Dezinformacija dėl skiepų poveikio Marijampolėje: neva „iškrito“ krūva medikų

Feisbuke sklinda vietine gyventoja prisistatančio asmens paviešinta informacija, kad Marijampolės ligoninėje „po antro skiepo iškrito krūva daktarų ir seselių“. Ligoninė neneigia, kad šalutinių reakcijų buvo, ir po antro skiepo daugiau nei po pirmojo, tačiau, kaip įvardijama, nemalonūs pojūčiai tęsėsi vos dieną dvi.

„Nu ką, brangieji, turiu žinių iš Marijampolės, ligoninėje po antro skiepo iškrito krūva daktarų ir seselių, vienos ranka sutinus, kitos su temperatūrom ir t. t. Visi prigrasinti, kad neišsiviešintų, šaltinio įvardinti negaliu, norint jam nepakenkti. Faktas, kad į covid skyrių net okulistai dirbti suvarė, totalūs anekdotai“, – situaciją apibendrino internautė.

Čia pat ji skiepus vadina išmatomis ir drioksteli, kad sunegalavusių medikų visai negaila, nes jie patys nusprendė skiepytis: „Ir žinot ką? Man jų visai negaila, jie turėjo pasirinkimą, ką pasirinko, tą turi. Varykitės į save tą šūdą ir toliau, nesugebat už save pakovot, tuomet... show must go on“.

Feisbuko nuotr.

Pasidomėjome, kokia situacija ligoninėje yra iš tiesų, suprasdami, kad prieš skiepus apskritai nusiteikusiems asmenims daugiau jokių įrodymų dažnai ir nebereikia, kad bet kokie su neįvardijamų šaltinių pateikiama informacija nesutampantys dėstymai dažniausiai vertinami kaip sąmokslas ir informacijos slėpimas.

Marijampolės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Laima Šiupienytė portalui kauno.diena.lt pateikė prašytos statistikos ir atsakė į visus užduotus klausimus.

Marijampolės ligoninėje nuo COVID-19 ligos paskiepyti 473 darbuotojai, iš jų 332 jau yra gavę po dvi vakcinos dozes. Tai sudaro apie 66 proc. visų darbuotojų.

Iš viso ligoninėje atlikti 845 skiepijimai, skaičiuojant su ligoninėje skiepytais greitosios medicinos pagalbos darbuotojais, čia besigydančiais hemodializuojamais bei slaugos ir palaikomojo gydymo pacientais.

Pereiname prie taip aktualaus šalutinio poveikio. „Pagal numatytą tvarką asmuo, kuriam pasireiškė nepageidaujamas vakcinacijos poveikis, apie tai turi pranešti Infekcijų kontrolės skyriui arba pats pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. Po pirmosios vakcinacijos Infekcijų kontrolės skyrius gavo tris pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas, po antrosios – 14“, – komentavo L. Šiupienytė.

Žmonės įsijautrinę, kiekvienas trekštelėjimas labai sureikšminamas.

Anot jos, visos šios reakcijos buvo susijusios su karščiavimu, rankos skausmu, bendru negalavimu ir buvo trumpalaikės – praėjo po dienos-dviejų. „Galėjo būti, kad keletas darbuotojų dėl pasireiškusio karščiavimo neatvyko į darbą, tačiau papildomos pagalbos iš kitų skyrių dėl to neprireikė. Tikėtina, kad nepageidaujamų reakcijų, ypač po antrojo skiepijimo, galėjo būti ir daugiau, tačiau mes žinių apie juos neturime. Vis tik vertinant šį skaičių su viso skiepijimo apimtimi, nepageidaujamos reakcijos sudarytų tik keletą procentų“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Pasiteiravome dėl minimų okulistų, pasitelktų vietoje neva dėl skiepų iškritusio su COVID-19 pacientais dirbusio personalo. Marijampolės, kaip ir kitose ligoninėse, COVID-19 skyriuose anksčiau buvo pasitelkti ir kitų specialybių gydytojai. „Šis procesas vyksta nuo pandemijos pradžios ir dėl nepageidaujamų reakcijų į skiepus tikrai nėra padidėjęs darbuotojų poreikis. Priešingai, pastarąjį mėnesį ryškiai sumažėjo COVID-19 liga sergančių ar dėl kontaktų izoliuotis turinčių darbuotojų – nuo 54–50 nuolat sergančių darbuotojų šiuo metu turime tik 15–16“, – skaičiavo ligoninės atstovė.

Ji pridūrė, kad jokios prievartos darbuotojams skiepytis nei iš ligoninės administracijos, nei iš Infekcijų kontrolės skyriaus pusės tikrai nėra ir nebuvo. „Be to, sumažėjęs darbuotojų sergamumas kalba pats už save, ir pastebima tendencija, kad pradžioje abejoję darbuotojai vėliau persigalvoja ir skiepytis sutinka. Nesutikusiems nėra taikomi jokie apribojimai ir nesiaiškinamos jų nesutikimo priežastys. Abejojantiems stengiamės pateikti mokslo žiniomis grįstus argumentus, kurie gerokai skiriasi nuo sąmokslo teorijų socialinėje erdvėje“, – teigė L. Šiupienytė.

Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja apgailestavo, kad dalis žmonių nepasitiki oficialiai skelbiama informacija. „Žmonės įsijautrinę, kiekvienas trekštelėjimas labai sureikšminamas“, – apie kai kurių asmenų pasisakymus kalbėjo L. Šiupienytė, teigdama, kad yra nelinkusi įžvelgti tyčinio panikos kėlimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Report

Report portretas
Gal kam nors reikia šitos išmintingos ponios anketos? Ten rastumėt daugiau tokio pobūdžio įrašų

Marijampolė

Marijampolė portretas
Kažkas drūčiai pamelavo apie povakcinines komplikacijas. Pati gavau 2 skiepus, na čiut paskaudėjo dūrio vietoj. Na ir kas? Negi dėl to nesiskiepysiu ar kitiems liepsiu nesiskiepyt? Verčiau tos reakcijos nei kad sunki coronainfekcijos eiga. Bet žmonėms patiems rinktis

Aš  portretas
Daktarė pati patvirtino, kad šalutinių buvo gydytojams, susimovėt. Masinę medija atvanot su bananais reik už skelbiamą dezinformaciją ir keliamą paniką.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių