Dieveniškių gyventojai nesitraukia: bijo, kad nelegalūs migrantai po miestelį vaikščios laisvai

  • Teksto dydis:

Dieveniškių miestelyje, kuriame norima apgyvendinti pusę tūkstančio migrantų, gyventojai ir toliau pasiryžę to neleisti, praneša LNK.

Dieveniškių miestelio gyventojai nesitraukia – paromis budi prie pastato, kuriame valdžia siekia apgyvendinti 500 nelegalių migrantų. Kol gyventojai priešinasi, pasieniečiai nelegalius priversti apgyvendinti savo administraciniuose pastatuose. Po pat susirinkusių dieveniškių nosimis esančiame remontuojamame pasienio užkardos pastate su dviem vaikais apgyvendinta nėščia moteris. Jos vyrui nustatytas koronavirusas.

„Ją reikėjo izoliuoti, tačiau užkardoje tokių patalpų nėra, nes kasdien jos užsipildo neteisėtais migrantais. Jie jau ten ir tarnybinėse patalpose apgyvendinami. Buvo pasirinktas variantas kitų patalpų, kurias pasieniečiai turi pačiam Dieveniškių miestelyje“, – sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Praėjusią parą į Lietuvą iš Baltarusijos pateko 131 nelegalus migrantas. Visus juos reikia izoliuoti, tačiau pasieniečiai jau nežino, kur šiuos žmones dėti.

„Šiuo metu perpildytos visos patalpos, kurios yra įmanomos. Tiek savivaldybėse nėra vietų, tiek mūsų padaliniuose. Jau nekalbant apie užkardas, bet ir pasieniečių mokyklos bendrabutis pilnas“, – kalbėjo G. Mišutis.

Dieveniškių gyventojai su nėščia migrante bendravo, tačiau suprato, kad jokio vyro moteris neturi ir iš užkardos jau išvežta į ligoninę.

Jie gali laisvai vaikščiot. Tvoros nebereikia. Kaip mes galim užtikrint savo vaikų saugumą?

„Vakar buvo atvažiavusi greitoji pagalba, kuri buvo čia gal 40 minučių. Atvažiavo pasieniečiai, sustojo siena ir išsivedė tą moterį su vaikais. Ji kalbėjo anglų kalba, jai 22 metai. Ji sakė, kad yra nėščia ir neturi vyro“, – teigė vietos gyventoja Irina.

„Sako, aš nėščia, gelbėkit mane, man negera, aš uždaryta. Prašė pagalbos. Jos paklausė, kodėl nėščia ir su dviem vaikais atvyko į Lietuvą. Ji pečiais patraukė“, – pasakojo dieveniškis Andrius.

Tačiau netrukus pasklido kalbos, kad į remontuojamą pasieniečių užkardą atvežta dar viena moteris su dviem vaikais.

Nors valdžia garantuoja saugumą, Dieveniškių gyventojai baiminasi, kad čia įsikūrusiems šimtams migrantų esą bus leista vaikščioti laisvai po miestelį.

„Teismo sprendimu jiems yra nebeapribotos teisės. Jie gali laisvai vaikščiot. Tvoros nebereikia. Kaip mes galim užtikrint savo vaikų saugumą?“, – buvo įsitikinusi Irina.

„Būtų mokykla uždaryta dėl to, kad nebūtų mokinių. Išsikraustytų visi. Ji – paskutinė lietuvių įstaiga, nes čia lenkų kraštas. Jeigu lietuvių mokyklos nebus, nebus Lietuvos“, – pritarė Andrius.

Žmonės netiki ir valdžios pažadais, kad migrantai čia gyventų tik iki rugsėjo. Vietiniai gyventojai tikina, kad čia stovės tiek, kiek reikės.

Anot valdžios atstovų, Dieveniškės pasirinktos kaip logistiškai patogi vieta dėl šalia esančios pasienio užkardos. Deryboms su gyventojais nepavykus, migrantų apgyvendinimo klausimą svarstys Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Šaunuoliai Dieveniškių gyventojai, ginkit savo teises. Pažiūrėjus į atvykėlius darosi aišku kas per publika suvažiuoja pas mus. Ir tikrai ne medaus laižyti čia susirenka.

pabradiskis

pabradiskis portretas
Ir ne veltui bijo, nes Pabradėje pabėgėliai laisvai vaikšto po miestą ir parduotuves.

petras

petras portretas
Jie karo pabėgėliai. Suteikti jiems darbo vizas. Tegu dirba.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių