G. Landsbergis teigia matantis pagrindą diskusijai dėl pilietybės panaikinimo M. Drobiazko

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako matantis pagrindą diskusijai dėl Lietuvos pilietybės panaikinimo ledo šokėjai Margaritai Drobiazko.

„Manau, kad pirmiausia, jeigu yra teisiniai klausimai dėl konstitucingumo, jie turėtų būti atsakyti (...), bet diskusijai pagrindą aš matau“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Kaip antradienį pranešė LNK Žinios, Seimo nariai kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją (VRM), kad ši įvertintų pagrindus panaikinti pilietybę čiuožėjai pagal kovą įsigaliojusias įstatymo pataisas, leidžiančias atimti išimties tvarka įgytą pilietybę asmeniui, savo veiksmais keliančiam grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams ir taip žeminančiam šalies vardą.

VRM savo ruožtu turėtų kreiptis į Pilietybės reikalų komisiją, kuri teiktų rekomendaciją prezidentui Gitanui Nausėdai, priimsiančiam galutinį sprendimą dėl pilietybės panaikinimo.

Minima Pilietybės įstatymo pataisa ir buvo parengta reaguojant į pernai vasarą kilusį rezonansą dėl M. Drobiazko ir Povilo Vanago elgesio, kai jie rugpjūtį Sočyje, Rusijoje, dalyvavo šou programoje. Ją surengė Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka.

Teisininkas Dainius Žalimas trečiadienį LRT laidoje „Dienos tema“ kritikavo iniciatyvą iš M. Drobiazko atimti pilietybę, ją prilygino „Lukašenkos stiliaus įstatymui“, kai pilietybės atėmimas naudojamas susidoroti su kitaminčiais.

Žmogus yra gavęs tam tikras praviras duris prisijungti prie mūsų piliečių bendruomenės. Tikimasi, kad tada ypatingai jautriais klausimais, ypatingai jautriose situacijose, kad bus laikomasi tam tikros valstybinės linijos.

„Aš sakyčiau, kad čia labai politinis terminas, galbūt nebūtinai teisininkui verta į tokią auditoriją eiti dėl to, kad vis dėlto kalbame apie pilietybę, kuri yra suteikta, na ir įgyta irgi tam tikru įstatyminiu būdu“, – savo ruožtu teigė G. Landsbergis.

Anot jo, pilietybės suteikimas ateina su tam tikra atsakomybe, jos stoką akcentuoja politikai ir Seimo nariai.

„Žmogus yra gavęs tam tikras praviras duris prisijungti prie mūsų piliečių bendruomenės. Tikimasi, kad tada ypatingai jautriais klausimais, ypatingai jautriose situacijose, (...) kad bus laikomasi tam tikros valstybinės linijos“, – sakė jis.

Nuostata dėl pilietybės panaikinimo galioja tik išimties tvarka Lietuvos pilietybę gavusiems asmenims, turintiems ir kitos valstybės pilietybę. Tokių šiuo metu per 800.

Po M. Drobiazko ir P. Vanago pasirodymo Sočyje prezidentas G. Nausėda iš jų atėmė Lietuvos valstybės apdovanojimus, anksčiau suteiktus už nuopelnus valstybei.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
o čia tai prajuokino, geriau atimtų pilietybę baisiems nusikaltimams įvykus iš Seimo nario tvirkinusio vaikus...tai tyla...reiškiasi su vaikais gali daryti ką nori...Landsbergis tyli...

o as matau

o as matau portretas
pagrinda diskusijai del pilietybes panaikinimo partija paveldejusiam ir lietuvai tik kenkianciam lansbirkiui

Pilietis

Pilietis portretas
Gauciau kitos salies pilietybe, iskart lietuvos atsizadeciau, prie tokios valdzios net geda but lietuviu
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių