Druskininkų savivaldybė renka lėšas poeto J. Marcinkevičiaus paminklui

Druskininkų savivaldybė renka lėšas poeto Justino Marcinkevičiaus atminimui įamžinti, o kitų metų pavasarį kurorte planuojama pastatyti jam skirtą skulptūrą – giedantį paukštį.

„Kviečiame visus, kurie palaiko šią idėją ir nori prisidėti prie J. Marcinkevičiaus atminimo įamžinimo, skirti lėšas į specialią sąskaitą“, – rašoma savivaldybės skelbime.

Druskininkų savivaldybės Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjos Julijos Ramanauskienės teigimu, žmonės aukoja gana aktyviai. Anot jos, jeigu nepavyktų surinkti visos reikiamos sumos, savivaldybė likusią dalį padengs iš savo lėšų.

J. Ramanauskienė tvirtino negalinti nurodyti preliminarios sumos, nes ji vis kinta atsižvelgus į aplinkybes.

„Reikės ne tik paminklą pastatyti, bet ir aplinką sutvarkyti“, – BNS sakė Finansų skyriaus vedėja.

Pernai gruodį skaičiuota, kad projektui gali reikėti apie 70 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Pasak savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotojo-vyriausiojo architekto Viliaus Margelio, šį rudenį planuojama padėti pagrindą skulptūrai, o ją pačią pastatyti kitų metų pavasarį.

„Skulptūra jau gaminama“, – teigė jis.

Daugiau kaip dviejų metrų aukščio skulptoriaus Vidmanto Gylikio ir architekto Lino Krūgelio iš akmens sukurta giedančios paukštės skulptūra stovės parko teritorijoje, prieš Kultūros ir kongresų centrą.

Paminklas viena ašimi bus sujungtas su šalia pasodintu ąžuoliuku ir iš trinkelių padarytu atvertos knygos lapų bei plunksnos motyvu.

Projekto autorių teigimu, giedančio paukščio vaizdinys – tai gyvybės ir vilties, meilės šiam pasauliui šauksmas.

„Kol kas aš teturiu dvi vietas, kur norisi sugrįžti – tėviškė ir Druskininkai“, – sanatorijos „Dainava“ Druskininkuose knygoje yra įrašęs J. Marcinkevičius.

Būdamas Druskininkuose 1968 metais per 12 dienų jis parašė istorinę dramą „Mindaugas“.

Šių metų birželį J. Marcinkevičiui atminti skirta skulptūra „Skaitanti mergaitė“ atidengta Širvintose, Jaunimo sode.

Poetas, dramaturgas, vertėjas, akademikas bei visuomenės veikėjas J. Marcinkevičius (1930–2011) per kūrybos metus išleido apie 50 eilėraščių, vaikų poezijos, dramaturgijos, esė, publicistinių knygų, tarp žymiausių jo kūrinių – draminė trilogija „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“.

Jis 1957 ir 1969 metais yra pelnęs LSSR valstybinę premiją, 2001-aisiais – Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Lietuvos rašytojų sąjunga planavo jam sostinėje, rašytojo vardo skvere, pastatyti paminklą. Tačiau ši iniciatyva atnaujino diskusiją dėl poeto asmenybės.

Rašytojas buvo aktyvus Lietuvai atkuriant nepriklausomybę, dalyvavo Sąjūdžio veikloje, tačiau dalis literatūrologų ir istorikų nevienareikšmiai vertina jo vaidmenį ir kai kuriuos sovietmečiu parašytus kūrinius, skirtus valdančiajam režimui.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas yra sakęs, kad sostinės savivaldybė nesiims spręsti dėl leidimo mieste įamžinti J. Marcinkevičiaus atminimą, kol visuomenėje nebus sutarimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsimenam gerai

Atsimenam gerai portretas
Kai šauke žmones teatre Lie Tu Va ! Tai buvo sajudzio pradzia .

Jo

Jo portretas
Raudonieji savo kunigui. Galėtų iš obščiako pasiimt

Aha

Aha portretas
Rinkit rinkit, kai surinksit, atbėgs tomas venclova ir atims. Ir dar visus išdavikais išvadins.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių