Ekspertai įvertino V. Putino planuojamą mobilizaciją: kodėl Rusijoje tikėtis perversmo neverta?

Vladimiras Putinas ir vėl sutelkė viso pasaulio dėmesį. Naujausias jo planas – mobilizuoti iki pusės milijono rusų ir mase paimti niekaip nepasiduodančią Ukrainą. Tačiau ar tai padės laimėti karą? O gal Vakarų valstybės pagaliau pradės ukrainiečiams tiekti tankus, naikintuvus ir V. Putino režimas bus sutriuškintinas?

Šio pirmadienio TV3 laida „Karštai su tv3.lt“ pakvies pasvarstyti, kokie yra galimi karo scenarijai.

Savo nuomonėmis ir pastebėjimais dalinsis buvęs ilgametis Lietuvos užsienio reikalų ministras ir ambasadorius ypatingiems pavedimams Linas Linkevičius bei atsargos karininkas Aurimas Navys.

Rusijoje jau plinta vaizdai su naujais mobilizacijos dokumentais. V. Putinas, atrodo, tęsia Josifo Stalino karo vadų tradicijas paimti priešą per savo karių lavonus. Tačiau ar tai jam tikrai padės pasiekti pergalę? O gal tai – tiesus kelias į režimo žlugimą?

Anot A. Navio, pastaruoju metu ties Solidaru vykę mūšiai parodė, kad per vieną parą, vykdant beatodairišką puolimą, okupacinės pajėgos prarado daugiau nei 200 karių. Tačiau, nepaisant to, sugebėjo puslankiu apsupti Solidarą. Tad atsargos karininkas laidoje bus įsitikinęs, kad net jei ginkluotė prastesnė, o technologijos – atsiliekančios, karių masė vis tiek daro savo.

Tačiau yra ir kita pusė. „Jei kalbame apie labai didelius mobilizacijos skaičius – pusę milijono – reikia suprasti, kad pirmiausiai šiuos mobilizuotus žmones reikia apmokyti. Antra – reikia duoti jiems valgyti, juos aprengti, suteikti ginkluotę ir šaudmenų. Juos reikia nugabenti į frontą, o pagrindinis dalykas – nugabenus į frontą, jie turi bent kelias paras išbūti fronto linijoje ar ruože gyvi, išlikti pajėgūs kovoti. Kol kas manyčiau, kad Rusija, be artimiausių savo sąjungininkų pagalbos, nelabai galėtų parengti tokį mobilizuotųjų skaičių lygiavertei kovai su ukrainiečių gynybos pajėgomis“, – sakys laidoje A. Navys.

Anot atsargos karininko, Rusijos praradimai jau dabar yra milžiniški. Tačiau, reikia nepamiršti, kad šiai šaliai niekuomet nėra gana.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeekspertaiVladimiras Putinasmobilizacija Rusijoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių