Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Tarybos komisijos biure – pirmas lietuvis

2015-04-07 07:37
DMN inf.
Šarūnas Liekis
Šarūnas Liekis / VDU nuotr.

Europos Tarybos komisija prieš rasizmą ir netoleranciją (angl. ECRI) Strasbūre, Prancūzijoje savo biuro nariu pirmą kartą išrinko lietuvį – VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekaną, politologą, profesorių Šarūną Liekį, kuris iki šiol komisijoje dirbo šalies nepriklausomu ekspertu.

2002 m. Lietuvos atstovas pradėjo dirbti ECRI komisijoje nepriklausomu pamaininiu ekspertu, o nuo 2013 m. buvo paskirtas pagrindiniu. Kartu su kitais nariais prof. dr. Š. Liekis rengia ataskaitas apie Europos Tarybos narių kovą su rasizmu ir netolerancija. Pasak jo, dauguma komisijos narių yra senbuviai, didžiulę patirtį sukaupę savo sričių ekspertai. Lietuvis yra vienas jauniausių ECRI narių.

Galima sukelti konfliktą

Nuodugniai išanalizavę rasizmo ir netolerancijos situaciją konkrečioje šalyje, surengę vizitus valstybės institucijose, ECRI ekspertai parengia ataskaitą su savo rekomendacijomis, iš kurių bent dvi vietos valdžia privalo įvykdyti. Todėl ekspertų kompetencija labai svarbi – pateikus netinkamą rekomendaciją, pavyzdžiui, pareikalavus finansinių bėdų turinčios Graikijos kažkam išleisti daug lėšų, galima sukelti rimtą konfliktą.

Šių metų kovo pabaigoje profesorius Šarūnas Liekis buvo išrinktas į ECRI komisijos biurą – tai jos valdantysis organas, formuojantis institucijos politiką, sprendžiantis, kurias veiklas laikyti prioritetinėmis.

„Tai itin didelė atsakomybė, ypač reaguojant į ypatingus atvejus, pavyzdžiui, Ukrainoje. Pernai reikėjo priimti sprendimą dėl jos tikrinimo, nes paskutinį kartą tai buvo daryta 2011-aisiais. Bet dabar padėtis Ukrainoje sudėtinga, ten negali naudoti tų pačių metodų, kaip stabiliose valstybėse“, – paaiškino prof. Š. Liekis.

Lietuva dažnai išsisukinėja

Kovo mėnesį lietuvis drauge su čekų profesoriumi Daliboru Jileku paskelbė metus rengtą ataskaitą apie netolerancijos ir rasizmo kontrolės politiką Graikijoje. Ekspertų išvada – šalyje svarbiausios problemos išlieka, ypač paplitusi ksenofobija, prievarta prieš pabėgėlius, migrantus, mokyklose vykdoma romų vaikų segregacija. Neofašistinė partija „Laïkós Sýndesmos – Chrysí Avgí“ Graikijoje prisidėjo prie rasinės neapykantos, netolerancijos, ekstremistinių išpuolių ir baimės atmosferos.

Kita vertus, pripažįstama, jog graikai ėmėsi savalaikių žingsnių kovoje su rasizmu, pavyzdžiui, priėmė atitinkamus įstatymus, įkūrė specialų policijos padalinį, kovojantį su rasizmu, paskyrė specialius prokurorus, atsakingus už rasistinės prievartos bylas.

„Graikijoje yra daug problemų, tačiau Lietuvai yra ko iš jos išmokti – visų pirma, konstruktyvaus bendradarbiavimo. Komisija siūlo graikams pagalbą, kuri yra poreikis iš šono, jie tai supranta. O Lietuva, kaip ir kitos Europos Tarybos narės, gana dažnai pasirenka gynybinę poziciją, išsisukinėja. Nors paskutiniu metu padėtis gerėja“, – pasakojo ECRI biuro narys.

Linkėjimas Lietuvai – nemąstyti provincialiai

Šarūnas Liekis pabrėžia, kad darbas vyksta produktyviausiai, kai valstybė prisiima savo problemas, nekaltina nieko šmeižtu ar neįvertinimu, džiaugiasi, kad jai siūloma pagalba. Pavyzdžiui, daug šalių prisideda prie papildomų ECRI komisijos veiklų, kad būtų atidžiai ištirtos visuomenės problemos jų viduje – ten valdžia supranta, kad jei tektų viską spręsti savarankiškai, reikėtų išleisti žymiai daugiau lėšų.

„Lietuvai linkėčiau orientuotis į dialogą su Europos Taryba, matyti save kitų valstybių kontekste, nemąstyti provincialiai, lyg jos problemos svarbiausios. Ir mažiau gėdos jausmo – problemų turi visi. Bandykime tvarkytis, ECRI tam ir yra – ekspertų kompetencija labai aukšta, atskirų valstybių statistiniam tarnautojui dar augti ir augti iki jų lygmens. Jų tikslas – užtikrinti žmogaus teisių laikymosi standartus. O konfrontacinė laikysena niekur neveda, nes tuomet komisija yra linkusi taikyti griežtesnes sankcijas“, – sako politologas.

Dirba jau du dešimtmečius

Europos komisija prieš rasizmą ir netoleranciją (ECRI) yra Europos Tarybos nepriklausomas žmogaus teisių stebėsenos organas, įkurtas 1993 metais ir skirtas kovai su rasizmu, diskriminacija, ksenofobija, antisemitizmu ir netolerancija. Komisija, kurią sudaro 47 ekspertai ir keletas nuolatinių stebėtojų, reguliariai skelbia ataskaitas apie tarybos nares ir teikia joms bendrosios politikos rekomendacijas.

ECRI biurą sudaro pirmininkas, du vicepirmininkai ir keturi nariai. Biuras nustato veiklos prioritetus komisijai, reaguoja į neeilines situacijas Europos Tarybos šalyse narėse, užtikrina komisijos sprendimų stebėseną ir, iškilus būtinybei, imasi skubių veiksmų šalyse narėse. Biuras siūlo darbotvarkę ECRI veiklai bei vykdo kitus komisijos suteiktus įgaliojimus.

Tai – pirmas kartas, kai į Europos Tarybos komisijos biurą yra išrinktas nepriklausomas šalies atstovas iš Lietuvos.

Specializacija – istorija, politologija, mažumos

Prof. dr. Šarūnas Liekis yra Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas ir fakulteto tarybos narys, Politologijos katedros profesorius, Senato narys.

Politologas baigė Vilniaus universiteto Istorijos fakultetą, studijavo Oksfordo, Jeruzalės hebrajų universitete, Brandeis universitete JAV. Pastarajame įgijo socialinių mokslų daktaro laipsnį, Vilniaus universitete atliko habilitacijos procedūrą. Jis dirbo A. Sacharovo fonde, Atviros Lietuvos fondo programų direktoriumi, Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje ir t. t. Mokslinių interesų kryptys – istorija, politologija, mažumų problematika, religijos politika, egodokumentacija. Jis skaito paskaitas, konsultuoja, dalyvauja baigiamųjų darbų gynimuose Lietuvoje ir užsienyje.

Mokslininkas dirba įvairiose tyrimų ir konsultavimo darbo grupėse Lietuvoje ir užsienyje, dalyvauja moksliniuose tyrimuose, turi mokslinių projektų rengimo, tyrimų koordinavimo ir vadybos patirties; taip pat dalyvauja mainų programose, mokymuose ir kvalifikacijos kėlimo kursuose. Prof. dr. Š. Liekis buvo įvertintas tyrimų stipendijomis JAV, D. Britanijoje ir Izraelyje, paskelbė virš 50 straipsnių, parašė kelias knygas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų