G. Nausėda naujojo leidimo mėnraščio „Aušra“ pristatyme: skaitykite širdimi

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį lankydamasis Rokiškio krašto muziejuje vykusiame pirmojo lietuviško mėnraščio „Aušra“ naujojo leidimo pristatyme kvietė skaityti jį širdimi.

„Skaitykite „Aušrą“ širdimi, tai nepralenkiamas Tėvynės meilės manifestas, gimęs itin sudėtingomis tautai sąlygomis. Tegul „Aušra“ leidžiasi į savo kelionę po Lietuvos mokyklas, miestus, miestelius ir kaimus bei lietuvių bendruomenes plačiajame pasaulyje. Tepasiekia ji kiekvieną, neabejingą lietuvių tautos likimui“, – kalbėjo šalies vadovas.

Anot pranešimo, prezidentas taip pat padėkojo Lietuvos kultūros mecenatui Pranui Kizniui, kurio dėka „Aušros“ laikraštis atgimė XXI amžiuje. Įgyvendinti „Aušros“ projektą ėmėsi J. Basanavičiaus palikimo saugotojas – Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas.

„Aušra“ (Auszra) buvo pirmasis tautinis lietuvių mėnraštis, ėjęs nuo 1883 metų kovo iki 1886 metų birželio Mažojoje Lietuvoje, Ragainėje ir Tilžėje.

Leidinio iniciatoriai – buvę Marijampolės gimnazijos mokiniai ir Maskvos bei Sankt Peterburgo universitetų lietuvių studentai. Pirmojo numerio leidėju pasirašė Jonas Basanavičius.

Laikraščio tiražas buvo pasiekęs 1000 egzempliorių, išėjo 40 numerių, sujungtų į 29 sąsiuvinius.

Svarbiausias „Aušros“ uždavinys buvo telkti lietuvius, kelti tautinę savimonę. Leidinys daugiausia rūpinosi lietuvių kalbos ugdymu ir jos prestižu, aukštino lietuvių liaudies kultūrą, tautosaką, skelbė originalius grožinės literatūros kūrinius, publikavo XIX amžiaus pirmos pusės rašytojų  kūrybą, supažindino su pasauline literatūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas leido iki tokio lygio demagogiją?

Kas leido iki tokio lygio demagogiją? portretas
Jurgis Mikšas finansavo Aušrą, jis ją leido, kūrė, redagavo. Kažkiek tekstų autorių buvo ir kitų, bet iš esmės tai vieno asmens nuopelnas. Už Jurgio Mikšio lėšas buvo leidžiama Aušra, jis pats tvarkė redakciją, tekstai yra dauguma jo ar jo redaguoti. Kodėl ii tokio lygio melas skleidžiamas dabar? Įdomu tas, kad ir institutas tame dalyvauja. Būtent institute yra visi duomenys apie Mikšą ir jo nuopelnus.

Idomu

Idomu  portretas
Kas skaitys ,,,,

Tikrai grėsminga padėtis

Tikrai grėsminga padėtis portretas
Ir dar vieną pinigų plovyklą per mokslo institutą atidarė? Kiek galima? Kiek medienos reikės leidiniui? Juk nespausdinsite ant pigaus popieriaus? Ar Lietuva gali sau leisti šitiek spaudos ir knygų popieriuje atspausdintų ir išleistų daugybe egzempliorių, kai viskas nueina į šiukšlynus? Net turtingesnės valstybės negali leidti sau šitiek spaudos po[pieriuje, visur yra atsisakoma spaudos, leidybos, o čia?... Ką tas institutas veikia, kas jame įdarbinti, kieno jie vaikai, žmonos, kokie proteže, kiek ten narkomanų ir visiškų vargšelių su didelėmis proto nusilpimo problemomis? A? Mikšas 19 amžiuje sukūrė "Aušrą", jis ją leido ir valdė. Jis ją kūrė. Kodėl nuolat iškraipote faktus? Prie ko čia šitas institutas? Pinigus vėl plauti patinka labai? Ar suvokiate, kiek kainuoja leidinį leisti? Kokie ten žmonės, kas bendro su žurnalistika, jos ištakomis, istorine asmenybe Mikšu? Prie ko čia kišate Basanavičių? Kitų pavardžių nebežinote? Jis tik pradžioje trumpam padalyvavo, po to rūpinosi kitkuo.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių