Ekspedicijų į tremties vietas rengėjui G. Aleknai – apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerijoje antradienį apdovanotas keliautojas, fotografas, ekspedicijų į tremties vietas rengėjas Gintautas Alekna.

Kultūros ministerijos garbės ženklu ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“ jis apdovanotas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką, pranešė ministerija.

„Be tokių žmonių kaip Gintautas mes neturėtume savo istorijos, piliečių, kuriuos ugdo jo rengiamos ekspedicijos, jos moko mylėti Tėvynę, mūsų Lietuvą. Drįstu sakyti, kad ir emigracijos banga dėl šių ekspedicijų mažėja, nes pamatai ir supranti, kokius sunkumus žmonės išgyveno tada ir su kokiais sunkumais susiduriame šiandien, laisvoj Lietuvoj, ir norime pabėgti iš jos“, – pranešime cituojamas kultūros ministras Šarūnas Birutis.

G.Alekna ekspedicijose dalyvauja nuo 1989 metų ir iki 2016-ųjų yra dalyvavęs 46 ekspedicijose. Jis vadovavo 36 ekspedicijoms, 22 iš jų pats organizavo. G.Alekna siekia surasti, inventorizuoti ir tvarkyti Sibire esančias lietuvių tremtinių kapines, jas pagal galimybes globoti ir informuoti visuomenę apie tremties laikotarpį. Surinkta medžiaga ir ekspedicijų ataskaitos pateiktos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, daug medžiagos publikuota internete.

Remdamasis ekspedicijų metu surinkta medžiaga G.Alekna sukūrė devynis dokumentinius filmus apie tremtį, taip pat filmus aplinkos apsaugos ir kultūros paveldo temomis, aktyviai dalyvauja televizijų laidose ir renginiuose, sukaupė apie 30 tūkst. nuotraukų archyvą tremties tema.

Kultūros ministerijos Židinio fojė šiuo metu veikia G.Aleknos fotografijų iš tremties vietų paroda.

Mažeikiškis G.Alekna už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu (1994 metais) ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi (2009 metais), 2001 metais pelnė Petro Abukevičiaus vardo premiją už pažintinius filmus „Kamanų rezervatas“ ir „Bebrų veikla gamtoje“. 2006 metais pripažintas LTV televizijos akcijos „Daugiau saulės, daugiau šviesos“ laureatu nominacijoje „Už saugomą ateitį“.

2007 metais G.Aleknai suteiktas Metų mažeikiškio titulas ir paskirta Mažeikių krašto kultūros premija.

2014 metais jis išrinktas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatu nominacijoje ,,Už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui“, taip pat Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrija G.Alekną apdovanojo medaliu ,,Vilties žvaigždė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai

O tai portretas
kodėl tatos neapdovanojo?Už gausybe išleistu valstybės pinigais knygų kiekį.Kurių niekas neskaito.Būtų labai į temą.Nes šis ministras niekam kitam nieko neduos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių