D. Grybauskaitė vyks į Vašingtoną, Briuselį, Jaltą ir Niujorką

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė artimiausią mėnesį vyks keturių užsienio vizitų - į Vašingtoną, Briuselį, Jaltą ir Niujorką, pranešė Prezidentūra.

Rugpjūčio 30 dieną Lietuvos vadovė lankysis Vašingtone, kur Baltuosiuose rūmuose drauge su Latvijos ir Estijos prezidentais susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).

Su JAV prezidentu šalies vadovė ketina aptarti bendradarbiavimo stiprinimo galimybes karinio ir energetinio saugumo srityse, Baltijos šalių vaidmenį ES, santykius su Rusija ir Rytų partnerystės šalimis, derybas dėl didžiausio pasaulyje prekybinio susitarimo - ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties. Po susitikimo bus paskelbta bendra Baltijos šalių ir JAV prezidentų politinė deklaracija.

Rugsėjo 12-13 dienomis D.Grybauskaitė su oficialiu vizitu lankysis Briuselyje. Belgijos sostinėje įvyks pirmasis šalies vadovės ir naujojo Belgijos karaliaus Philippo (Filipo) susitikimas.

Per vizitą prezidentė taip pat atidarys pagrindinį Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirtą kultūros renginį. Briuselio "Palais de Beaux Arts" rūmuose koncertuos pasaulinio garso Lietuvos operos solistė Violeta Urmanavičiūtė-Urmana ir Nacionalinis simfoninis orkestras.

D.Grybauskaitė kaip ES Tarybai pirmininkaujančios valstybės vadovė rugsėjo 20 dieną dalyvaus tarptautinėje Jaltos konferencijoje, skirtoje Ukrainos europinėms perspektyvoms aptarti, susitiks su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvos vadovė Niujorke dalyvaus kasmetiniuose Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos debatuose. Jie šiemet skirti aptarti paramą besivystančioms valstybėms. Lietuva šiemet kandidatuoja į įtakingiausią JT politinę instituciją - JT Saugumo tarybą.

Niujorke prezidentė taip pat susitiks su buvusia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton (Hilari Klinton) ir jai įteiks Vytauto Didžiojo ordino Didįjį kryžių, kuris buvusiai Amerikos diplomatijos vadovei skirtas už nuopelnus stiprinant Lietuvos ir JAV tarpvalstybinius ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių