Pereiti į pagrindinį turinį

D.Kedžio paieškos pareigūnams kainuos postus

2010-04-27 23:59
Skubu: Prezidentė paskatino Generalinę prokuratūrą ir policiją visus Kauno įvykius tirti kuo skubiau ir kuo viešiau.
Skubu: Prezidentė paskatino Generalinę prokuratūrą ir policiją visus Kauno įvykius tirti kuo skubiau ir kuo viešiau. / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Aukščiausi policijos vadovai pripažįsta: nepaisant visko, kas paaiškės ateityje, Kauno policijos darbą dviem žmogžudystėmis įtarto Drąsiaus Kedžio beieškant jau galima vadinti nesėkme.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, Drąsiaus Kedžio mirties, dviejų žmogžudysčių, įvykdytų spalį Kaune, tyrimas ir pagaliau pati pedofilijos byla bus testas Lietuvos teisėsaugos sistemai.

"Kauno įvykių tyrimas yra ne tik bylos, bet testas, išmėginimas visai teisėsaugos sistemai. Visuomenės pasitikėjimas tokiu būdu turi būti atkurtas tik parodant rezultatus ir atsakant į tuos klausimus, kuriais šiuo metu visuomenėje labai plačiai diskutuojama", – po D.Grybauskaitės susitikimo su laikinuoju generaliniu prokuroru Raimondu Petrausku ir policijos generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu Prezidentę citavo jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot šalies vadovės atstovo, visuomenė akylai stebi situaciją ir ieško tiesos, o kai visuomenė negauna atsakymų, tuomet esą atsiranda savų versijų, savų interpretacijų. Todėl Prezidentė paskatino Generalinę prokuratūrą ir policiją visus Kauno įvykius tirti kuo skubiau ir kuo viešiau.

"Visuomenė turi teisę žinoti ir Prezidentė paragino teisėsaugos vadovus informuoti, kaip D.Kedžio atveju buvo vykdoma paieška, kaip buvo tiriama D.Kedžio mirties priežastis ir t. t.", – sakė L.Balsys.

Policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas iš dalies pripažino, kad šią skandalingą bylą pareigūnams tirti sekasi sunkiai: "Reikia pripažinti, kadangi D.Kedžio rasti gyvo, deja, nepavyko, reikia manyti, bent jau aš taip manau, kad tai yra Kauno policijos darbo nesėkmė."

Anot jo, vidinis tyrimas, kuris bus baigtas po dešimties dienų, parodys, kurie pareigūnai konkrečiai kokių veiksmų neatliko ar juos atliko blogai, o galbūt jiems tai padaryti sutrukdė objektyvios priežastys.

Kol kas V.Telyčėnas tvirtina, jog viešojoje erdvėje neteisingai interpretuojama, kad D. Kedžio buvo ieškoma tik užsienyje.

"Mano žiniomis, buvo pakankamai dirbama ir Lietuvoje", – sakė jis.

Lietuvos visuomenėje netyla aistros dėl Kauno pedofilijos bylos, kuri, manoma, lėmė dviejų žmonių nužudymą. Pagrindinis įtariamasis žmogžudystėmis D.Kedys šioje byloje balandžio 17 d. neaiškiomis aplinkybėmis buvo rastas negyvas.


Dukrai apsaugą panaikins, L.Stankūnaitei – ne

D.Kedžio 6-metei dukrai apsauga panaikinama, Laimutei Stankūnaitei, baiminantis visuomenės keršto, paliekama.

"Pirmadienį pasirašiau raštą, kad D.Kedžio dukrai apsauga būtų panaikinta. Dabar jį dar turėtų pasirašyti policijos generalinis komisaras V.Telyčėnas ir mergaitę saugantys pareigūnai išvažiuos namo", – dienraščiui vakar sakė laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis R.Petrauskas.

Panaikinti apsaugą D.Kedžio dukrai policijos ir prokurorų jau ne kartą prašė ir dabartinė mergaitės globėja Neringa Venckienė. "Nesuprantu, nuo ko ją saugo – nuo tėčio, kuris už ją kovoja", – dar iki randant D.Kedžio kūną portalui ne kartą sakė N.Venckienė.

D.Kedžio dukrai apsauga buvo skirta po to, kai ji grįžo į namus iš Vaiko raidos centro Vilniuje. Beveik septynis mėnesius mergaitė buvo saugoma ir dieną, ir naktį – Kriminalinės policijos biuro pareigūnai gyveno Venckų namuose, lydėdavo mergaitę į darželį, polikliniką ar susitikimus su motina L.Stankūnaite, kartu jie vyko ir švęsti mergaitės gimtadienio, dalyvavo ir šeštadienį vykusiose tėčio laidotuvėse.

"L.Stankūnaitei apsaugą kol kas nuspręsta palikti. Ko jai bijoti? Pažiūrėkite, kokie atsiliepimai, kokie grasinimai žeriami internete ir kitur", – kalbėjo R.Petrauskas.

Paklaustas, ar dabar moteris, kurią D.Kedys įtarinėjo pardavinėjant savo dukrą pedofilams, bus saugoma nuo visuomenės pykčio ir galimo keršto, laikinasis generalinis prokuroras atsakė: "Ne tik nuo to. Reikia palaukti, kol viskas bus ištirta, kol viskas paaiškės."

Vienintelis įtariamasis pedofilijos byloje Andrius Ūsas, kaip pats skelbėsi, valstybės skiriamos apsaugos yra atsisakęs. Esą tai padarė dėl visuomenės ramybės, kad jam nebūtų priekaištaujama, jog jis išlaikomas iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Net ir dabar, kai D.Kedys rastas negyvas, A.Ūsas tvirtina ramiai nesijaučiantis. Dėl galimų grasinimų jis teisėsaugininkams jau apskundė D.Kedžio draugą Albertą Žilių. Taip pat įtariamasis tvirtina galintis sulaukti ir D.Kedžio giminės keršto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų