Europos Komisija Lietuvai skiria 37 mln. eurų migrantų krizei spręsti

  • Teksto dydis:

Europos Komisija Lietuvai skirs 37 mln. eurų finansinės paramos sprendžiant migrantų krizę, trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Sprendimas priimtas po pirmadienį ir antradienį Lietuvoje vykusio Europos Komisijos delegacijos vizito, kuriuo siekta įvertinti situaciją bei Lietuvos poreikius, kilusius dabartinės migracijos situacijos kontekste ir pasiūlyti veiksmingos paramos Lietuvai sprendimus.

„Ši parama padės patenkinti poreikius, susijusius su migrantų priėmimo ir sulaikymo infrastruktūra, prieglobsčio procedūromis, saugiomis ir oriomis gyvenimo sąlygoms, būtinomis paslaugomis neteisėtiems migrantams, jų apgyvendinimo vietų saugumo užtikrinimu, o taip pat su krizine komunikacija ir informacijos sklaida. Taip pat buvo sutarta toliau ieškoti sprendimų sienos stebėjimo sistemoms finansuoti“, – teigia ministerija.

Vizito metu vykusiuose susitikimuose dalyvavo Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo, Užsienio reikalų ministerijų, Migracijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, Užsieniečių registravimo centro, Pabėgėlių priėmimo centro, Lietuvos savivaldybių asociacijos, taip pat Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnybos „Frontex“, Europos prieglobsčio paramos biuro, Europos sąjungos teisėsaugos bendradarbiavimo agentūros „Europol“ ir Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro atstovai.

Atsakingai vertiname savo pareigą apsaugoti ES išorės sieną bei užkirsti kelią antriniam jau atvykusių migrantų judėjimui.

Bendroje sesijoje su valstybės institucijų atstovais EK delegacijai buvo pristatyta esama migracijos situacija, neteisėtų atvykimų statistika, politinis kontekstas, veiksmai, kurių ėmėsi Lietuva neteisėtos migracijos krizės suvaldymui, ypač išorinės ES sienos apsaugos stiprinimo ir  migrantų apgyvendinimo srityse.

„Atsakingai vertiname savo pareigą apsaugoti ES išorės sieną bei užkirsti kelią antriniam jau atvykusių migrantų judėjimui. Efektyvus šių pareigų vykdymas – tai visos ES interesas, todėl tikimės ES institucijų, agentūrų ir valstybių narių politinio palaikymo, finansinės, ekspertinės bei techninės pagalbos, įskaitant pagalbą įrengiant fizinį barjerą ties Lietuvos-Baltarusijos siena“, – kalbėjo vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Teminėse diskusijose EK ir Lietuvos institucijos aptarė prieglobsčio procedūrų ir migrantų apgyvendinimo, grąžinimo į trečiąsias šalis ir readmisijos skatinimo, sienos apsaugos stiprinimo bei komunikacijos klausimus. Su Lietuvos savivaldybių asociacija aptarti savivaldybėms, kuriose apgyvendinami migrantai, kylantys iššūkiai.

„Visų pirma mums svarbiausia užtikrinti Lietuvos gyventojų saugumą. Antra, siekiame migrantus apgyvendinti tinkamomis sąlygomis bei suteikti jiems visą reikalingą informaciją apie prieglobsčio procedūras ir kokioje situacijoje jie atsidūrė. Šie žmonės – Baltarusijos režimo manipuliacijų įrankis. Jie neplanavo atsidurti Lietuvos migrantų stovyklose. Mūsų tikslas – padėti jiems grįžti į savo kilmės šalis, tad ketiname sutelkti pastangas į savanoriškų grąžinimų skatinimą“, – teigia vidaus reikalų viceministras A. Abramavičius.

EK delegacijos nariai taip pat lankėsi Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, kur turėjo galimybę pamatyti Padvarionių užkardoje laikinai apgyvendintas neteisėtai atvykusių migrantų šeimas, nuvykti prie pat sienos ir netgi stebėti Baltarusijos pasieniečių patruliavimą. Taip pat delegacija apsilankė Medininkų pasieniečių mokykloje, kurios teritorijoje šiuo metu įrenginėjama modulinių namelių stovykla.

EK atstovai teigiamai įvertino Lietuvos pastangas ir pritarė, kad veiksmingas migracijos valdymas reikalauja kompleksinio požiūrio. EK supranta, kad migracijos srautas į Lietuvą – tai vienas iš hibridinės agresijos elementų ir yra pasiruošę tolimesniam konstruktyviam dialogui dėl galimų pagalbos Lietuvai formų, įskaitant finansinę paramą ir  migrantų kilmės šalių bendradarbiavimo readmisijos srityje skatinimą.

Ministerijos duomenimis, šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 112 migrantai. Tai yra 55 kartus daugiau, nei per visus 2020 metus, ir 110 kartų daugiau, nei per visus 2019 metus.


Šiame straipsnyje: EKparamamigrantų krizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kada statys tvorą

kada statys tvorą portretas
laukiam pirmų buldozerių

Leiskite paklausti

Leiskite paklausti portretas
O lėšas pervęs iš karto į slaptąsias sąskaitas Bermuduose?

Anonimas

Anonimas portretas
Tam ožiukas juos čia ir susikvietė...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių