COVID-19 Lietuvos kariuomenėje: šauktiniai namo nebus išleidžiami

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai majoras Tomas Balkus teigia, kad, Lietuvoje daugėjant koronaviruso atvejų skaičiui, toliau fiksuojami susirgimai ir kariuomenėje. Pasak jo, Lietuvos kariuomenė šią savaitę sugriežtino rizikos valdymui taikomas priemones, todėl šauktiniai namo nebus išleidžiami.

„Susirgimai kariuomenėje tęsiasi, jie yra. Tačiau augimai nėra dideli. Kariuomenė išlieka kovinga ir pasirengusi atlikti savo užduotis. Kariai, kurie susirgo antros bangos pradžioje, jau sveiksta. Turime sveikstančių karių visai nemažai, lyginant su susirgusiais per vieną dieną. Tas yra jau gerai“, – teigė jis.

T. Balkaus teigimu, šią savaitę dar labiau sugriežtintos COVID-19 viruso plitimo rizikos valdymui taikomos priemonės, kurios užtikrina situacijos valdymą kariniuose vienetuose. Pasak jo, siekiant valdyti viruso plitimą Lietuvos kariuomenėje, tarnaujantys NPPKT kariai ir toliau liks savo tarnybos vietose daliniuose.

Kariuomenė išlieka kovinga ir pasirengusi atlikti savo užduotis.

„Šauktinių tėveliams ir jų draugams yra informacija, kad mes jų neplanuojame paleisti į namus. Pagal įstatymą NPPKT kariai išleidžiami du kartus po septynias paras. Bet kol virusas plinta, saugodami kitus karius ir padalinių kovingumą, siekiame neįsileisti šio viruso kaip įmanoma“, – sakė jis.

T. Balkus taip pat pranešė, kad, informacijos apsaugos specialistų vertinimu, kariuomenėje sergančių ir izoliuotų karių statistikos nuolatinis teikimas ir atnaujinimas kelia grėsmę atskleisti Lietuvos kariuomenės operacinius pajėgumus, todėl nebebus teikiama visuomenei tikslių duomenų apie kariuomenės padaliniuose sergančių ir izoliuotų karių skaičius.

Pasak jo, sergantys kariai ir darbuotojai ir toliau, priklausomai nuo aplinkybių, yra izoliuojami ir gydomi karinių vienetų teritorijoje, Karių reabilitacijos centre Druskininkuose arba, jeigu turi tam sąlygas, gydosi namuose. 

Pasak T. Balkaus, šiuo metu apie 100 karių, dirbančių dviem pamainomis, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologams padeda atlikti pirminės atvejų apklausos procedūras ir suvesti duomenis į jų sistemas. Dar per 50 karių savanorių, anot jo, „karštojoje linijoje 1808“ padeda laiku ir visapusiškai konsultuoti Lietuvos piliečius su COVID-19 susijusiais klausimais, kol bus surasti tam reikalingi civiliniai pajėgumai.

Lietuvos kariuomenė taip pat 3 karius skyrė sąveikai su SAM. Anot jo, paskirti 1 logistikos, 1 medicinos karininkas, kurie padeda planuoti ir koordinuoti ekstremalios situacijos valdymą bei galimą kariuomenės paramą. SAM prašymu, visuomenės informavimo grupei priskirtas Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas per nesąmonė? Rašo, kad kurių neišleis į namus šventėm dėl covid-19. Bet šiai dienai beveik visi keliaus namo, tik 3 miestai nusprendė savanorių neišleisti namo šventėm. Tai arba visus išleistų arba nei vieną, ir tegul visi vadai sėdi ir veda paskaitas kariams, o ne platina virusą eiliniams, kurie net neturi jokių kontaktų su išoriniu gyvenimu. Tai kodėl dėl vadų kaltės turi kentėti tarnaujantys? Jei patys vadai keliauja namo būti su šeimom nekreipdami dėmesio į covid-19 virusą, tai ir eiliniai turi turėti tokią teisę... Visi turi būti lygūs!

:))

:)) portretas
Kalbant apie "saugojimą" tuo tarpu, kai eiliniai bus "karantimuoti ir saugojami", jų vadai švęs šventės su artimaisiais. Jiems giliai nusispjauti kaip jausis kiti. Koronos atvėjus atneša ne eiliniai, o vadai, nes jie turi sąlytį su išoriniu pasauliu. Ir tai vadinasi "Ginti, saugoti, padeti" uždrausti net per šventes pabūti su artimaisiais. Leisti tėvams nematyti savo vaikų 9 mėnesių. O taip neveltui Lietuva. Tiesiog nėra žodžių. Dėkojame už sugadintas šventės :)))

anonimas2

anonimas2 portretas
priciom cia be mamos papo idiote? yra kas reikalu ar problemu turi civilinem gyvenime,yra kas sventes nori sutikt su artimais zmonem, o ne sedet cia savaitgaliais. nepaleidzia mat del covid19, toks jausmas lyg tik npkkt kariai ta virusa gali atnest, nors pas mus kuopoj virusa atnese pkt karys :) ir dabar sedim visi karantine, jauciu ir pats uzsikretes dabar esu,kariuomene covida tau duoda o ne tarnyba.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių