaruokite ir paskirkite dalį paramai.

Norisi dar labiau paskatinti dalintis, kad tas gerumo virusas plistų vis plačiau. Kad žmonės rūšiuotų viską, taip pat – ir pinigus, tik – ne žmones.

 

– Kokias tendencijas stebite, ar daugėja skiriančiųjų būtent „Caritui“?

– Karas Ukrainoje parodė, kad žmonės nori padėti – ir ne tik saviems, bet ir karo pabėgėliams. Taigi tas paramos teikimas „Carito“ organizacijai metai iš metų yra labai panašus. Pastebime, kad Lietuvoje žmonės vis labiau dalinasi. Dalintis galima ir svarbu ne tik pinigais. Reikia dalintis ir savo laiku, ir žiniomis – eiti savanoriauti. Ir tokių savanorių daugėja, kas labai džiugina. Bet norisi dar labiau paskatinti dalintis, kad tas gerumo virusas plistų vis plačiau. Kad žmonės rūšiuotų viską, taip pat – ir pinigus, tik – ne žmones.

– Pinigai, skirti paramai, virsta ne tik maistu?

– Taip, ne tik maistu. Tie pinigai virsta konkrečiomis priemonėmis vaikams dienos centruose, kelionėmis prie jūros, kurią kai kurie išvysta pirmą kartą gyvenime. Taip pat tie pinigai virsta tam tikromis edukacinėmis veiklomis, konkrečia pagalba vyresniems žmonėms –  virsta ir malkų priekabomis, ir vaistų dėžutėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kukas

Kukas portretas
Labai taisingas paveikslelis, paaukoti pinigus, tai tas pats kas ismesti juos i siuksledeze.

tai gal?

tai gal? portretas
carytas kreipiasi pas ignycio saika juk si ir reketuoja visus MM bei pensininkus be jokio sazines grauzimo GTEDA.....=0
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių