Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl atšaukto mitingo džiaugiasi ne visi

2009-01-30 09:00
Dėl atšaukto mitingo džiaugiasi ne visi
Dėl atšaukto mitingo džiaugiasi ne visi / Gedimino Bartuškos nuotr. Kovotojas: A.Paleckis negavo leidimo mitinguoti prie Seimo, tačiau žada nenuleisti rankų.

Smulkiųjų verslininkų mitingo prie Seimo nebus. Jiems pavyko su Vyriausybe pasirašyti memorandumą, kuriuo bus patenkinti reikalavimai. Tačiau Fronto partijos lyderis Algirdas Paleckis tokio lengvo susitarimo su valdžia nemato.

Taikiai susitarė su valdžia

Lietuvos ūkio ministerija parengė memorandumą, kuriame žadama išpildyti smulkiųjų verslininkų reikalavimus. Ketinama užtikrinti, kad stambusis verslas negalėtų naudotis verslo liudijimais nesąžiningai konkurencijai. Taip pat siekiama apsaugoti verslą ir ūkininkus nuo nelegalios mėsos produkcijos ir peržiūrėti esamus smulkiajam verslui taikomų draudimo įmokų tarifus.

Ministerija su Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija (LSVPA) taip pat sutarė, kad individuali veikla pagal verslo liudijimus bus supaprastinta, bet kasos aparatų apskaita neturi būti naikinama.

Taip pat bus peržiūrėti privalomojo sveikatos draudimo ir socialinio draudimo įmokų tarifai. Būtent į šias problemas verslininkai ketino atkreipti valdžios dėmesį per kitą savaitę turėjusį vykti mitingą.

"Tai didelis abiejų pusių laimėjimas: mūsų siūlymai buvo išgirsti, ir tikiu, kad surasime visiems tinkamus sprendimus", – tikino LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė.

Mitingui vis tiek ruošiamasi

Nors verslininkai atsisakė kitą savaitę mitinguoti prie Seimo, manoma, kad dalis nepatenkintų piliečių gali rinktis protestuoti ir be leidimų. Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko tikinimu, būtina pasirengti ir nesankcionuotam mitingui.

"Mes ateinančias dvi tris dienas vertinsime visuomenėje vyraujančias nuotaikas, stebėsime, ar yra ketinimų ir be leidimo rinktis vasario 3-iąją prie Seimo. Taip pat ketiname bet kokiu atveju atitverti nuo parlamento 75 m ir paskirti teritoriją prižiūrinčius policijos pareigūnus", – vardijo G.Paluckas.

Atsiriboja nuo Fronto

Nors smulkieji verslininkai atsisakė planų rengti mitingą prie Seimo, Fronto lyderis A.Paleckis vis dar svarsto tokią galimybę, net ir negavęs savivaldybės leidimo.

Vakar Fronto partijos prašymą dėl mitingo svarstė Vilniaus miesto savivaldybės komisija. Jos sprendimas buvo nepalankus A.Paleckiui.

Esą policijos pareigūnai turį informacijos, kad taikus mitingas vėl gali virsti riaušėmis. Kitas motyvas – Fronto pateiktas komisijai prašymas neatitinka reikalavimų. Pažeisti net keturi reglamento punktai, tačiau kokie tiksliai – komisija nekomentuoja.

Be to, vakar atvykę LSVPA atstovai prašė Fronto partijos organizuojamą mitingą leisti rengti tik kitą dieną, nei buvo numatyta, ir kitoje vietoje.

"Mes nesame tie, kurie organizuos šitą mitingą, todėl nuo jo atsiribojame. Mes oficialiai atsiimame prašymą dėl leidimo protestui prie Seimo vasario 3 d. Likus 10 dienų iki mitingo, mes rezoliuciją su reikalavimais pateikėme Vyriausybei ir džiaugiamės, kad pavyko su ja susitarti taikiai. Mitingo nenorėjome, nes buvo tikimybė, kad per jį gali kilti neramumų. Vis dėlto paskutiniais duomenimis, mitinge ketino dalyvauti apie 50 tūkst. žmonių", – tikino LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė.

A.Paleckį sunervino komisija

Vakar Fronto partijos prašymą dėl mitingo svarstė Vilniaus miesto savivaldybės komisija. Savo išvadas komisija pateikė savivaldybės administracijos direktoriui G.Paluckui, kuris sprendžia, išduoti leidimą mitingui ar ne. Vos išgirdęs neigiamą komisijos atsakymą, A.Paleckis puolė ieškoti buvusio partijos kolegos. Neradęs jo kabinete Fronto lyderis akivaizdžiai susinervino.

A.Paleckio nuomone, komisijos sprendimui didžiausią įtaką darė dalyvavę Seimo kanceliarijos atstovai. Esą jie labiausiai priešinasi mitingui prie Seimo, nes, jo nuomone, bijo akis į akį susidurti su valdžios sprendimais pasipiktinusia tauta. Riaušių galimybę A.Paleckis linkęs neigti, tačiau nė nemano prisiimti atsakomybės, jeigu neramumų jo organizuojamame proteste kiltų.

Mitingo prie Seimo nebus

G.Palucko sprendimu, savivaldybė A.Paleckiui leidimo mitingui neišduos. Mat Susirinkimų įstatymas nurodo, kad mitingui pasirinktoje teritorijoje pirmiausia turi pritarti tos vietovės valdytojas, antraip protesto rengti nevalia. Mitingui Seimo automobilių aikštelėje kategoriškai nepritaria parlamento kancleris. Esą pasirinktoje teritorijoje daug įrenginių, galinčių kelti pavojų mitinguotojams.

"Be to, pagal turimą informaciją, kurią mums suteikė Policijos departamentas, kitos institucijos, mes tikrai labai abejojame, ar per mitingą pavyktų užtikrinti viešąją tvarką", – motyvus vardijo G.Paluckas.

Tačiau A.Paleckis neketina nuleisti rankų ir žada teikti savivaldybei prašymus vieną po kito. Esą valdžia neturi teisės uždrausti mitinguoti sostinėje. Paklaustas, ar negavęs leidimo jis vis tiek rengs mitingą vasario 3-iąją, A.Paleckis nuo tiesaus atsakymo išsisuko.


Turgų žinios pasiekė vėliau

Dauguma mitinge ketinusių dalyvauti prekybininkų vakar popietę dar nebuvo girdėję apie pasirašytą memorandumą.

Rūkytos mėsos gaminiais Kalvarijų turgavietėje prekiaujantis, prisistatyti nepanoręs vyras tikino eisiąs mitinguoti. Apie tai, kad protestas atšauktas, jis negirdėjo, bet tai sužinojęs iš žurnalistų neapsidžiaugė.

"Kas susitarė, kad mitingo nebus? Andrius Kubilius? Čia jis padarė, kad mitingo nebūtų, taip?" – pyko prekiautojas, tačiau taip ir neatsakė, ar eis vasario 3-iąją prie Seimo, net jei protestui leidimo nebus.

Kopūstus pardavinėjančios moterys taip pat neapsisprendusios, eis į mitingą, ar liks dirbti. "Eisim? O gal ne? Gi ten dujas paleidžia, akis graužia", – tarpusavyje svarstė prekiautojos.

"Vilniaus dienos" žiniomis, Kalvarijų turgaus vadovybė buvo informavusi prekiautojus, kad vasario 3 d. turgus nedirbs dėl rengiamo mitingo. Ar bus atšauktas turgaus vadovybės sprendimas, nežinia. Kalvarijų turgaus administracijos durys vakar popietę buvo užrakintos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų