Pereiti į pagrindinį turinį

Darbo inspektoriai ragina įvertinti karščio pavojų

2013-08-06 09:02
BNS inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Sinoptikams prognozuojant karščius, Valstybinė darbo inspekcija ragina atsižvelgti į darbo karštyje bei saulėje keliamus pavojus.

Inspekcija primena, kad darbdaviai privalo įvertinti galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai. Jie, jei įmanoma, raginami karštomis vasaros dienomis neorganizuoti fiziškai sunkių darbų, organizuoti darbą taip, kad darbuotojams kuo mažiau tektų dirbti karštyje ir saulės atokaitoje.

"Pasistenkite, kad darbuotojai, dirbantys karštyje, visada būtų aprūpinti vėsiu geriamuoju vandeniu ir jo išgertų 2-4 stiklines per valandą. Pasistenkite kuo dažniau, maždaug kas 1 val., darbuotojams suteikti papildomas pertraukėles, kurių metu būtu galima pailsėti ir atsivėsinti", - darbdaviams pataria inspekcija.

Ir darbdaviai, ir patys darbuotojais raginami atkreipti dėmesį aprangą dirbant karštyje - rūbai turi būti lengvi, laisvi, šviesūs, natūralaus pluošto, gerai atspindintys saulės šilumą ir šviesą.

"Dirbdami saulėje dėvėkite galvos apdangalą ir akinius nuo saulės, atviras kūno vietas pasitepkite kremu nuo saulės. Dirbdami fizinį krūvį didinkite iš lėto. Nesiimkite sunkių darbų esant didžiausiam karščiui", - darbuotojams nurodo specialistai.

Be kita to, darbuotojai raginami nevartoti alkoholio ir kofeino turinčių gėrimų.

"Saugant sveikatą, šių patarimų rekomenduojama laikytis ir dirbant savo namų ūkyje, sodo, daržo bei kitus darbus", - teigiama šią savaitę išplatintame Darbo inspekcijos pranešime.

Dirbantiems karštoje aplinkoje darbuotojams kyla raumenų mėšlungio, perkaitimo arba šilumos smūgio pavojus, o dirbantieji saulėje papildomai gali patirti saulės smūgį, ultravioletiniai spinduliai gali pažeisti odą ir akis. Karščiui jautresni yra 65 metų amžiaus ir vyresni darbuotojai, taip pat darbuotojai, turintys antsvorį, padidėjusį kraujospūdį, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, vartojantys vaistus. Atkreipiamas dėmesys, jog dirbant karštyje dėl organizmo patiriamo šiluminio streso padidėja traumų tikimybė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų