Pereiti į pagrindinį turinį

Europarlamentarai rinkti vangiai

2009-06-08 23:59
Dėmesys: vakar prie balsadėžių atėjo itin mažai rinkėjų.
Dėmesys: vakar prie balsadėžių atėjo itin mažai rinkėjų. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Lietuvos rinkėjai labai vangiai dalyvavo Europos Parlamento (EP) rinkimuose. Kadenciją baigiantis Prezidentas Valdas Adamkus prognozavo, kad prie balsadėžių ateis ne daugiau kaip 30 proc. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, iki 10 val. sekmadienį EP rinkimuose dalyvavo 2,09 proc. rinkėjų. Tai gerokai mažesnis aktyvumas nei prieš tris savaites, kai Lietuvoje buvo renkamas prezidentas. Gegužės 17-ąją iki 10 val. ryto prie balsadėžių buvo atėję 5,74 proc. rinkėjų.

Vilniaus mieste iki 10 val. balsavo 1,66 proc. rinkėjų, Kauno mieste – 1,47 proc., Klaipėdoje – 1,9 proc. rinkėjų.

Šią savaitę savivaldybėse, namie ir specialiuosiuose paštuose kariuomenėje, įkalinimo įstaigose bei ligoninėse iš anksto EP rinkimuose balsavo 4,12 proc. rinkėjų.

Lietuvoje rinkta 12 europarlamentarų. EP rinkimuose dalyvavo 15 partijų kandidatai.

Prezidento V.Adamkaus teigimu, rinkėjų pasyvumą lemia tai, kad rinkimų kampanija buvo visiškai neįdomi.

Su ponia Alma apie 13 val. balsuoti atvykęs V.Adamkus sakė savo balsą atidavęs tam, kas galės geriausiai atstovauti "ne tik ES, bet, svarbiausia, Lietuvai".

Prezidentas sakė manąs, kad daugiau balsų EP rinkimuose turėtų surinkti tradicinės partijos, turinčios stiprią organizacinę struktūrą.

"Man atrodo, tos partijos, kurios šiandien tokiame ore laikysis griežtos tvarkos, vos ne įsakymo eiti saviškiams ir balsuoti. Yra tokių partijų tarp mūsų, jūs puikiai žinot <...>. Tradicinės partijos turi stipresnes organizacijas, o tie, kurie turi stipresnę organizaciją, tie tikriausiai daugiausia atstovų ir gaus", – sakė V.Adamkus.

Briuselyje, Lietuvos ambasadoje Belgijoje, balsavusi išrinktoji prezidentė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė ragino žmones nepasiduoti abejingumui ir išsirinkti tokius europarlamentarus, "kurie geriausiai sugebės ginti pirmiausia Lietuvos interesus".

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas, ministras pirmininkas Andrius Kubilius tikėjosi, kad konservatoriai gaus daugiau mandatų nei per praėjusius EP rinkimus.

Prieš penkerius metus rinkimus į EP laimėjusios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas prognozavo, kad dabar partija gaus trigubai mažiau balsų nei prieš penkerius metus.

"Jeigu baigsis lietus, gausime pusantros vietos, jeigu nesibaigs – vieną", – vakar BNS sakė V.Uspaskichas. 2004 m. Darbo partija laimėjo 5 mandatus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų