G. Nausėda apie atsaką į COVID-19: turime priimti ir įgyvendinti ryžtingus sprendimus

  • Teksto dydis:

Nuotoliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje Europos Sąjungos lyderiai aptarė atsaką į antrąją koronaviruso pandemijos bangą bei įvertino iki šiol priimtų sprendimų veiksmingumą, siekiant išsaugoti laisvą asmenų, prekių ir paslaugų judėjimą bei gyventojų saugumą, rašoma ketvirtadienį išplatintame Prezidentūros pranešime.

Europos lyderiai tarėsi, kaip sustiprinti kontaktų atsekamumą, sukurti efektyvias testavimo, greitai atsakymą rodančių antigenų testų pripažinimo ir vakcinavimo strategijas.

„Ankstesniame Europos Vadovų Tarybos susitikime šalių narių lyderiai sutarė sustiprinti bendrą atsaką į antrąją koronaviruso bangą. Kad sėkmingai užkardytume pandemijos plitimą, turime priimti ir įgyvendinti ryžtingus sprendimus, apie juos tinkamai informuoti visuomenę ir dalytis gerąja praktika. Artimiausiu metu itin svarbu bus visoms šalims, taip pat ir Lietuvai, parengti nacionalines testavimo ir vakcinavimo strategijas, paremtas Europos Komisijos rekomendacijomis“, – pranešime cituojamas Lietuvos vadovas.

Anot Prezidentūros, G. Nausėda pritarė Europos Komisijos pateiktam pandemijos suvaldymo planui ir sprendimui skirti 100 mln. eurų spartiesiems COVID-19 testams.

Jis taip pat priminė, kad Lietuva jau vadovaujasi dalimi EK plane nurodytų priemonių: bendrosiomis rekomendacijomis dėl piliečių judėjimo tiek ES, tiek nacionaliniu lygmeniu, taip pat praktika regionus skirstyti pagal pandemijos plitimo mastą, kad identifikuoti pandemijos židiniai būtų nedelsiant lokaliai suvaldyti.

Freepik.com nuotr.

Trečiadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pareiškė, jog EK ragina geriau koordinuoti veiksmus, susijusius su užsikrėtimo atvejų nustatymu ir atsekamumu visame bloke.

Be to, ji pranešė, kad Briuselis išskyrė 100 mln. eurų spartiesiems koronaviruso testams, turintiems padėti Europai kovoti su antrąja epidemijos banga.

Koronaviruso antigenų testai nelaikomi tokiais pat patikimais kaip PGR tyrimai, kuomet laboratorijoms siunčiami nosies ertmės tepinėliai, tačiau jie yra daug spartesni – rezultatai sužinomi testavimo vietoje jau po 15 minučių. Be to, Europos ekspertai mano, kad virusas šiuo metu plinta pernelyg greitai, kad būtų galima kliautis tyrimais, galinčiais užtrukti kelias dienas.

Prezidentas iškėlė klausimą dėl apsaugos ir testavimo priemonių aprūpinimo šalyse narėse, pažymėdamas jų efektyvaus tiekimo ES mastu užtikrinimo svarbą. Taip pat šalies vadovas atkreipė dėmesį į tai, kad visoje ES būtų užtikrintas testų abipusio pripažinimo principo įgyvendinimas.

Prezidentas informavo, kad Lietuva kartu su kitomis šalimis narėmis įsigytų tokį koronaviruso vakcinos kiekį, kurio pakaktų paskiepyti mažiausiai 70 procentų šalies piliečių. Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad svarbu užtikrinti vakcinos prieinamumą ir ES kaimynystės šalims, ypatingą dėmesį skiriant Rytų partnerystės valstybėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gi

gi portretas
kai buvo pabėgėlių vajus, veržimasis, stabdymas, alachagbarai žadėjo nuodyti. Atrodė nerealu, bet matyt tai tiesa ?.Sorry, bet.

Irena

Irena portretas
Gerb.Prezidente!Po jurbarkietes mergaitės sužalojimų, Jūs taip pat žadėjot, kad nusikaltėlis bus griežtai nubaustas. Pagal teismo išvadas matom,koks pas mus "teisingumas".Gal,kaip tautos išrinktajam, būtų gražu laikytis žodžio? Kam žadėti, jeigu negali ištesėti ?Mūsų kartos žmonėms buvo sakoma,kad "žodis- brangiau aukso ".Dauguma to principo laikomės ir to paties norėtume ypač iš valdžios žmonių. Nenuvilkite mūsų. Tegul gerovės valstybėje žodžiai sutampa su darbais. Sėkmės !

cha

cha portretas
kam reikia dabar pezėti apie vakciną, kurios nėra ir nežinia kada bus. O ir jeigu greitai atsirastų, tai nemanau, kad žmonės patikės jos saugumu ir puls skiepytis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių