Pereiti į pagrindinį turinį

Finansų ministro bankrotas

2009-03-20 09:00
Finansų ministro bankrotas
Finansų ministro bankrotas / Mindaugo Ažušilio nuotr. Fiasko: finansų ministras A.Šemeta prarado ne tik visuomenės, bet ir jį delegavusios partijos pasitikėjimą.

Dar šį pavasarį, priėmus apkarpyto biudžeto pataisas, arba vasarą, po prezidento rinkimų performuojant Vyriausybę, finansų ministras Algirdas Šemeta gali būti pakeistas kitu konservatoriumi.

Kritikavo kelias valandas

Jau anksčiau nepasitenkinimą A.Šemetos veikla reiškė kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai, taip pat opozicijos atstovai. Dabar finansų ministrą imasi kritikuoti ir valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) nariai.

Užvakar vakare ir vakar ryte po kelias valandas vykusiuose TS-LKD frakcijos posėdžiuose A.Šemeta išgirdo ne vieną kritišką pastabą.

Viena konservatorių lyderių, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė išreiškė nepasitenkinimą jo planais dešimtadaliu karpyti biudžetininkų atlyginimus, taip gelbėjantis nuo vis didėjančio biudžeto deficito.

"Taip, sakiau dėl to pastabų. Manau, kad reikia ieškoti kitų problemos sprendimo būdų, juk sumažinus atlyginimus sumažės ir "Sodros" įplaukos. Tuomet reikės spręsti socialinio draudimo biudžeto lopymo problemas", – atkreipė dėmesį I.Degutienė.

Jos pastabos sulaukė kai kurių kitų frakcijos narių palaikymo. Jie piktinosi, kad A.Šemeta nesusitvarko su pareigomis, tik atlieka "buhalterio" funkcijas, neatsižvelgia į politines priimamų sprendimų pasekmes. Reikštas nepasitenkinimas, kad tik iš spaudos sužinoma apie planus gerokai sumažinti bazinį atlyginimą, pagal kurį skaičiuojamos visų valstybės tarnyboje dirbančių algos.

Juokaudama pasiūlė V.Matuzą

Tačiau, pasak I.Degutienės, finansų klausimais diskusijos frakcijoje vyko ir anksčiau, todėl politikė nebuvo linkusi sureikšminti savo išsakytų pastabų.

Kita vertus, ji sutiko, kad šįkart kritika buvo kiek stipresnė nei ankstesniuose frakcijos posėdžiuose.

Konservatorė tik pajuokavimu pavadino savo pasiūlymą A.Šemetą keisti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininku Vitu Matuzu. "Pajuokavau, kad vasarą, po prezidento rinkimų, vis tiek bus pertvarkoma Vyriausybė, galbūt naujasis prezidentas nebenorės tokio finansų ministro. Sakiau, kad nieko tokio, nes turime kitų gerų kandidatų – va, pavyzdžiui, V.Matuzą. Bet tai buvo tik pajuokavimas", – teisinosi I.Degutienė.

Ji pripažino, kad galbūt ir nederėjo "šitaip juokauti, kai finansų padėtis tokia sunki". Politikė nemano, kad jau dabar būtų laikas keisti finansų ministrą.

Karštos galvos atvėso?

V.Matuzas irgi sakė I.Degutienės pasiūlymą dėl finansų ministro pakeitimo laikąs pajuokavimu.

Bet ir šis politikas pripažino, kad šįkart frakcijoje A.Šemetai sakytos pastabos buvo "kur kas esmingesnės nei ankstesniuose posėdžiuose". "Nors ir ne visi kolegos įsigilinę į reikalo esmę, nežino visų skaičiavimų ir visų galimų vieno ar kito pasiūlymo pasekmių, vis dėlto, frakcijoje pasakyta daug konstruktyvių dalykų", – teigė V.Matuzas.

Anot jo, finansų ministras, be kita ko, paragintas kuo labiau su frakcija derinti visus probleminius klausimus, susijusius su biudžetu.

V.Matuzas neigė, kad galvojama apie finansų ministro pakeitimą.

Frakcijos seniūnas Jurgis Razma pripažino, kad "emocingų pareiškimų posėdyje buvo", tačiau jų nesureikšmino. Ir J.Razma tvirtino, kad Finansų ministerijos vadovo keisti neplanuojama.

Dar sugrįš prie atleidimo

A.Šemetą kritikuoja ir kai kurie konservatorių partneriai valdančiojoje koalicijoje, ir opozicija, tvirtinanti, kad finansų ministro pasiūlyta ir pernai gruodį naktimis kardinaliai pakeista mokesčių sistema žlugdo šalies biudžetą ir stumia ekonomiką į dar didesnę finansinę prarają.

Valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas yra ne sykį užsiminęs, kad finansų ministras, rengdamas pasiūlymus dėl biudžeto ir mokesčių įstatymų pataisų, nesikonsultuoja su koalicijos partneriais.

A.Šemetos vykdomą finansų politiką itin skeptiškai vertina ir verslo struktūros.

Tėvynės sąjungos lyderis premjeras Andrius Kubilius yra pareiškęs netiesioginę paramą A.Šemetai. "Pagal tai, ką reikėjo padaryti ir kas padaryta, aš galiu tik pagirti Finansų ministerijos kolektyvą. Mūsų laukia dar daug nelabai populiarių darbų finansų sistemoje. Galiu pasakyti labai paprastai – jeigu Finansų ministerijai būtų vadovavę tokie žmonės, kokie ten buvo iki Seimo rinkimų (socialdemokratas Rimantas Šadžius – red. past.), tai šiandien būtų tekę visiškai nuvertėjusius litus klijuoti ant sienų", – interviu dienraščiui yra sakęs premjeras.

Pats A.Šemeta neatmetė galimybės atsistatydinti: "Politikas, bet kuris ministras turi būti kasdien tam pasiruošęs."

Neoficialiomis žiniomis, prie finansų ministro pakeitimo klausimo valdantieji gali sugrįžti balandį arba gegužę, kai Seime bus patvirtintas šių metų biudžeto apkarpymas. Be to, vasaros viduryje, prisaikdinus naująjį prezidentą, A.Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės laukia performavimas, todėl finansų ministras gali tapti vienu iš tų, kurie bus pakeisti.


Siūlo alternatyvą

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcija kritikuoja Vyriausybės planus mažinti atlyginimus valstybės tarnautojams ir vietoj to siūlo laikinai įvesti progresinį gyventojų pajamų bei turto mokesčius.

"Įvedant laikinąjį progresinį pajamų mokestį ir nustatant kai kuriuos kitus mokesčių pakeitimus galima būtų tikėtis apie 1 mlrd. litų papildomų biudžeto pajamų, kurios leistų išvengti minėto atlyginimų mažinimo", – pranešime teigė TS-LKD frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

TS-LKD frakcijos nuomone, atlyginimų karpymas tik padidintų "Sodros" biudžeto deficitą, todėl reikėtų ieškoti kitų alternatyvų, kurios leistų padidinti įplaukas į biudžetą.

Frakcija kreipėsi į Finansų ministeriją siūlydama parengti alternatyvų biudžeto tikslinimo projektą. Be to, frakcija prašo ministerijos parengti socialinių pasekmių ir poveikio verslui analizę visiems su biudžeto deficito mažinimu susijusiems sprendimų projektams.

BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų