Pereiti į pagrindinį turinį

D.Valys nustebino politikus

2010-05-28 23:59
Drąsa: kandidatas į generalinio prokuroro postą D.Valys sukritikavo dabartinę prokuratūros sistemą.
Drąsa: kandidatas į generalinio prokuroro postą D.Valys sukritikavo dabartinę prokuratūros sistemą. / BFL nuotr.

Seimui teikiamas kandidatas į generalinio prokuroro postą Darius Valys teigia, kad svarbiausias jo uždavinys – susigrąžinti visuomenės pasitikėjimą teisėsauga.

Važiuotų į Garliavą

"Pagrindinis mano uždavinys yra pasitikėjimo teisėsauga atkūrimas, o tai gali padaryti tik moderni šiuolaikiška prokuratūra, gerbianti žmogaus teises ir laisves", – sakė D.Valys, vakar prisistatęs Seimo nariams.

Anot jo, Garliavos įvykiai sudavė stiprų smūgį valstybės teisinei raidai.

"Manau, vykčiau į Garliavą, bendraučiau su ten susirinkusiais žmonėmis, jiems paaiškinčiau padarinius, kuriuos gali sukelti tokie susibūrimai, priminčiau mergaitės interesus. Kalbėčiau su jais ir aiškinčiau, kas yra teisinė valstybė. Chaosas teisinėje valstybėje negalimas ir jie patys turi būti tuo suinteresuoti. Manau, kiekvienas iš ten esančių paklausus, ar jie patys norėtų būti teisiami minios, linčo teismo, nė vienas neatsakytų teigiamai", – sakė D.Valys.

Jis pabrėžė, kad svarbiausia šioje istorijoje yra mergaitė, kuri "didelė" ir suvokia, kas vyksta. "Ji mažiausiai turėtų tokį dėmesį jausti", – teigė kandidatas į generalinio prokuroro postą.

Keistų požiūrį į žmogų

Anot kandidato, viena didžiausių dabartinių prokuratūros bėdų, kurios smukdo pasitikėjimą teisėsauga, yra netinkamas požiūris į žmogų.

"Sakiau prokurorams ir visada sakysiu: negalima žmogui atsakyti sausai, remiantis tik įstatymu. Reikia sakyti kiek galima suprantamiau, stengiantis atsakyti į visus žmogaus keliamus argumentus, nepaimant tik dalies skundo esmės. Manau, turėtų šiek tiek keistis prokuroro požiūris į žmogų. Turime skaudžią pamoką, iš kurios visi mokomės. Svarbu, kad žmogus tikėtų atsakymais, kuriuos pateikia prokuratūra", – teigė D.Valys.

Anot jo, šiuo metu prokuratūroje neretai yra tik prisidengiama ikiteisminiu tyrimu, siekiant neteikti visuomenei ją dominančios informacijos.

D.Valiui valios užteks?

Kandidatą į generalinius prokurorus pristatęs Prezidentės patarėjas Jonas Markevičius teigė, kad valstybės vadovės apsisprendimą siūlyti D.Valio kandidatūrą lėmė jo kompetencija, ryžtas ir valia.

"Kandidatas turi kompetencijos, ryžto ir valios įgyvendinti keliamus uždavinius", – sakė J.Markevičius.

Anot jo, Prezidentei buvo svarbu, kad D.Valys pats nedirbęs Generalinėje prokuratūroje galės objektyviai ir kritiškai įvertinti jos veiklą neturėdamas išankstinio nusistatymo.

"Kandidatas nesiejamas su jokiomis politinėmis jėgomis", – pabrėžė J.Markevičius.

Be to, Prezidentės nuomone, generaliniu prokuroru tapęs žmogus, turintis patirties visose ikiteisminio tyrimo grandyse, galės tinkamai šalinti ikiteisminio tyrimo trūkumus.

Pristatė reformos viziją

D.Valys sakė, kad, jo nuomone, Lietuvai reikėtų atsisakyti mažų apylinkių prokuratūrų ir palikti tik stiprias apygardų prokuratūras ir analize bei kontrole užsiimančią Generalinę prokuratūrą.

Be to, kandidatas į generalinius prokurorus tvirtino, kad šiuo metu prokurorų darbui itin trukdo informacinė sistema, kuri yra tokia nefunkcionali, kad kai kuriose prokuratūrose tebeegzistuoja popieriniai registrai.

D.Valio nuomone, reformuojant prokuratūrą būtina numatyti aiškius terminus, kiek gali trukti tyrimas, stebėti ilgiau užtrunkančius.

Prieš apsispręsdami, ar paremti D.Valio kandidatūrą, Seimo nariai su juo dar susitiks frakcijose. Tuomet dėl pritarimo bus balsuojama Seime.


Premjerui patiko

Premjeras Andrius Kubilius vertindamas D.Valį sakė, kad "pirmas įspūdis neblogas".

"Pirmas įspūdis neblogas, nes tik šiandien pirmą kartą pamatėm. Pokalbiai frakcijose ir komitetuose bus labai svarbūs, aiškesnius vertinimus galėsim pasakyti po tolesnių aptarimų. Tikrai norėtume pamatyti aiškių ir ryžtingų veiksmų planą, kaip tas problemas, kurias teisingai kandidatas įvardijo, išspręsti", – Seime žurnalistams sakė premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų