Domenų blokavimą pavesta tvarkyti Kibernetinio saugumo informaciniam tinklui

Kibernetinio saugumo informacinis tinklas Nuo 2024 metų gegužės įpareigotas tvarkyti duomenis apie privalomus nurodymus blokuoti domeno vardą, identifikuojantį interneto svetainę.

Seimas ketvirtadienį priėmė tokias Kibernetinio saugumo įstatymo pataisas: už buvo 122, o susilaikė du parlamentarai. 

Pataisų iniciatorius „laisvietis“ Kasparas Adomaitis teigė, kad iki šiol nebuvo vieningos sistemos, kurioje institucijos keistųsi informacija apie blokuojamas interneto svetaines bei ar toks blokavimas įvyksta.

„Dalis svetainių praslysdavo neužblokuotos ar užblokuotos tik dalies interneto paslaugų tiekėjų“, – sakoma parlamentaro pranešime.

Pasak K. Adomaičio, įdiegus naująją sistemą vienoje vietoje bus skelbiama informacija apie visų institucijų pateiktus privalomus nurodymus blokuoti konkrečią interneto svetainę.

„Tad kokios interneto svetainės yra kenksmingos, galės pasitikrinti kiekvienas norintis“, – sako K. Adomaitis.

Tad kokios interneto svetainės yra kenksmingos, galės pasitikrinti kiekvienas norintis.

Kibernetinio saugumo tinklui modernizuoti Krašto apsaugos ministerijai iš biudžeto papildomai reikėtų 100 tūkst. eurų kasmet. 

Nurodymus dėl blokavimo dabar gali duoti Lietuvos bankas, Policijos departamentas, Lošimų priežiūros, Žurnalistų etikos inspektoriaus, Vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bei Lietuvos radijo ir televizijos komisija. 

Šių institucijų prašymu blokuoti domenus gali valstybės informacinių išteklių, ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros valdytojai ar tvarkytojai, viešųjų elektroninių ryšių tinklų arba ryšių paslaugų, elektroninės informacijos prieglobos ir skaitmeninių paslaugų teikėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių