D. Dargis apie prieš 29 metus įkurtą „Arą“: turime juo didžiuotis ir dėkoti už laisvę

  • Teksto dydis:

Rašytojas Dailius Dargis kviečia visus švęsti "Aro" gimtadienį.  "Prieš 29 metus, balandžio 4 -ąją Lietuvoje nutiko kai kas tokio, apie ką labai mažai kalbama, bet tai turėjo milžiniškos įtakos mūsų valstybės raidai", – šeštadienį socialiniame tinkle rašė bestselerių autorius.

Būtent prieš 29 metus buvo sukurtas legendinis specialus policijos paskirties padalinys – "Aras".

"Taip, tas pats vienintelis, suvienijęs tikrus atgimstančios Lietuvos laisvės gynėjus, nenorėjusius ne tik paklusti sovietinei priespaudai, bet ir tuo metu smarkiai valstybėje pradėjusioms dominuoti nusikaltėlių gaujoms, savo čiuptuvais jau ėmusioms apraizgyti net ir valstybinį sektorių ar periimti ginklų tiekimą šalies teisėsaugos sistemoms", – kalbėjo D. Dargis.

Anot jo, paradoksalu, bet, vienas labiausiai gerbtinų policijos padalinių, buvo sukurtas panaikinus specialų sovietinį OMON Vilniaus padalinį.

"Ir vietoj tos sovietinio brutalumo nesąmonės, stojo tikra, pavyzdinė lietuviškos policijos, specialių užduočių struktūra, ilgainiui sudalyvavusi ne tik pačiose sudėtingiausiose šalies teisėsaugos operacijose, bet ir pelniusi milžinišką užsienio kolegų pagarbą", – tęsė rašytojas.

Jis akcentavo, kad "Aru" privalome didžiuotis. "Turime jiems padėkoti už mūsų visų laisvę. Būtent "ARO" vyrų dėka, mano knygų herojai – "Vilniaus Brigada", Kauno "Daktarai", "Agurkiniai" ir dar daugelis kitų, buvo pasiųsti tenai, kur jiems ir vieta – už grotų, – dėstė D. Dargis. – Pasiuntė už grotų, reiškia, kaip detalizavo rašytojas, kad būtent "Aro" nariai buvo tie, kurie stovėjo savo tvirtais pečiais susirėmę ir neleido, kad mūsų gatvėse aidėtų sprogimai, "kaifas" sėtų dar didesnę baimę jaunimui, jų tėvams, nusikalstamo pasaulio kronikos iš kelių puslapių dienraščiuose, tevirstų vos keliomis nedidelėmis naujienomis, o tie,  kurie buvo peržengę "juodąją" ar "pilkąją" gyvenimo ribas, šiandien net nebesvarsto to vėl pakartoti.

"Tad lenkiu galvą prieš vyrus juodais drabužiais ir kaukėmis, užtikrinusiais mūsų visų Lietuvos laisvę, į pasirinktą kelią, kuriuo, nepaisant "atostogų namie", tikrai verta didžiuotis. Ačiū jums už tai, kad buvote tada, esate dabar ir visuomet būsit čia. Tik jūsų dėka, Lietuva yra tokia, kokia yra šiandien. O ji tikrai daug nuėjo. Abejojat?" – provokavo D. Dargis.

Ir iš karto atsakė: "Neverta. Tik pažiūrėkit ką mes visi kartu galim kovodami su virusu – susitelkti, padėti vienas kitam, palaikyt kai reikia, skirti ne tik pinigų (nerealiausiomis sumomis, kas tikrai yra netikėta), bet imtis kurti, ieškoti drauge sprendimų, būtinų visai mūsų valstybei".

D. Dargio manymu, "Aro", kaip ir jų vyrų istorija ypatinga.

Prieš daugiau nei 29 metus buvo nuspręsta sukurti specialų Vidaus reikalų ministerijos viešosios policijos specialios paskirties padalinį, dislokavus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kiek vėliau – 1991 m. balandį – jį pertvarkė į Lietuvos policijos greitojo reagavimo rinktinę "Aras", o jam priklausantys vyrai juoda apranga, netruko užsitarnauti pagarbą ne tik tarp bundančios Lietuvos politžmogių, bet ir nusikalstamo pasaulio atstovų, bijojusių jų dėl vyrų drąsos ar taikytų gana griežtų "auklėjimo" priemonių banditams.

"Mano žiniomis, ne vienas politšunis, buvo bandęs ieškoti būdų kaip mažinti "Aro" jėgą bei finansinius resursus, nes "vokelių" su "dėžutėmis" įpročiai – nėra naujiena pas mus", – teigė D. Dargis.


Šiame straipsnyje: ArasDailius Dargisrašytojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

lexa

lexa portretas
Tarnavau ten 90-aisias, pats banditizmo pikas...Is jusu-klounu komentatoriu,dauguma tik su pampersais lakste ar isvis dar nebuvot uzprogramuoti atsirast ant siuo svieto.Kai visoje salyje, vidury baltos dienos vyko susisaudymai ir sprogimai..Sie zmones per penketa metu isvale sali nuo viso to brudo. Organizuotu nusikalstamu grupuociu,buvo ir ikaitu islaisvinimo operaciju..Reketas tais laikais klestejo, bet per metus buvo visiskai sunaikitas..Nedaug ten liko su kuo tarnavau,bet tikiuosi, kad pamaina yra tinkama..Tiesiog, zinau, kad ta chebra, kur veik pries 30-metu buvo, tokiu dar gerai paieskot reikia..Sekmes esantems.

Gediminas

Gediminas portretas
už kokia laisvę? a? konslageri vadinate laisve?

Tam uz 3000 euru

Tam uz 3000 euru portretas
Ka dar gali uz tiek padaryt lavone?
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių