Europos politikai užsižaidė su migracijos politika?

  • Teksto dydis:

Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga teigia, kad Europa skubiai turi spręsti ir keisti migracijos politiką ir su šia sritimi susijusius teisės aktus. To nepadarius, mūsų laukia liūdnos perspektyvos.

Įžūlus elgesys

"Ką palaikome šiandien: teisėtas priemones, pirmose gretose stovinčius pasieniečius ar tuos migrantus, kurie į mūsų šalį veržiasi neteisėtomis priemonėmis, kuriems negresia nei badas, nei mirtis, nei represijos jų šalyse, ir kurių tikslas – ne bet kokia saugi valstybė, o tik Vokietija ar Skandinavija?" – klausė Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Rimantas Liepa.

Anot jo, žmones lengva sugraudinti, vaizdai Lenkijos ir Baltarusijos ar Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje virpina širdį, tačiau migrantai anapus tvoros, didžioji jų dauguma, nesistengia elgtis civilizuotai ir teisėtai. Priešingai, jie plėšo savo pasus, su kuriais atskrido į Baltarusiją, slepia tapatybes, meluoja apie kilmės šalį, o prireikus kaip skydą naudoja ne tik savo moteris, bet ir vaikus.

Net ir dauguma tų, kuriems pavyko prasmukti ir šiuo metu gyvena migrantų stovyklose, nesielgia kaip prieglobsčio prašytojai, kuriems iš tiesų sugrįžti į namus reikštų mirties nuosprendį.

"Jie mėto iš mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų skirtą maistą, duotas higienos priemones, drabužius, tyčia gadina turtą ir protestuoja dėl neva netinkamų apgyvendinimo sąlygų, o kartais net puola pareigūnus, kaip kad nutiko Medininkų užsieniečių registracijos centre, kur tarpusavyje susikivirčijusios moterys puolė ir apkandžiojo pareigūnus. Ir vis reikalauja, reikalauja, reikalauja "Freedom", – pastebėjo R.Liepa.

Migrantų tarpininkai

Pasak Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos atstovų, žibalo į ugnį įpila ir kai kurie mūsų Seimo nariai, kurie, matydami, kad gali uždirbti lengvų balų reitingų lentelėse ir taip kraudamiesi kapitalą rinkimams, profsąjungos nuomone, tapo savotiškais migrantų tarpininkais, užuot žadinę miegančius Europos politikus skubos tvarka taisyti su migracija susijusius, beviltiškai pasenusius teisės aktus.

Jie mėto iš mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų skirtą maistą, duotas higienos priemones, drabužius, tyčia gadina turtą.

"Butelius ir akmenis į pareigūnus svaidantys migrantai, užuot teisėtu būdu apsilankę ambasadoje ar pasienio kontrolės punkte, daromi aukomis, bedant pirštu į mūsų šalies Valstybės sienos apsaugos tarnybą ir jos pareigūnus, kad šie jų neįleidžia. Priminsime, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos funkcija – saugoti valstybės sieną, kad ji netaptų pereinamu kiemu, o šalies gyventojai būtų saugūs. Pasieniečiai bei jiems talkinantys kiti pareigūnai ir toliau gins tas vertybes, kurios svarbiausios, – savo šalį ir Lietuvos žmones. Norisi tiek politikų, kurie stojo migrantų pusėn, tiek graudinamos visuomenės paklausti, kas jums šiandien svarbiau: jūsų saugumas, mūsų šalis, mūsų pasieniečiai, patiriantys didžiulį stresą, įtampą ir psichologinį spaudimą, vėl atšaukti iš atostogų, nes valstybėje sudėtinga situacija, ar anapus tvoros esantys migrantai, paminantys teisę ir jėga bandantys patekti į mūsų šalį?" – retoriškai klausė R.Liepa.

Neatitinka realijų

Pasak Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojo Žygimanto Kalpoko, migracijos politika turi būti kuo skubiau peržiūrėta ir atitikti šių dienų realijas.

"Ši atsakomybė krenta ant visų Europos valstybių politikų pečių. Situacija, kurią stebime prie Lenkijos sienos, netrukus gali pasikartoti ir prie Lietuvos ar kitos Europos valstybės sienos. Minia anapus sienos nepanaši į prieglobsčio prašytojus, o į agresorius, kurie kėsinasi į suverenios valstybės ginamas vertybes. Juk eidami į svečius ar kreipdamiesi pagalbos į kaimyną nesibeldžiame į jo duris kojomis ir smūgiais?" – replikavo  Ž.Kalpokas.

Pasak jo, Baltarusija naudojasi ES biurokratizuotu prieglobsčio teisės mechanizmu, nes žino, kad taip galės dirbtinai atkreipti dėmesį ir parodyti, kokia Europa iš tikrųjų yra nehumaniška ir kaip neva pažeidžiamos žmogaus teisės.

"Europai laikas atsibusti ir pradėti kritiškai vertinti migrantų elgesį bei jų tikruosius ketinimus. Tikimės, kad ši migracinė krizė pagaliau pakeis Europos politikų mąstymą ir ES supras, kad visų alkstančiųjų, trokštančiųjų geresnio ir sotesnio gyvenimo mūsų žemyne, nepamaitins. Chroniškas noras pasirūpinti visu likusiu pasauliu ir jo nelaimingaisiais, bandant patenkinti jų norus, yra sizifiška našta, kurios ES nepakels, todėl viliamės rimtų pokyčių Europos migracijos politikoje: ir procedūrų trumpinimo, prieglobsčio prašytojo vertinimo kriterijų peržiūrėjimo ir pan.", – sakė Ž.Kalpokas.

Dabartiniai įvykiai lėmė, kad Lietuva ir Lenkija vėl kovoja prie Rytų Europos civilizacijos sienų.

"Tikime, kad apsiginsime. Tikime, kad Europa bus dar stipresnė, solidaresnė. Tačiau šiandien reikia visų mūsų šalies piliečių palaikymo mūsų pareigūnams ir kariams, kurie vykdo valstybės gynybą", – sakė Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Ž.Kalpokas.

Pasak R.Liepos, atidžiai sekdama įvykius Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga solidarizuojasi su Lenkijos pareigūnais, ginančiais savo šalies suverenitetą ir saugumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai yra

Tai yra portretas
Merkeles politines Pasekmes , Nepasiduokit !!

>

> portretas
Ka ,"tuo klausimu" ,mano Inga,kokios Maskvos instrukcijos !? Jau "autonomine ikurta", ar dar stadijoje !?

Valodia \\\\\.../////

Valodia  \\\\\...///// portretas
V.I.Leninas komunistinio šeštadienio talkoje,naujas varijantas.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių