Pereiti į pagrindinį turinį

Dviese ant vienos kėdės

2009-02-12 09:00
Dviese ant vienos kėdės
Dviese ant vienos kėdės / Mindaugo Ažušilio nuotr. Dvivaldystė: ginčą, kuris Vilniaus meras - V.Navickas (nuotr. kairėje) ar J.Imbrasas - yra tikrasis, tikriausiai teks spręsti teismui.

Ankštame kambarėlyje vakar senasis Vilniaus meras Juozas Imbrasas pakeistas naujuoju – Viliumi Navicku. Tačiau senasis rinkimų nepripažįsta, tad šiandien į mero kabinetą veršis abu sostinės vadovai.

Kilo kova dėl salės

Vakar į Vilniaus miesto tarybos posėdį susirinko 31 tarybos narys – daugiau nei pusė politikų. Visi jie – naujosios valdančiosios koalicijos partneriai.

Tačiau priėję prie tarybos salės politikai nustėro – joje vyko seminaras "Sėkminga viešųjų pirkimų praktika". Šalia ant salės durų kabojo mero potvarkis, skelbiantis apie iš vasario 11-osios į vasario 20-ąją nukeltą tarybos posėdį.

Lygiai 14 val., kaip ir buvo suplanuotas posėdis, tarybos nariai sugužėjo į seminaro dalyvių užimtą salę. Prie mikrofono stojęs liberalcentristas Gintautas Babravičius paprašė užleisti salę politikams.

Tuomet prie mikrofono pribėgo Lenkų rinkimų akcijos narys Jaroslavas Kaminskis ir pabrėžė, kad seminaro dalyviai gali likti savo darbo vietose ir tęsti posėdį. Esą ant durų kaba mero J.Imbraso sprendimas, kad tarybos posėdis nukeliamas, o salė užleidžiama jiems.

Užvirė įnirtinga diskusija. Prie mikrofonų vieni per kitus brovėsi dabartinės valdžios ir naujos daugumos atstovai. Vieni prašė seminaro dalyvių išeiti, kiti – pasilikti. Galiausiai diskusijas nutraukė G.Babravičius, pareiškęs, kad tarybos salę politikai sutinka palikti seminaro dalyviams, o patys kraustosi posėdžiauti į greta esantį mažą kabinetą.

Susigrūdo mažame kabinete

Į posėdį susirinkę apie 40 politikų ir administracijos darbuotojų negalėjo patogiai įsitaisyti ankštoje patalpoje: trūko kėdžių, vietos ant stalo dokumentams pasidėti. Dalis kėdžių atnešta iš gretimų kabinetų.

Į patalpą įėję naujos koalicijos partneriai socialdemokratas Romas Adomavičius ir liberalcentristas Kęstutis Nėnius nestokojo humoro jausmo. Pastarasis šyptelėjęs paklausė: "Kur sėstis?" Jam R.Adomavičius mestelėjo: "Kur matai parašytą savo pavardę, ten ir sėsk." Mat tarybos posėdžių salėje politikų vietos griežtai sužymėtos.

Susirinkusiems posėdžiauti politikams teko susėsti bet kaip. Vakar prie kairiųjų glaudėsi dešinieji, centro politikai ieškojo vietos kabineto kertėje. Susigrūdus į kabinetą ir žiniasklaidos atstovams, ėmė trūkti oro.

Teisėta ar neteisėta?

Netrukus posėdis prasidėjo. Jame dalyvavo 31 tarybos narys iš 51 politiko. Posėdžiui pirmininkauti vietoj nedalyvaujančio mero J.Imbraso paskirtas liberalcentristų frakcijos seniūnas Algimantas Vakarinas. Kadangi balsavimas dėl klausimų, nesant elektroninės technikos, turėjo vykti rankomis, išsirinkta ir balsų skaičiavimo komisija. Jai pirmininkauti paskirtas konservatorius Vidas Urbonavičius.

Nuspręsta pirmiausia nagrinėti J.Imbrasui pareikštą interpeliaciją. Vėliau – vienintelio vicemero Arturo Liudkovskio atleidimą, dar vėliau – išrinkti naują Vilniaus merą ir naujus vicemerus. Dėl interpeliacijos J.Imbrasui ir naujos valdžios rinkimo nuspręsta balsuoti slaptai.

Prieš pradedant darbą Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius pareiškė, kad meras J.Imbrasas atšaukdamas posėdį pasielgė drastiškai, sukėlė tarybos narių daugumos nepasitenkinimą.

"Prašau atkreipti dėmesį į tai, kad teisminė praktika tuo atžvilgiu, kai meras atšaukia posėdį prieš dvi dienas, kai jis turėjo įvykti, nesusiformavusi. Jeigu priimsite sprendimus nesilaikydami tam tikrų procedūrų, manau, kad tai gali sukelti sumaištį savivaldybės darbe, o tai gali atsiliepti ir vilniečiams", – įspėjo J.Jurkevičius.

Tarybos nariams į pagalbą atskubėjo savivaldybės Teisės departamento vadovas Egidijus Vilkickas. Jis paaiškino, kad tarybos posėdis teisėtas.

"Savivaldos įsakymas sako, kad apie tarybos posėdžio laiką meras tarybos narius privalo informuoti prieš tris dienas, ne vėliau. Šiuo atveju meras, pakeisdamas posėdžio datą, nesilaikė trijų darbo dienų termino. Dėl to tarybos nariai turi teisę svarstyti klausimus šiame posėdyje. Aišku, galutinį žodį gali tarti tik teismas", – teigė E.Vilkickas.

Skųs visiems teismams

Pasitvirtinę darbotvarkę politikai pradėjo svarstyti pirmąjį klausimą – J.Imbraso pašalinimą iš mero pareigų. G.Babravičius pristatydamas klausimą pabrėžė, kad meras neužtikrino efektyvaus ir skaidraus savivaldybės darbo, naudojosi savo įgaliojimais tik paties atstovaujamos Tvarkos ir teisingumo partijos naudai, per daug akivaizdi buvo atskirų verslo įmonių įtaka valdžios sprendimams.

Pristačius klausimą paprastai užduodami klausimai, tačiau posėdyje nedalyvaujant pačiam merui J.Imbrasui, jų nebuvo kam užduoti. Todėl tarybos nariai ėmė balsuoti. Balsavimo rezultatai: už mero nuvertimą balsavo 29 tarybos nariai iš 31. Du balsavimo biuleteniai negaliojantys.

Išgirdęs tarybos sprendimą, J.Imbrasas pareiškė jį skųsiąs teismui. "Zuikių sukilimas. Skųsiu visiems pasaulio teismams", – jam pareikštą nepasitikėjimą žurnalistams komentavo J.Imbrasas. Jis žadėjo šiandien rytą ateiti į darbą. Į mero kabinetą veršis ir naujasis sostinės vadovas V.Navickas.

Vilniaus miesto tarybos sprendimas turėtų būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Jeigu teismas skundą priims, kol bus paskelbtas verdiktas, Vilniui vadovaus ir senasis, ir naujasis meras V.Navickas.

Išrinko tris pavaduotojus

Nuvertę J.Imbrasą politikai ėmė svarstyti nepasitikėjimą jo pavaduotoju A.Liudkovskiu. Vėl skelbtas slaptas balsavimas. A.Liudkovskis nuverstas 29 tarybos narių valia. Vienas tarybos narys balsavo prieš, dar vienas politikas nebalsavo.

Atstatydinę senąją valdžią politikai išrinko naujuosius miesto vadovus. Meru, kaip ir tikėtasi, balsų dauguma išrinktas konservatorius V.Navickas. Už jo kandidatūrą balsavo 30 narių, vienas balsavimo biuletenis sugadintas.

Naujasis meras perėmė ir tolesnį vadovavimą posėdžiui. Slaptu balsavimu vicemeru paslaugų ir miesto ūkio sričiai kuruoti išrinktas socialdemokratas Romas Adomavičius. Naujuoju vicemeru kultūros ir švietimo klausimams išrinktas liberalcentristas G.Babravičius. Trečiuoju vicemeru išrinktas jo frakcijos kolega Stanislovas Šriūbėnas kuruos miesto plėtros ir socialinių reikalų klausimus. Ketvirtajam siūlytam vicemerui Vidmantui Martikoniui išrinkti pritrūko dviejų balsų.


Vilius Navickas

Gimė 1959 m. spalio 14 d. Kaune.

1977 m. baigė Vilniaus 15-ąją vidurinę mokyklą.

1982 m. baigė Vilniaus inžinerinį statybos institutą, įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę.

1982–1991 m. Valstybinės autoinspekcijos transporto techninės priežiūros inspektorius.

1991–2003 m. bendrovės "VEDA" direktorius. V.Navicko vadovaujama bendrovė laimėjo konkursą policijos automobiliams pirkti. Įžvelgusi įstatymų pažeidimų, Viešųjų pirkimų tarnyba konkurso rezultatus panaikino.

Nuo 2003 m. bendrovės "Eurokubas" patarėjas-konsultantas.

Nuo 2005 m. bendrovės "Euro-Construct" direktorius.

Nuo 2001 m. Tėvynės sąjungos Vilniaus miesto skyriaus narys.

Nuo 2007 m. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys.

2008 m. pradžioje kilo skandalas dėl V.Navicko statybų Paribio gatvėje Žvėryne. Konservatorius V.Navickas buvo minimas kaip nenusišalinęs ir supainiojęs viešuosius ir privačius interesus svarstant detalųjį planą Žvėryne, o jo vadovaujama bendrovė "Euro-Construct" buvo kaltinama statanti kotedžus, kuriems neišduoti leidimai. Faktams iškilus į viešumą, A.Navickas kuriam laikui buvo sustabdęs narystę konservatorių frakcijoje.

Vedęs. Sutuoktinė Jolanta, vaikai Jurgita, Andrius.

Kalba rusų, lenkų, anglų kalbomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų