D. Nausėdienė jungiasi prie pagalbos akcijos vėžiu sergančių vaikų šeimoms

Pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė pirmadienį pradės vieną gražiausių Lietuvoje solidarumo ir pagalbos vėžiu paliestoms šeimoms akcijų, kurios tikslas – padėti įrengti „Mamų unijos šeimos namus“.

D.Nausėdienė kartu su šalies menininkais  Vilniaus Katedros aikštėje paskelbs vėžiu sergančių vaikų paramos fondo „Mamų unija“ projekto „Vienos kėdės istorija“ pradžią. Projektui jau surinkta 2 mln. eurų. Tikimasi, kad per rugsėjį bus surinkta likusi projektui užbaigti reikalinga suma – 500 tūkst. eurų.

Jau anksčiau pareiškusi norą padėti vėžiu sergantiems vaikams, pirmoji šalies ponia aplankys imitacinę vėžiu sergančio vaiko palatą ir pirmoji prisės ant kėdės, ant kurios mėnesius, kartais metus praleidžia vaiką slaugantys tėvai.

„Mamų unijos“ projektui pagalbos ranką jau ištiesė vėžiu paliestų vaikų šeimų skausmui neabejingi šalies menininkai ir verslininkai. Projektą palaikyti ir ant kėdės prisėsti nusprendė kelios dešimtys savanorių, kurie nesitrauks iš priešais Katedrą įrengtos palatos tol, kol nebus surinktos „Mamų unijos šeimos namų“ užbaigimui reikalingos lėšos.

Netrukus Vilniuje onkologines ligas besigydančių mažylių šeimos visų neabejingų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių žmonių, verslo ir fondų dėka įsikurs jaukiuose „Mamų unijos Šeimos namuose“. Tai pirmas tokio pobūdžio centras Lietuvoje, kurio projektas ir koncepcija kurta, remiantis geriausiais pavyzdžiais bei praktika JAV, Didžiojoje Britanijoje ir kitose šalyse.

Pasak vėžiu sergančių vaikų paramos fondo prezidentės Eglės Mėlinauskienės, „Šeimos namai“ nepakeis ligoninės paslaugų ar gydytojų funkcijų, tačiau taps socialine alternatyva, kuri suteiks vaikui ir jo artimiesiems galimybę turėti daugiau laiko kartu, gauti reabilitacijos paslaugas. Vienu metu namuose galės gyventi 11 šeimų. Jomis rūpinsis savanoriai ir padedančias sveikti paslaugas teikiantys specialistai. Visa tai šeimoms nieko nekainuos.

Šis didelis ir gražus projektas kuriamas tik iš privačių lėšų, geraširdžių žmonių bei socialiai atsakingų įmonių aukų.

„Kasmet Lietuvoje onkologinėmis ligomis suserga apie 100 vaikų, o susirgus vaikui suserga ir visa jo šeima. „Šeimos namų“ idėja – sukurti reabilitacijos ir informacijos centrą tokioms šeimoms, kad jos galėtų būti drauge saugioje, jaukioje ir vaikui sveikti padedančioje aplinkoje. „Šeimos namai“ bus ne tik vieta, kurioje galės gyventi sergančio vaiko šeima, bet ir erdvė, leidžianti dalytis savo istorija bei išgyvenimais su kitomis šeimomis. Šis didelis ir gražus projektas kuriamas tik iš privačių lėšų, geraširdžių žmonių bei socialiai atsakingų įmonių aukų. Tikime, kad suvieniję jėgas mes pagaliau svajonę paversime realybe“,– sako „Mamų unijos“ įkūrėja E. Mėlinauskienė.

Prie projekto įgyvendinimo jau prisidėjo žymūs Lietuvos menininkai – Andrius Mamontovas, Veronika Povilionienė, Kostas Smoriginas, Ineta Stasiulytė, Stano, Ieva Prudnikovaitė, Justinas Jarutis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Rimantas Bagdzevičius, Aurimas Žvinys, Larisa Kalpokaitė, Ieva Zasimauskaitė, Ineta Puzaraitė, Valda Bičkutė. Jie nusifilmavo ir padėjo kurti „Vienos kėdės istorija“ klipą, kurio idėją Lietuvai padovanojo Rumunijos kūrybinė studija „Jazz Communication“ bei šioje šalyje šeimos namus stačiusi organizacija „MagiCamp“.

Ši socialinė akcija pelnė tarptautinį pripažinimą prestižiniame tarptautiniame kūrybos festivalyje „Kanų liūtai“, o Lietuva tapo pirma šalimi po Rumunijos, kurios visuomenę menininkai pakvies dalyvauti vienoje gražiausių socialinių solidarumo akcijų – atsisėsti ant kėdės, ant kurios valandas, dienas, mėnesius ir metus leidžia vėžiu sergantį vaiką slaugantys tėvai. Kvietimą, kuriame nusifilmavo šalies menininkai galima išvysti čia: 

 

 

Pasak  „Mamų unijos“ įkūrėjos E. Mėlinauskienės,  vos per kelias dienas, kai internetinėje erdvėje pasirodė videokvietimas, jau surinkta įspūdinga suma – per 2 tūkst. eurų.

„Mamų unijos" Šeimos namai – 2 tūkst. kv. metrų pastatas, kuris kuriasi Vilniuje, netoli Santaros Vaikų ligoninės. Centre šiuo metu baigiama įrengti 11 mini apartamentų, kuriuose ligos tyrimų ir gydymo metu vaikas galės gyventi su savo šeima. Šiuose laikinuose namuose šeimai bus teikiama papildoma pediatrų, skausmo specialistų, psichologų, dvasininkų pagalba. Tai pat bus įrengtos paliatyvios slaugos („drugelių“) palatos vaikams, kuriems medicina padėti bejėgė. Reabilitacijos ir sporto centre bus galima atgauti ir stiprinti fizines, emocines jėgas.

Šeimoms ruošiama ir meno terapijos, žaidimų kambarys, žaidimų aikštelė, o informaciniame centre tėvams bus teikiama informacija apie ligą, gydymo eigą, gydymo galimybes užsienyje. Vienai šeimai bus skiriamas 42 kv. m. kambarys su atskiru įėjimu ir jaukia terasa lauke. Kiekviename kambaryje bus įrengta virtuvėlė, miegamasis, drabužinė, dušo kambarys ir tualetas. Centre taip pat bus bendros erdvės, kuriose šeimos galės bendrauti tarpusavyje, dalyvauti įvairiuose renginiuose. Be to, šeimos namuose įsikurs reabilitacijos centras, sporto salė, baseinas ir skalbykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
tik nostalgiskas paprociu veksmas kuris veidmainiskas ir prigyjes kapitalsaliu paprociu kur reikalinga konkreti finansine pagalba.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių