V. Rupšys apie karių susirgimus COVID-19: kariuomenės parengtis nėra sumažėjusi

  • Teksto dydis:

Nepaisant nustatomų karių susirgimų koronavirusu, Lietuvos kariuomenės ir šalyje dislokuotų NATO pajėgų parengtis nėra sumažėjusi, sako kariuomenės vadovybė. Ji taip pat pranešė, kad nuo šiol užsikrėtusiųjų karių skaičiai nebus viešai skelbiami.

Taip po trečiadienį vykusio konferencinio skambučio su šalies vadovu Gitanu Nausėda sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys.

„Prezidentas padėkojo Lietuvos kariams už jų paramą šalies civilinei sistemai, už profesionalumą bei akcentavo, jog kariuomenė privalo ir toliau išlikti kovinga ir pasiruošusi. Aš jį patikinau, kad karius sveikatos apsaugos sistemai paremti skyrėme šešioms savaitėms, kaip ir buvo prašyta, ir mes tą uždavinį įvykdysime“, – pranešime cituojamas V. Rupšys.

„Taip pat užtikrinau, kad nepaisant susirgimų karių gretose, jie yra valdomi, būtinas kovinis rengimas tęsis toliau, todėl šalies kariuomenės ir Lietuvoje dislokuotų NATO pajėgų parengtis nėra sumažėjusi,“ – kalbėjo jis.

Lietuvos kariuomenės atstovas mjr. Tomas Balkus BNS informavo, kad šalyje daugėja koronavirusu užsikrėtusių karių, tačiau taip pat auga ir pasveikusiųjų skaičius. Be to, jis teigė, kad nuo šiol tikslūs duomenys apie COVID-19 susirgusius karius nebus skelbiami, „siekiant neatskleisti kariuomenės pajėgumų“.

„Tačiau informaciją apie situaciją teiksime Krašto apsaugos ministerijai, Prezidentūrai, Seimui“, – BNS sakė jis.

Anot Prezidentūros, G. Nausėda kariuomenės vadui teigė, jog „kariškių teikiama pagalba Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) yra nepaprastai svarbi ir prisideda prie kovos su COVID-19“.

„Gebėjimas taikos metu greitai prisitaikyti prie kintančios situacijos ir paremti civilines institucijas liudija apie aukštą Lietuvos kariuomenės profesionalumo lygį“, – pranešime cituojamas prezidentas.

Lietuvos kariuomenės teigimu, šiuo metu daugiau nei 100 karių teikia paramą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) Vilniaus mieste ir 50 karių – Karštajai linijai 1808 Kauno mieste.

Aktyvuoti kariniai vienetai yra iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono ir Ryšių ir informacinių sistemų bataliono.

Be kita ko, pokalbio metu kariuomenės vadas prezidentui pristatė Lietuvoje dislokuoto JAV karinio kontingento ir NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės situaciją. Taip pat aptartos neseniai  Lietuvoje vykusių NATO ypač greito reagavimo budinčių pajėgų pratybos ir su tuo tuo susijęs susisiekimo infrastruktūros vertinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių