Pereiti į pagrindinį turinį

Europos žurnalistai pasmerkė Lietuvos teisėsaugos veiksmus prieš žiniasklaidą

2013-11-12 14:47
BNS inf.
Facebook nuotr.

Europos žurnalistų federacija (EŽF) griežtai sukritikavo Lietuvos teisėsaugos veiksmus prieš šalies žiniasklaidą, teigdama, kad agentai pažeidė žiniasklaidos laisvę.

"Mes griežtai smerkiame reidą BNS ir Lietuvos teismo nurodymą reikalauti žurnalistų atskleisti jų konfidencialius šaltinius", - sakė EŽF prezidentas Mogensas Blicheris Bjerregardas (Mogensas Blicheris Bjeregoras).

"Absurdiška, kad teismas pasirinko ginti politinio elito interesus nacionalinio saugumo pagrindu vietoj viešo intereso į informacijos laisvę", - teigia jis.

Anot federacijos, tai akivaizdus žurnalistų teisės į konfidencialių šaltinių apsaugą pažeidimas: "Žurnalistai negali veikti kaip demokratijos sergėtojai, jei tokias teises pažeidžia arba jas viršija šiuo atveju politinio elito teisės".

EŽF primena, kad pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo suformuotą precedentą, teisė saugoti konfidencialius šaltinius - esminė išraiškos laisvės dalis. Šias teises taip pat gina dauguma nacionalinių įstatymų Europoje.

BNS spalio 31 dieną pranešė apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

Po BNS pranešimo STT kelis vykdė kratas BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų