Dalis panevėžiečių išbandys maisto atliekų rūšiavimą

  • Teksto dydis:

Nuo vasario Panevėžio miesto savivaldybė pradės įgyvendinti bandomąjį projektą – dalis daugiabučių rūšiuos maisto atliekas.

Į maisto atliekoms skirtus konteinerius bus galima mesti tik namų ūkyje susidarančias žaliąsias ir augalinės kilmės maisto atliekas.

Projekte dalyvaus 67 miesto daugiabučiai, esantys tarp Pilėnų, Nemuno, J. Tilvyčio ir V. Alanto gatvių, pranešė savivaldybė.

Šią savaitę jų gyventojams išdalyti specialūs septynių litrų talpos kibirai, skirti augalinės kilmės maisto atliekoms, atmintinės, kokias atliekas galima mesti į maisto kibirus, bei maišelių komplektą.

Nuo vasario 1 dienos Pilėnų mikrorajone kolektyvinio naudojimo atliekų surinkimo konteinerių aikštelėse papildomai bus pastatyta dešimt (rudos spalvos) maisto atliekų surinkimo konteinerių.

Planuojama, kad maisto atliekos iš konteinerių bus išvežamos kiekvieną dieną. Jos bus gabenamos į bioskaidžių atliekų tvarkymo įrenginius, esančius Dvarininkų kaime.

Ilgainiui maisto atliekų surinkimo sistema privalės būti papildyta virtuvės atliekų konteineriais.

Anot savivaldybės pranešimo, maisto atliekų surinkimas prasidės nuo augalinės kilmės maisto produktų.

„Maisto gamybos procese tokių susidaro didžiausia dalis – tai įvairios lupenos, daržovių ar vaisių liekanos (bananų, apelsinų žievės ir kt.), arbatos ar kavos tirščiai, arbatžolės, arbatos maišeliai, seni prieskoniai, daržovių paruošimo metu liekančios ar maistui netinkamos dalys, taip pat kambariniai augalai ar jų dalys“, – teigiama jame.

Planuojama, kad kai bus įsigyta reikalinga techninė įranga, bus pradedamos rinkti ir gyvulinės kilmės maisto atliekos: pieno produktai, kaulai, gyvulinės kilmės riebalai, aliejai, skysčiai ir kt.

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Juknos teigimu, nuo 2024 metų sausio 1 dienos įsigalios Europos Sąjungos direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas.

„Siekiant kuo tiksliau įvertinti realius maisto atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemos kaštus, turime iš anksto žinoti visas galimas šios sistemos sudedamąsias išlaidas. Šio projekto sėkmė priklausys nuo to, kaip gyventojai išnaudos jiems suteiktą galimybę rūšiuoti maisto atliekas, įsitrauks į patį projektą ir padės drauge siekti numatytų atliekų tvarkymo tikslų: mažinti susidarančių komunalinių atliekų srautą, efektyviai perdirbti ir panaudoti atliekas“, – sakė T. Jukna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka dar rusiuoti?

Ka dar rusiuoti? portretas
Ka radote - ta ir valgykite!

Rūšiuokit taip

Rūšiuokit taip portretas
kad paskui tas atliekas įmoniu šeimininkai galėtų kuo geriau sau perdirbti ir parduot jums patiems įsidedant pelną į kišeniu:D))))

o

o portretas
kaune jau keli metai tai privaloma negi kitur runkeliai gyvena juk tai medziagos kurias pigiau perdirbt ir sutaupyt miskus ir kt tai popierius plastmase metalas stiklas tai negrizkime i sovietmastymo laikus o bukime savo tautos seimininkai o ne saikos kuriai dzin taupymas bei kultura ===
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių