Pasisakė apie nelegalų gyvūnų dauginimą: jei nebūtų paklausos, nebūtų ir pasiūlos

  • Teksto dydis:

Po žinios apie antisanitarinėmis sąlygomis laikomus šunis, gyvūnų mylėtojai stojo į kovą su nelegaliais gyvūnų daugintojais. Fotografas Marius Čepulis socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo mintimis apie gyvūnų daugintojus, kurie nelegaliai pelnosi daugindami keturkojus ir juos parduodami pigiau nei oficialūs gyvūnų veisėjai. Pasak M. Čepulio, gyvūnų daugintojai tiesiog paklūsta rinkos dėsniams – jei nebūtų paklausos, nebūtų ir pasiūlos.

„Kadangi su teksto suvokimu daug kas turi problemų, tai ne, aš neginu daugintojų, taip – kalti tiek daugintojai, tiek pirkėjai. Pasipylė prašymai dalintis tos bobos daugintojos fotke, kuri čia pagarsėjo ant visos Lietuvos. Naujai gimę didieji gyvūnų gelbėtojai plėšosi maikes ir reikalauja bobos mirties bausmės. Nieko nenupezančių apie gyvūnų laikymą aktyvistai braunasi į privačias valdas ir neduokdie jūsų šuniukas netupės Rojalio maiše. Isterijos levelis 899“, – socialiniame tinkle rašė fotografas.

Norinčių vokiečių aviganių už 100 eurų kas antras skelbimas. Nes mum reikia blyn draugo, o ne popieriaus.

Pasak M. Čepulio, su gyvūnų daugintojais jau ilgą laiką kovoja veisėjai, tačiau kol kas teigiamų pokyčių nepastebima. „Bet ar išties tik daugintojai yra problema? Netiesiogiai šunų veisimo versle dalyvavau daug metų. Daug metų būdavo pjautynės su daugintojais, daug metų veisėjai su jais kovojo, bet visiems buvo dzin. Nes yra jos didenybė paklausa. „Oi čia pas jus labai gražu, bet ten už tvoros yra dešimt kartų pigiau be dokumentų, man nereikia dokumentų, noriu draugo, bet veislinio“. Kam mokėt už vokietuką 600–2000 eurų, kai pilna už 50–100 eurų. Pažiūrėkit skelbimus. Norinčių vokiečių aviganių už 100 eurų kas antras skelbimas. Nes mum reikia blyn draugo, o ne popieriaus“, – kritikos strėlių dėl žmonių elgesio negailėjo M. Čepulis.

Fotografas prie įrašo pridėjo ir jo žodžius iliustruojančią nuotrauką. Joje – skelbimas, kuriame rašoma, kad žmogus ieško pirkti veislinio šuns. Tačiau skelbimo autorius priduria, kad šuo gali būti ir be kilmės dokumentų.

„Facebook“ nuotr.

Daugintojai tik paklūsta rinkos dėsniams. Jie už nieką neatsako ir duos jums prekę, jei tik ta paklausa bus.

„Taigi, brangieji kovotojai ir gelbėtojai, čia yra tas pagrindinis paklausos kūrėjas. O daugintojai tik paklūsta rinkos dėsniams. Jie už nieką neatsako ir duos jums prekę, jei tik ta paklausa bus. Ir reikia dalintis ne tos bobos fotke, o visų pas kuriuos yra nupirktas pigiau šuniukas be dokumentų. Jie niekuo nesiskiria. Daugintojai išnyks, kai bus galima pirkti tik iš registruotų veislynų šunis. „Skelbiu.lt“ galėtų filtruoti skelbimus ir nedalyvauti daugintojų biznyje. O jei norit draugo – jų tūkstančiai laukia jūsų meiliai lekuodami prieglaudose“, – mintimis dalijosi M. Čepulis.

Primename, kad sumaištis dėl antisanitarinėmis sąlygomis laikomų keturkojų kilo praėjusią savaitę. Kretingos rajone, Padvarių kaime, savo draugų šuniuko pasigedusi moteris rado jį netoliese įkurtame neteisėtai veikiančiame šunų veislyne. Policijai apie įvykį pranešusi moteris „Facebook“ paskyroje dalijosi išgyvenimais. Ketvirtadienį ji pasigedo draugų škotų terjero. Netoli tos vietos, kur dingo keturkojis ji išgirdo daugybės šunų lojimą, priėjusi prie pastato ji pamatė savo šuniuką narve. 

„Facebook“ nuotr.

„Pamatėme tikrai kraupų vaizdą, mus visus ištiko šokas. Sandėlio tipo pastate buvo įkalinta daug šunų, visi jie buvo veisliniai. Vaizdas buvo kraupus. Išsigandę, susigūžę šunys laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų“, – dalijosi įspūdžiais moteris.

Dėl gyvūnų laikymo Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose pradėti tyrimai

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pradėjo tyrimus dėl gyvūnų laikymo sąlygų Kretingos, Širvintų ir Tauragės rajonuose.

„Visais šiais atvejais pradėtas patikrinimas. Tyrimas prasideda patikrinimu, o toliau priklausys nuo to, kokia bus surinkta medžiaga“, – BNS sekmadienį sakė Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas Giedrius Blekaitis.

Jo teigimu, iš galimai nelegalių gyvūnų veisyklų Kretingos ir Tauragės rajonuose globos įstaigoms perduotos kelios dešimtys šuniukų. „Iš Kretingos rajono 25 šuniukai perduoti į „Nuarą“, o Tauragės rajone 10 šuniukų globą perėmė kita globos organizacija“, – teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas.

Blogiausia, kad atsiranda žmonių, kurie nori įsigyti tokius gyvūnus. Veislinis gyvūnas yra brangus, bet kam tada pirkti gyvūną iš tokių sąlygų?

Jis taip pat pridūrė, kad sekmadienio pavakarę kolegos dirbo Širvintų rajone. „Vyksta patikrinimas, kolegos vietoje vertina aplinkybes. Ten yra didelis ūkis, kur laikomi ne tik šunys“, – kalbėjo G. Blekaitis.

„Žmonės nepirktų, nebūtų ir nelegalių veisyklų“

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas pabrėžė, kad šiuo atveju svarbiausiais žmonių sąmoningumas – jeigu nebūtų paklausos nelegaliai auginamiems gyvūnams, nebūtų ir nelegalių veisyklų. „Žmonės nepirktų, tai nebūtų ir nelegalių veisyklų, – teigė G. Blekaitis.

„Blogiausia, kad atsiranda žmonių, kurie nori įsigyti tokius gyvūnus. Veislinis gyvūnas yra brangus, bet kam tada pirkti gyvūną iš tokių sąlygų? Juk yra globos namai, kur tikrai yra nereikalingų gyvūnų, kurių kažkas atsisakė“, – pridūrė jis.

Jis stebėjosi, kodėl anksčiau tarnybai nebuvo pranešta apie tokius atvejus, nes veikla greičiausiai buvo vykdoma ne vienerius metus. „Žmonės gyvena visiškai šalia. Gal kaimynai ir įtarė kokią veiklą, nes vis tiek šunų laikymas – juk ten ne vienas ir ne dešimt šunų buvo, bet mūsų institucija anksčiau nebuvo gavusi jokio pranešimo“, – sakė tarnybos atstovas.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus patarėjas G. Blekaitis taip pat priminė, kad už pažeidimus, administracine tvarka, numatytas įspėjimas, galima piniginė bauda, gyvūnų konfiskavimas.

Tuo tarpu žalieji dėl žiauraus elgesio su gyvūnais kreipsis į Seimą ir FNTT.

Baudžiamasis kodeksas už žiaurų elgesį su gyvūnais numato viešuosius darbus, baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki vienerių metų



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietė

kaunietė portretas
su kai kurių veterenarų pagalba tie šuneliai yra išvežami užsienin, nes LT tikrai nėra tokios paklausos kiek rasta nelegalių veisyklų.

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Čia gėda turėtu būti visiems kurie perka ale veislinį šunį už puse kainos, nes reikia pasipuikuoti, kad turi ale veislinį šunį bet neįperka dokumentinio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių