„Frontex“ Baltarusijos pasienyje baigia Greitojo reagavimo operaciją

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ antradienį baigia puspenkto mėnesio trukusią Greitojo reagavimo operaciją (angl. Rapid Border Intervention).

ES pasieniečių pajėgos į Lietuvą atsiųstos liepos viduryje, reaguojant į išaugusius neteisėtus migracijos srautus iš Baltarusijos.

„Dalis pasieniečių jau išvyksta, dalis palaipsniui išvažiuos ateinančiomis dienomis. Tačiau dalis iš jų liks – gruodžio 1 dieną prasideda operacija „Lanksti operatyvinė veikla“ (angl. Flexible Operational Activities). Ji bus vykdoma iki sausio pabaigos, tačiau ji greičiausiai bus pratęsta“, – BNS teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Dalis pasieniečių jau išvyksta, dalis palaipsniui išvažiuos ateinančiomis dienomis. Tačiau dalis iš jų liks – gruodžio 1 dieną prasideda operacija „Lanksti operatyvinė veikla“.

Naujojoje „Frontex“ misijoje Lietuvos pasienyje turėtų dirbti iki 40 ES pasieniečių. Ik šiol jų buvo kiek daugiau nei 100. Pasak VSAT vado, Lietuva agentūros paprašė mažesnių pajėgų, stebėdama gerėjančią situaciją.

„Dauguma jų yra sienos apsaugos ekspertai. Taip pat prašėme mobilių sienos apsaugos sistemų, sraigtasparnių, tačiau kol kas „Frontex“ valstybės narės nepateikė tokių siūlymų. Tikimės, kad vykdant operaciją tokių valstybių bus“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Anot pasieniečių vado, įrangos trūkumas neturėtų sukelti problemų, užtikrinant sienos apsaugą, mat Lietuva galės dažniau naudoti savo sraigtasparnį, kurio eksploatavimo išlaidas padengs „Frontex“.

„Rizikų nematome, pas mus vis daugiau atsiranda stacionarių stebėjimo sistemų. Mes ir patys turime mobilias stebėjimo sistemas. (...) Tai ypatingų problemų nematome“, – kalbėjo jis.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija, o lapkričio pradžioje pablogėjus situacijai, mėnesiui pasienyje įvesta ir nepaprastoji padėtis.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių