G. Nausėda: knyga – gėrio šaltinis, bet piktose rankose gali tapti šantažo ginklu

  • Teksto dydis:

Knyga yra gėrio, šviesos šaltinis, tačiau piktose rankose gali tapti melo bei šantažo ginklu, ketvirtadienį kalbėdamas tarptautinės Vilniaus knygų mugės atidaryme teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Knyga yra galingas ginklas. Knyga piktose rankose gali tapti manipuliacijų, šantažo, istorinio melo, istorijos faktų perrašinėjimo ginklu, tokių pavyzdžių turime labai daug, jei žvelgtume į Rytus nuo mūsų. Knyga gali tapti gėrio, šviesos, mąstymo simboliu – ir tokia knyga yra tiesiog nenugalima“, – sakė jis.

Anot prezidento, ko gero kiekvienas rašytojas pageidauja, kad skaitytojas būtų kritiškas ir knygas skaitytų ne pasyviai „vartojant kaip grietinės indelį“, o aktyviai.

„Tada knyga atlieka savo vaidmenį – knyga ugdo žmogų, knyga leidžia jo sielai pakilti į viršų. Labai tikiu, esu įsitikinęs, kad tokių knygų turime daug šioje knygų mugėje, kuri tampa savotišku laisvės manifestu – laisvės skaityti, laisvės mąstyti, laisvės savarankiškai priimti sprendimus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Knyga yra galingas ginklas. Knyga piktose rankose gali tapti manipuliacijų, šantažo, istorinio melo, istorijos faktų perrašinėjimo ginklu, tokių pavyzdžių turime labai daug.

Prezidentas teigė, jog pernai knygų mugės fone prasidėjusio karo Ukrainoje nepamirš visą gyvenimą, tad ir šioje knygų mugėje, pasak šalies vadovo, nepavyks pabėgti nuo šios tematikos ir Ukrainą simbolizuojančių geltonos bei mėlynos spalvų.

Kultūros ministras Simonas Kairys kalbėjo, jog šių metų knygų mugėje bus vis kartojami du žodžiai – „prieš metus“, nes tuomet visi tapo apstulbę nuo įvykių, prasidėjusių Ukrainoje.

„Knygų mugė, sutapusi su karo pradžia, vis tiek įvyko. Šis didžiulis renginys tapo ir mūsų atsparumo ir ryžto išbandymu. Mes turėjome ir turime daug stiprybės judėti pirmyn“, – sakė S. Kairys.

Jo teigimu, per karą Ukrainoje sugriauta arba sugadinta apie 800 kultūros įstaigų. Ministras kvietė prisidėti prie akcijos „Padovanok šilumą bibliotekai“. Jos metu surinktos lėšos bus skirtos Ukrainos Černihivo miesto viešosios bibliotekos šildymo sistemai atkurti, taip siekiant išsaugoti pastatą ir čia esančias knygas, o gyventojams suteikti šiltą prieglobstį.

Šiųmetiniame renginyje daug dėmesio bus skiriama Ukrainos kūrėjams ir literatūrai, Europos laisvės kovų literatūrai. Mugės rengėjai lankytojus kvies į politines ir visuomenines diskusijas, kuriose dalyvaus žinomi Lietuvos ir užsienio rašytojai, politologai, istorikai bei ekspertai.

Tikimaisi, jog į knygų mugę atvyks daugiau nei 60 svečių iš Ukrainos – rašytojų, poetų, iliustruotojų, žurnalistų, kino režisierių, diplomatų, politikų. Su Ukrainos autoriais ir knygomis mugės lankytojai galės susipažinti Ukrainos stende, kuris įsikurs tarp trečiosios ir ketvirtosios „Litexpo“ salių. Jį kartu su Lietuvos kultūros institutu įrengė Ukrainos knygų institutas.

Penktadienį vyks karo metinėms paminėti skirtas menininko Eugene Arlovo kino performansas „Strička“. Jame bus galima išgirsti ir išvysti nuo karo bėgančių ukrainiečių liudijimus.

Šiais metais mugėje vyks apie 500 renginių, planuojamas itin ryškus 700 jubiliejų švenčiančio Vilniaus akcentas – sostinei skirta daugiau nei 20 renginių.

Pokalbyje „Civis Vilnensis Sum“ bus diskutuojama apie Vilniaus miesto kultūrinį dydį, renginyje skambės ištraukos iš Gedimino laiškų, Lietuvos nacionalinis muziejus pristatys parodos „Aš esu vilnietis“ katalogą, šeštadienį bus įteikta tradicinė Vilniaus klubo premija.

Tuo metu asociacijos AGATA rengiamoje „Muzikos salės“ programoje numatoma daugiau nei 50 koncertų bei pokalbių ir beveik 70 stendų.

23-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė „700 eilučių laisvei“ baigsis sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KAIP NEPATINKA KREIVASNUKIAMS KAD NEGALIMA KALTINTI VEIDRODŽIO..VAT TAIP IR GYVENAME KREIVŲ VEIDRODŽIŲ KARALYSTĖJE.....

Anonimas

Anonimas portretas
Kiek suprantu Nausėda nori išskalbti Lansbergį...Bet tas dedulė toks purvinas kad skalbimo milteliai bejėgiai...O rašytojo Petkevičiaus veidas kremas nebuvo...Matyt tamstos snukis yra kreivas nuo pavydo ir pykčio...

požymis

požymis portretas
Kieno snukis kreivas, tas tokias "knygas" rašo
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių