Diasporos politikos veiksmų plane – visuotinis lietuvių kilmės asmenų surašymas

Užsienio reikalų ministerija parengė artimiausių trejų metų veiksmų planą dėl diasporos politikos, jame – dėmesys lituanistiniam švietimui, kultūrai ir nacionaliniam saugumui.

Taip pat svarstoma galimybė atlikti visuotinį lietuvių kilmės asmenų pasaulyje surašymą, siekiant surinkti kuo tikslesnius statistikos duomenis apie diasporos dydį, geografiją, amžių, išsilavinimą.

Šią savaitę registruotas 2025–2027 metais numatytų veiklų planas yra Lietuvos diasporos politikos strateginių gairių „Globali Lietuva“ 2022–2030 metams dalis.

Jame numatyta per artimiausius trejus metus didinti lituanistinio švietimo įstaigose besimokančių vaikų ir jaunuolių skaičių, remti šias įstaigas finansiškai, organizuoti lituanistinio švietimo viešinimo ir populiarinimo kampanijas bei renginius.

Be to, ketinama organizuoti ir remti diasporos vaikų bei jaunimo stovyklas šalies savivaldybėse, remti išeivių organizacijų veiklą.

Taip pat numatyta užsienyje gyvenantiems lietuviams skirti premijas už etninės kultūros ir nematerialiojo kultūros paveldo puoselėjimą bei sklaidą, užsienio lietuvių meno kolektyvui skirti „Aukso paukštės“ apdovanojimą.

Planuojama rengti Lietuvos valstybės archyvų darbuotojų ekspedicijas į diasporos archyvus, finansuoti Lietuvai reikšmingo užsienyje esančio kultūros paveldo paiešką, sklaidą, priežiūrą, grąžinimą.

Numatoma remti Lietuvos nevyriausybinių organizacijų programas, skirtas skatinti diasporos pilietiškumą, patriotizmą, istorinę atmintį, informuoti diasporą apie nacionalinio saugumo ir gynybos politiką, galimybes prisidėti prie valstybės gynybos ir pilietinio pasipriešinimo, steigti naujus Lietuvos šaulių sąjungos padalinius užsienyje.

Viliamasi, kad plano priemonės leis padidinti užsienyje gyvenančių lietuvių indėlį pritraukiant į Lietuvą investicijas, skatinant turizmą.

Plane numatytas dėmesys ir sportui, kitąmet organizuojamos Pasaulio lietuvių sporto žaidynės.

Veiksmų planas šiuo metu derinamas su institucijomis, jis bus pristatytas Ministrų kabineto pasitarime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

babji jar idiotai jus

babji jar idiotai jus portretas
mes tai juokiames kai zurnalistas parase antraste pavadinimu zelenskis min babun jaro metines

Anonimas

Anonimas portretas
SITAS LANSDURNIZMAS BRANGIAI KAINUOS LIETUVOJ DIRBANCIAM LIETUVIUI
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių