Pereiti į pagrindinį turinį

Estijoje paminės Baltijos gynybos koledžo įkūrimo dešimtmetį

2009-02-27 12:55
Estijoje paminės Baltijos gynybos koledžo įkūrimo dešimtmetį
Estijoje paminės Baltijos gynybos koledžo įkūrimo dešimtmetį / KAM nuotr. R.Juknevičienė

Penktadienį krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės vadovaujama Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės atstovų delegacija dalyvaus Baltijos gynybos koledžo įkūrimo dešimtųjų metinių minėjimo renginiuose Estijos mieste Tartu.

Šventėje taip pat planuoja dalyvauti Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, Latvijos Prezidentas Valdis Zatleris, Estijos ir Latvijos gynybos ministrai, kiti svečiai.
Vizito į Tartu metu numatytas R. Juknevičienės susitikimas su Estijos gynybos ministru Jaaku Aaviksoo ir Latvijos gynybos ministru Vinetsu Veldre, su kuriais planuojama aptarti Baltijos šalių karinio bendradarbiavimo, gynybos pajėgumų plėtos atsižvelgiant į ekonominę krizę ir kitus klausimus.

Baltijos gynybos koledžas - bendrai trijų Baltijos valstybių įsteigta ir finansuojama tarptautinė karinio mokymo įstaiga ir vienas iš sėkmingiausių trišalių Lietuvos, Latvijos ir Estijos projektų, kuriame taip pat dalyvauja Baltijos valstybių partnerės - JAV, Lenkija, Šiaurės Europos šalys, - siunčiančios į koledžą savo dėstytojus ir instruktorius.

Baltijos gynybos koledžas buvo įkurtas 1999 m. vasario 25 d. Dabar šiame koledže ruošiami Baltijos ir kitų valstybių štabų karininkai ir civiliai pagal keturias mokymo programas: jaunesniųjų štabo karininkų, jungtinio štabo karininkų, civilių tarnautojų ir aukščiausio rango karininkų.

Mokymo programų turinys parengtas atsižvelgiant į Baltijos valstybių gynybinius poreikius, plėtojamus gynybos pajėgumus, jų uždavinius bei šalių geopolitinius ypatumus. Visos programos priderintos prie NATO procedūrų ir standartų, todėl jos yra aktualios tiek NATO, tiek ir šalių, kurios nepriklauso NATO, kariams, besiruošiantiems bendroms su NATO pratyboms ir operacijoms.

Baltijos gynybos koledže mokosi karininkai iš Balkanų regiono valstybių, Rytų ir Centrinės Europos ir kitų šalių, dalyvaujančių NATO partnerystės taikos labui programoje. Skatindama glaudesnį NATO bendradarbiavimą su Pietų Kaukazo ir Rytų Europos šalimis, Lietuva remia Armėnijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Ukrainos ir Moldovos kariškių ir civilių studijas Baltijos gynybos koledže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų