Pereiti į pagrindinį turinį

Darbų sąrašuose – nuo pašalpų iki elektrinės

2014-12-30 18:39

Mažiausių atlyginimų ir įvairių socialinių išmokų biudžetų didinimas, dujotiekių ir elektros linijos tiesimas. Tokius 2015 m. darbų planus atskleidė Socialinės apsaugos ir darbo bei Energetikos ministerijos.

I. Juodytės / BFL nuotr.

Mažiausių atlyginimų ir įvairių socialinių išmokų biudžetų didinimas, dujotiekių ir elektros linijos tiesimas. Tokius 2015 m. darbų planus atskleidė Socialinės apsaugos ir darbo bei Energetikos ministerijos.

Disponuos didesniu biudžetu

Jau žinoma, kad 2015-aisiais numatoma skirti papildomai apie 102 mln. litų visų biudžetinių įstaigų darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, mažiausiems atlyginimams didinti. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbuotojų skaičiavimais, atlyginimai vidutiniškai augs 5 proc. ir tai palies visas šalies biudžetines įstaigas: bibliotekas, kultūros, socialinės globos įstaigas ir t. t.

Ministerijos vykdomoms programoms 2015 m. numatoma skirti 3,4 mlrd. litų. Palyginti su 2014-aisiais, šių lėšų suma padidės beveik 0,5 mlrd. litų. Apie 80 proc. sumos numatyta skirti socialinei paramai. Būsto šildymo išlaidų, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijoms mokėti bus skirta beveik 175 mln. litų.

Pasak ministrės Algimantos Pabedinskienės, viena svarbiausių 2015 m. naujovių ta, kad bus nustatytas vienodas piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams teikimo modelis visose savivaldybėse. "Pagrindinis mūsų tikslas – kad piniginė socialinė parama būtų skiriama tiems ir tuomet, kai jos labiausiai reikia, ir tokia forma, kuri geriausiai tinka žmogui", – teigė A.Pabedinskienė. Pasak ministrės, naujove nesistengiama taupyti. Tikimasi, kad savivaldybės tiksliau žino, kas stengiasi, kam tiesiog šiuo metu nepasisekė, o kas piktybiškai naudojasi valstybės parama. Sutaupytos lėšos liks savivaldybėms ir šios jas galės skirti socialinėms reikmėms – papildomoms pašalpoms, socialiai remtiniems žmonėms pavežti į darbą, socialinių paslaugų plėtrai ir kt.

Didins dėmesį jaunimui

Vietos bendruomenių savivaldos programai įgyvendinti kitais metais bus skirta 9 mln. litų – vienu milijonu daugiau nei šiemet. Tikimasi, kad ilgainiui tie, kurie nori pasilikti mažesnėse gyvenvietėse ar atsikraustyti į jas, galės rasti ten reikiamas paslaugas ir paskatas kurti savo verslą ar dirbti.

"Kitąmet 9 mln. litų bus padalijami savivaldybėms, kuriose pačios bendruomenės nutars, kaip panaudoti lėšas: suremontuoti bendruomenės patalpas, įrengti vaikų žaidimo aikštelę, surengti sveikatinimo kursus ar bendruomenę buriančią šventę", – vardijo A.Pabedinskienė.

Papildomai 400 tūkst. litų skirta Vaiko gerovės programos priemonėms įgyvendinti. Programa – švietėjiškos veiklos, skirtos tėvų atsakomybei už vaiką stiprinti organizavimui, pozityvaus auklėjimo metodų šeimoje sklaidai ir pan. 600 tūkst. litų papildomai numatoma skirti su šeimomis dirbančių nevyriausybinių organizacijų veiklai. Iš viso 2015 m. įvairioms iniciatyvoms, veikloms, susijusioms su šeimos vertybių puoselėjimu, numatyta skirti beveik 2 mln. litų.

Žadama, kad didesnis dėmesys bus skiriamas vaikams ir jaunimui regionuose. Kitais metais planuojama didinti vaikų dienos centrų rajonuose finansavimą ir tam skirti 1 mln. litų daugiau nei šiemet – 9 mln. litų tikimasi finansuoti apie 250 vaikų dienos centrų. Beveik 350 tūkst. litų daugiau nei šiemet bus skirta jaunimo nevyriausybinių organizacijų projektams ir iniciatyvoms. Papildomai 300 tūkst. litų bus skirti jaunimo iniciatyvoms regionuose, ypač kaimiškose vietovėse, skatinti.

Integracijai – 2,6 mln. litų

Neįgaliųjų socialinei integracijai papildomai kitais metais numatyta 2,6 mln. litų. Ministerijos atstovų teigimu, iš šių lėšų numatoma plėtoti paslaugų neįgaliesiems prieinamumą, didinti neįgaliųjų savarankiškumą, skatinti jų įsidarbinimo galimybes, aprūpinti neįgalius žmones techninės pagalbos priemonėmis.

Darbo politikai įgyvendinti numatoma skirti beveik 463 mln. litų. Kitąmet į aktyvias darbo rinkos politikos priemones ketinama įtraukti apie 63 tūkst. žmonių.

Ties dujotiekius

Energetikos ministerija informavo, kad kitais metais daugiausia dėmesio skirs strateginių projektų tąsai. Metų pradžioje tikimasi pradėti rengti Lietuvos ir Lenkijos dujotiekių jungties specialųjį planą, o metų viduryje – baigti jungties servituto sutarčių su žemės sklypų savininkais sudarymo procesą.

Iki metų pabaigos ketinama baigti magistralinio dujotiekio Klaipėda–Kuršėnai antrosios linijos statybos darbus. Šį rudenį EK sprendimu šios linijos statyboms skirta 27,6 mln. eurų ES finansinė parama.

Manoma, kad iki kitų metų pabaigos bus baigtas ir elektros jungčių į Lenkiją ("LitPol Link") bei Švediją ("NordBalt") nutiesimas, pradėta jungčių eksploatacija.

2015 m. ministerija planuoja optimizuoti Ignalinos AE administravimą ir pagerinti veiklos valdymą bei priežiūrą. Ministro Roko Masiulio patarėjo Manto Dubausko teigimu, kitų metų pradžioje, siekiant užtikrinti įgyvendinamų projektų kontrolę, žadama patvirtinti metinį įmonės strategijos įgyvendinimo priemonių planą ir nustatyti metinius projektų įgyvendinimo rodiklius, o iki metų pabaigos bus siekiama užtikrinti žmogiškųjų išteklių valdymo gerinimą.

Ministerijoje tikimasi, kad metų pabaigoje bus pradėtas vykdyti bandomųjų energinio efektyvumo projektų įgyvendinimas penkiuose centrinės valdžios viešuosiuose pastatuose.

Ateinančių metų viduryje planuojama parengti valstybės ES investicinių fondų lėšomis finansuojamų šilumos ūkio sektoriaus projektų sąrašus ir finansavimo sąlygų aprašus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų