Pereiti į pagrindinį turinį

Darbo partijos vadas – vėl ant žirgo

2007-11-19 09:00

Darbo partijos pirmininku vėl išrinktas Viktoras Uspaskichas paskelbė jau rengiąs strategiją, kaip partijai laimėti 2008 metų Seimo rinkimus, tačiau pirmas uždavinys – panaikinti namų areštą.

Šeštadienį septintasis Darbo partijos suvažiavimas vyko Kėdainių rajone, Vilainių sporto mokykloje. V.Uspaskichas yra įtariamasis byloje apgaulingu apskaitos tvarkymu ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Todėl politikui skirta kardomoji priemonė namų areštas, jam draudžiama išvykti iš Kėdainių.
„Pirmiausia sieksiu, kad areštas būtų panaikintas. Jei ne – ne bėda, partijos nariai važinės į Kėdainius“, – pakiliai nusiteikęs kalbėjo V.Uspaskichas.

Už jo išrinkimą partijos pirmininku balsavo 866 delegatai iš beveik 897. Prieš pasisakė 15 suvažiavimo dalyvių, dar 12 balsavimo biuletenių buvo sugadinta.
V.Uspaskichas buvo vienintelis kandidatas į pirmininko postą. Tiesa, Ukmergės skyrius buvo iškėlęs Seimo narės Loretos Graužinienės kandidatūrą. „Čia ne vieta žaisti demokratiją“, – pareiškė ji ir atsiėmė kandidatūrą.
Pirmininko pavaduotojais buvo išrinkti L.Graužinienė, Antanas Bosas, Vydas Gedvilas, Jonas Pinskus, Ona Juknevičienė, Raimondas Mockeliūnas ir Mečislovas Zasčiurinskas.

Teigė Rusijoje nesislapstęs

Iki suvažiavimo partijai laikinai vadovavo parlamentaras Kęstutis Daukšys, iš posto pasitraukęs spalio pabaigoje, po to, kai į Lietuvą grįžo V.Uspaskichas. Grįžęs į Lietuvą jis nesėkmingai mėgino tapti parlamentaru ir įgyti teisinę neliečiamybę, tačiau Seimo nario rinkimuose vienmandatėje Dzūkijos rinkimų apygardoje pralaimėjo teisininkui Kęstučiui Čilinskui.
V.Uspaskichas partijai vadovavo nuo jos įkūrimo 2003-iaisiais, tačiau prieš pusantrų metų išvyko į Rusiją ir Lietuvon sugrįžo tik šių metų rugsėjį. Jis bene didžiausią savo kalbos dalį skyrė įrodinėjimams, kad iš Lietuvos nebėgo ir nuo teisėsaugos nesislapstė.
„Niekur nebėgau, nesislapsčiau ir grįžau tada, kai maniau esant reikalinga“, – teigė jis. V.Uspaskichas pasakojo išvykęs į Rusiją, kai įvyko nelaimė jo šeimoje – sudegė mamos namas, liepsnose žuvo brolis, kitas brolis atsigulė į ligoninę, o mamai pablogėjo sveikata.
„Tada nebuvo kratų, tyrimų. Vėliau prasidėjo kratos Darbo partijos būstinėje, mano namuose, kuriuose rado grynų pinigų. Paskleidė informaciją apie jų kiekį, nors tuo metu namie buvo tik žmona ir mažamečiai vaikai. Tai buvo signalas, kad su manimi norima susidoroti. Tikėjau, kad Darbo partija, tarp kurios narių – 5 ministrai, šią problemą išspręs. Vėliau koalicijos partneriai įtikino partijos kolegas, kad V.Uspaskichas turi sustabdyti įgaliojimus partijoje. Kaip turėjau jaustis po bendražygių smūgio į nugarą, po tragedijos šeimoje, po kratų, po melo, kuris beveik sužlugdė mano šeimą?“ – emocijas liejo V.Uspaskichas.

Dėkojo už palaikymą žmonai

Po šių įvykių V.Uspaskichas tikino nutaręs kurį laiką negrįžti. Jį specialiosios paskirties Rusijos milicijos padalinys sulaikė rugsėjo viduryje, tačiau netrukus paleido. „Šį įvykį vertinu kaip ginkluotą pagrobimą. Todėl paprašiau Rusijos teisinės pagalbos“, – aiškino jis.
V.Uspaskichas teigė apsisprendęs grįžti į Lietuvą, kai suprato, jog yra reikalingas partijai, jam vėl pareikštas pasitikėjimas.
„Juokinga: manęs neva ieškojo pusantrų metų, o dabar nustatė namų areštą“, – iš teisėsaugos šaipėsi V.Uspaskichas. Jis dėkojo kartu į suvažiavimą atvykusiai žmonai Jolantai. „Ryšys su ja nebuvo nutrūkęs. Ačiū jai, kad ji vėl su manimi“, – dėkojo žmonai.
Dalis partijos narių neslėpė, kad jos ateitis priklauso nuo to, ar bus įrodyti kaltinimai V.Uspaskichui. „Jei taip – esame žlugę, jei ne – žmonės juo vėl patikės“, – paprastai aiškino vienas suvažiavimo dalyvis.

Pabėgėlius išvadino mutantais

Daugiausia V.Uspaskicho kritikos sulaukė buvęs partijos narys, dabartinis Pilietinės demokratijos partijos ir Seimo vadovas Viktoras Muntianas. „Mutantais vadinu tuos, kurie dirbo su mūsų partija, bet ją paliko ir išėjo. „Mutantas“ nėra kilęs iš žodžio Muntianas, bet skamba labai panašiai“, – sakė politikas, sukeldamas juoko ir plojimų audrą salėje.
Jis negailėjo kritikos konservatoriams ir socialdemokratams. „Per 1,5 metų jie sunaikino bet kokią ideologiją. Europos pinigai jiems susuko protą, jų ideologija – išlikti valdžioje, neleisti į valdžią kitų politinių jėgų ir numirti savo postuose“, – aiškino V.Uspaskichas.
Iš kitų politinių jėgų Darbo partiją pasveikino tik socialliberalų atstovas Alvydas Ramanauskas. „Gal kiti negavo kvietimų ar kelio nerado?“ – bandė ironizuoti jis. Į suvažiavimą atvyko JAV ir Kinijos ambasadų darbuotojai, tačiau šie nuo sveikinimų susilaikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų