Įvertino COVID-19 plitimą: netrukus galime pasiekti ir 4 tūkstančius naujų atvejų per dieną

  • Teksto dydis:

Netrukus galime tikėtis net 4 tūkst. susirgimo atvejų per dieną, tačiau tikėtina, kad kitą žiemą koronavirusas nebekels tiek sunkumų, kiek kelia dabar, paneša LNK.

„Iš dabartinių duomenų mes vis dar esame toje blogoje fazėje, kur skaičiai sparčiai blogėja. Šiek tiek gal matomas blogumo sulėtėjimas, bet, palyginus su praeitais metais, mes irgi tokių sulėtėjimų matėme. Kiekvieną savaitę vis laukiame duomenų, kad pamatytume, jog situacija keičiasi. Kol kas tas sulėtėjimas nėra toks geras, kad galėtume sakyti: žiūrėkit, mes jau pasiekėme piką“, –kalbėjo duomenų analitikas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

„Jeigu žiūrėsime pagal amžiaus grupes, tai visose amžiaus grupėse yra kilimas, vaikų labai didelis kilimas. Žiūrint į mirtis, mes turime 80+ amžiaus grupėje aukštą kilimą. Tokios stabilizacijos mes nematome, nėra požymių, kad jau arti pikas. Galima spėti pagal kitas šalis – Anglija jau peržengė piką, ten pikas baigėsi ir yra atoslūgis. Tai teikia mums vilčių, kad atoslūgis pas mus irgi bus, bet kada tiksliai – dabar iš duomenų pasakyti negalime“, – šnekėjo duomenų analitikas.

„Delta atmaina ženkliai padidino tikimybę, kad tu užsikrėsi. Praeitais metais ji nebuvo tokia didelė, o su dabartiniais skaičiais mes turime pasirinkimą – sirgsime vakcinuoti ar nevakcinuoti. Kadangi yra ženkli populiacijos dalis, kuri nėra vakcinuota, neturi imuniteto, jos užtenka, kad tie skaičiai susigeneruotų“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Virusas liks cirkuliuoti, bet tai bus tik kaip eilinė gripo epidemija, kuriai nereikės skirti tiek dėmesio, kiek mes skiriame dabar.

Anot jo, gali būti, kad netrukus pasieksime 4 tūkst. užsikrėtimų koronavirusu per dieną skaičių: „4 tūkst. yra elementari aritmetinė prognozė, kurios prielaida yra, kad 20 proc. augimas turi laikytis aštuonias savaites. Mes dabar esame antroje savaitėje, kol kas pagal tą planą judame, bet visados taip nebūna. Aštuonių savaičių 20 proc. augimo dar nebuvo istorijoje. Tikėtina, kad už kokių trijų keturių savaičių mes turėsime sulėtėjimą. Vakcinuotų atvejų skaičiai nėra problema. Vakcinuoti žmonės ženkliai rečiau serga, gulasi į ligonines ir ženkliai lėčiau miršta. Reiškia, jeigu vakcinuotų užsikrėtimo skaičiai auga, tai tas pats, kas eilinė gripo epidemija. Girdi per radiją, kad yra gripo epidemija, bet nekreipi dėmesio, nes tavęs tai neliečia. Aišku, aš juokauju, nes vis tiek reikia saugotis“.

Pasak duomenų analitiko, pasaulis viliasi, kad koronavirusas ilgainiui taps panašus į gripo epidemiją: „Tokia yra viso pasaulio viltis. Panašu, kad link to einama. Jei pažiūrėsime, kitų šalių vyriausybės sako, kad populiacijos vakcinacija, imunizacija mus nuves prie to, kad virusas liks cirkuliuoti, bet tai bus tik kaip eilinė gripo epidemija, kuriai nereikės skirti tiek dėmesio, kiek mes skiriame dabar“.

„Žiūrint į visas pasaulines pandemijas, jos baigiasi, kai nebelieka, kam sirgti. O mes dabar turime delta variantą plius vakcinaciją. Mes turime dvi jėgas arba veiksnius, kurie mažina žmonių, kurie nėra matę viruso, skaičių – vakcinacija arba persirgimas. Žiūrint į Lietuvos duomenis, mes turime nevakcinuotą populiaciją. Ji arba susivakcinuos, arba persirgs. Tai nėra džiugu, nes persirgimas ateina su didžiule kaina, bet tikėtina, kad kitais metais, jeigu ir liks nepersirgusių, jų skaičiai bus nedideli. Jau nebus tokių skaičių, kad visuomenei nereikėtų keisti savo elgesio normų“, – teigė V. Zemlys-Balevičius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valdziai

Valdziai portretas
Eikit nx dejau ant jusu gyvensiu kaip gyvenu

Anonimas

Anonimas portretas
valdzia nedaro tvarkos pardutuvese zmones vaiksto be kaukiu reikia menesiui stiprei viska suvarzyti

4 tūkstančius naujų atvejų per dieną..

4 tūkstančius naujų atvejų per dieną.. portretas
O per metus? Per metus ne taip jau ir mažai, turtingieji kurmiai...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių