Pereiti į pagrindinį turinį

Dviejų merų komedija

2009-02-13 09:00
Dviejų merų komedija
Dviejų merų komedija / VD montažas. Globėjai: parą Vilniuje vyravo dvivaldystė - miesto reikalais rūpinosi du merai: J.Imbrasas ir trečiadienį išrinktas V.Navickas.

Absurdo teatras, kuriame dvi dienas vaidino senasis Vilniaus meras Juozas Imbrasas ir jo įpėdinis Vilius Navickas, šiandien pagaliau baigsis. J.Imbrasas atsistatydina, bet dar žada bylinėtis.

Užsirakino kabinete

Trečiadienį miesto tarybai išsirinkus naują Vilniaus valdžią J.Imbrasas negalėjo iš karto susitaikyti su mintimi, kad pralaimėjo. Tą pačią dieną jis posėdį pavadino krūmuose surengtu zuikių maištu, o vakar rytą nesutiko užleisti kabineto naujam merui V.Navickui. Anksčiau už J.Imbrasą į darbą atėjęs V.Navickas rado užrakintas kabineto duris. Sekretorė jo neįleido, nes esą raktą turi tik J.Imbrasas.

Senojo mero nesulaukęs V.Navickas su naujaisiais pavaduotojais buvo priverstas pirmą posėdį rengti aukštu žemiau esančiame kabinete, kuriame kadaise buvo įsikūręs buvęs vicemeras Evaldas Lementauskas.

Vėliau darbe pasirodęs J.Imbrasas kabinete užsirakino. Vėl atėjęs V.Navickas sekretorės paprašė paskambinti senajam merui, kad atvertų duris. Tačiau J.Imbrasas pareiškė įtemptai posėdžiaująs ir nieko nepriimsiąs. Nieko nepešęs V.Navickas išėjo.

Šokiravo darbuotojus

Nuo pat trečiadienio popietės visoje savivaldybėje tvyrojo įtampa. Administracijos darbuotojai blaškėsi tarp dviejų ugnių, nežinodami, kurios valdžios nurodymų klausyti.

Trikdžiai pastebėti ir savivaldybės interneto svetainėje. Ketvirtadienį J.Imbrasas išplatino viešą elektroninį pareiškimą, skirtą savivaldybės administracijos darbuotojams, tačiau jis iš svetainės buvo pašalintas.

Taip pat pasielgta su savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos pranešimu apie trečiadienį vykusius naujojo mero rinkimus. Šią informaciją kelis kartus bandyta įkelti į svetainę, tiek pat kartų J.Imbraso aplinkos nurodymu ji buvo ištrinta. Vietoj jo išplatintas dar vienas pranešimas skambiu pavadinimu "Naujasis Vilniaus miesto tariamas meras – Vilius Navickas".

Sutrikusius darbuotojus nuramino savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Ketvirtadienio rytą pristatant naująją valdžią administracijos darbuotojams jis pasiūlė nesiblaškyti, o ramiai dirbti.

"Administracija nepolitikuoja. Ir toliau derinkite visus klausimus su tiesioginiu savo vadovu (departamentų direktoriais – red. past.), o jeigu jam kils klausimų, tegul derina su manimi", – darbuotojus ramino G.Paluckas.

Išvengė gėdos Rotušėje

Dar daugiau aistrų sukėlė vakar rengta dirigento prof. Sauliaus Sondeckio apdovanojimo ceremonija. Prieš porą dienų išplatintuose pranešimuose skelbta, kad ketvirtadienį Žygimanto Augusto medalį S.Sondeckiui įteiks meras J.Imbrasas. Po trečiadienio rinkimų pareigą apdovanoti dirigentą J.Imbrasas turėjo perleisti V.Navickui, tačiau iš užuominų buvo galima suprasti, kad J.Imbrasas to daryti nė neketina.

Baimintasi, kad per iškilmingą ceremoniją mero posto nepasidalijantys politikai nesukeltų sumaišties ir neužtrauktų gėdos visam miestui. Tačiau paskutinę akimirką J.Imbrasas nusprendė užleisti vietą V.Navickui, o pats užsispyrė surengti spaudos konferenciją po tais pačiais Rotušės skliautais.

Vos po 15 minučių J.Imbrasas šį sprendimą pakeitė ir spaudos konferenciją surengė savivaldybės bokšte. Apie šiuos pakeitimus J.Imbraso patarėjas Audrius Gelžinis pranešinėjo iš asmeninio elektroninio pašto, nes siųsti laiškus iš savivaldybės elektroninio pašto jam uždraudė naujoji valdžia.

Nusprendusi nekelti sumaišties Rotušėje Tvarkos ir teisingumo partija leido lengviau atsikvėpti į Vilniaus valdžią iškopusiems konservatoriams. Niekieno netrukdomas meras V.Navickas Rotušėje pasakė savo pirmą oficialią kalbą ir įteikė apdovanojimą prof. S.Sondeckiui.

Nusprendė baigti gūžynes

Tuo metu savivaldybėje jau būriavosi minia žiniasklaidos atstovų. Apie 16 val. Kolegijų salėje pasirodė J.Imbrasas, lydimas visos komandos: buvusio vicemero Arturo Liudkovskio, patarėjų A.Gelžinio, Annos Tatarnikovos, Remigijaus Žemaitaičio, Danguolės Juškevičienės ir tarybos sekretoriaus Pauliaus Paulionio.

J.Imbrasas paskelbė paliekąs mero postą V.Navickui, o pats su Tvarkos ir teisingumo partijos frakcija pasitraukiąs į opoziciją. Esą taip savivaldybėje bus išvengta destrukcijos.

"Darbuotojams tikrai nelengva šioje situacijoje. Jie nežino, pas kurį merą dabar bėgti. Todėl rytoj ryte perduosiu V.Navickui kabinetą, atiduosiu raktus. Šiandien negalėjau to padaryti, nes ruošėme ir derinome dokumentus teismui, juos įregistruosime rytoj (šiandien – red. past). Mes trečiadienį vykusiame tarybos posėdyje užfiksavome daug pažeidimų, todėl juos skundžiame teismui. Aš jaučiuosi nesulaužytas, jaučiuosi teisus", – tikino J.Imbrasas.

2K+R koalicija

Pasitraukdamas į opoziciją politikas pabrėžė, kad jo nuomone, naujoji valdžia nesugebės atsispirti verslo įmonių, o ypač koncerno "Rubicon group" daromam spaudimui.

Esą per šiuos dvejus metus jis pats ir jo komanda įnirtingai kovojo su šia verslo grupe. Spaudimas esą buvo daromas dėl atliekų deginimo gamyklos statybos, šildymo tiekimo ir reguliavimo, atliekų tvarkymo ir kitų klausimų.

"Aš šiandien ne kartą pavadinau naują savivaldybės politinį darinį 2K+R (Kirkilas, Kubilius, "Rubicon" – red. past.). Pastaruoju metu iš R patyrėme labai didelį spaudimą, kad priimtume sprendimus, jie grasino, kad antraip pereis į kitą pusę. Bet R to nedarė, kol socialdemokratai neperėjo į tą pačią pusę. Tačiau mes būsime aktyvi opozicija, ir visiems Vilniui nenaudingiems sprendimams priešinsimės", – žadėjo J.Imbrasas.

Po konferencijos buvusio mero komanda taip pat pasitraukė iš užimamų pareigų ir kaip ženklą J.Imbrasui grąžino vardinius savivaldybės leidimus. Kortelę pasiliko tik buvęs vicemeras A.Liudkovskis, vis dar einantis Vilniaus tarybos nario pareigas.


J.Imbraso karjera

2007 m. balandžio 16 d. Tvarkos ir teisingumo partijos narys J.Imbrasas išrinktas Vilniaus miesto meru.

2007 m. rugpjūtį Vilniaus savivaldybės opozicijoje esantys konservatoriai pirmą kartą prabilo, kad nepasitiki Vilniaus meru ir ketina jam rengti interpeliaciją.

2008 m. vasarą opozicija ėmė užkulisiuose burti naują valdančiąją daugumą, tačiau iš derybų pasitraukė socialdemokratai, nes nebuvo patenkintas jų reikalavimas užleisti jiems mero postą.

2008 m. spalį J.Imbrasas išrinktas į Seimą, tačiau Tvarkos ir teisingumo partijos nurodymu parlamentaro mandato atsisakė ir liko Vilniaus meru.

2009 m. vasario 11 d. opozicinės savivaldybės frakcijos su socialdemokratų pagalba sulipdė naująją valdančiąją koaliciją ir pareiškė interpeliaciją J.Imbrasui. Vietoj nuversto mero išrinktas naujas sostinės vadovas, konservatorius Vilius Navickas.

2009 m. vasario 12 d. J.Imbrasas pareiškė pasitraukiąs iš Vilniaus mero pareigų ir ketinąs aktyviai dirbti sostinės tarybos opozicijoje. Neatmetama galimybė, kad J.Imbrasas balotiruosis į Europos Parlamento rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų